Incidentele din Transnistria, acțiuni subversive ale Rusiei pentru o eventuală invazie în Moldova. Cum ar trebui să acționeze Chișinăul

Marti, 26 Aprilie 2022, ora 14:18
6611 citiri
Incidentele din Transnistria, acțiuni subversive ale Rusiei pentru o eventuală invazie în Moldova. Cum ar trebui să acționeze Chișinăul
Explozii la sediul așa-numitului minister al securității. FOTO: Europa Liberă

Autoritățile transnistrene au anunțat pe 26 aprilie că în localitatea Maiac au fost distruse antene de comunicații în urma unor explozii. Incidentele au fost semnalate la o zi după ce, în seara precedentă, miliția din regiunea transnistreană a spus că a fost atacat, probabil cu aruncătoare de grenadă, sediul așa-numitului Minister al Securității (MGB) de la Tiraspol.

La Chișinău, președinta Maia Sandu a convocat marți, 26 aprilie, Consiliului Suprem de Securitate în legătură cu incidentele din regiunea transnistreană, iar Serviciul de Informații și Securitate a îndemnat populația la calm, spunând într-un comunicat că „monitorizează și informează în timp real” factorii de decizie.

La Moscova, purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin a spus, citat de RIA Novosti, că Kremlinul este îngrijorat de situația din regiunea transnistreană.

Kievul a anunțat că incidentul de la Tiraspol din 25 aprilie la sediul „MGB” ar fi o înscenare a serviciilor secrete rusești și transnistrene pentru a „insufla panică și un sentiment anti-ucrainean”. Biroul politici de reintegrare de la Chișinău a sugerat același lucru și și-a exprimat „îngrijorarea”.

Experții de la Chișinău consideră că incidentele din regiunea transnistreană sunt acțiuni subversive ale Federației Ruse, de natură să creeze pretexte pentru o eventuală invazie în Republica Moldova. Experții au declarat pentru Radio Chișinău că, în aceste circumstanțe, Republica Moldova trebuie să se aștepte la orice scenarii și că are „foarte mari motive pentru îngrijorare.”

Acțiunile Rusiei, imprevizibile

Fostul ministru al Apărării, generalul de brigadă în rezervă, Vitalie Marinuța, spune că Rusia ar fi interesată în destabilizarea situației, iar acțiunile acesteia sunt imprevizibile.

„Din punctul meu de vedere, incidentele sunt acțiuni subversive a Federației Rusiei a regimului de la Tiraspol, fiindcă nu este în interesul nici a Republicii Moldova, nici cum unii insinuează – a României sau a NATO pentru a escalada actualmente situația. (...) Eu consider Rusia un actor irațional, care este destul de dificil să-i prezici acțiunile sale”, susține ex-ministrul Apărării.

De aceeași părere este și expertul Ion Leahu, fostul reprezentant al Chișinăului în Comisia Unificată de Control.

„Sunt două variante. Ori se adună bile negre contra Republicii Moldova și atunci e clar cine este interesată – Rusia. Aici, în cazul Mayak, puteau fi și rușii, asta în condițiile în care dorința lor, intențiile lor de a avea explicații clare pentru o eventuală invazie e mai mare decât costul acestui centru de radiocomunicații”, a declarat Ion Leahu.

O eventuală invazie nu este exclusă

Generalul Vitalie Marinuța nu exclude că incidente și provocări vor avea loc în continuare în regiune.

„Noi putem să ne așteptăm la orice. Cred că vom asista și la alte evenimente de genul dat. Republica Moldova, cred, trebuie să fie gata pentru orice scenariu, inclusiv scenariul care a fost expus de militarii ruși vinerea trecut, potrivit căruia va fi un atac în direcția Nicolaev, Odesa și pentru vor fi conectate forțele Federației Ruse cu forțele din regiune transnistreană. În consecință, avem foarte mari motive de îngrijorare. Cum vor face asta – sunt o mie și una metode deja”, a mai spus Vitalie Marinuța.

Expertul Ion Leahu consideră că o eventuală invazie rusă pe teritoriul Republicii Moldova nu poate fi exclusă.

„Dacă pornim, totuși, de la presupunerea că acțiunile respective au fost realizate de Federația Rusă, înseamnă că noi trebuie să ne așteptăm la ceea ce a fost în Ucraina la 24 februarie. Prin asta ei rezolvă mai multe probleme, inclusiv închid granița cu o țară NATO – România – și, în același timp, ei formează încă un centrul de luptă în care va fi atrasă o parte din forțele militare ale Ucrainei și astfel ar simplifica, într-o măsură oarecare, posibilitățile lor de a ataca din Nicolaev, Herson ș.am.d.”, a menționat expertul.

Igor Boțan: Republica Moldova trebuie să transmită mesajul că va opune rezistență în cazul unei agresiuni rusești

Analistul politic Igor Boțan, directorul executiv al Asociației pentru Democrație Participativă (ADEPT), crede că autoritățile de la Chișinău ar trebui să transmită un mesaj limpede că Republica Moldova va opune rezistență militară în cazul unei agresiuni rusești.

„Dacă dorim să avem un stat independent, să ne integrăm în Uniunea Europeană trebuie să transmitem un mesaj foarte clar: deși riscăm să fim înfrânți, cel puțin trebuie să demonstrăm că avem intenția să ne apărăm pentru că ulterior vom putea revendica faptul că am fost atacați și ne dorim recăpătarea suveranității și integrității teritoriale”, a spus Boțan.

Analistul ADEPT a arătat însă înțelegere față de decizia autorităților de la Chișinău de a nu impune sancțiuni Rusiei pentru invadarea Ucrainei, spunând că Moldova trebuie să rămână precaută.

Rustam Minnekaev, comandantul adjunct al districtului militar central, a afirmat, săptămâna trecută, că planul forțelor ruse din Ucraina este să ajungă în regiunea transnistreană, iar justificarea ar fi că cetățenii ruși de acolo sunt amenințați. Dar ministrul adjunct de externe, Andrei Rudenko a afirmat contrariul, la 25 aprilie. „Rusia nu vede vreun risc pentru cetățenii săi din Transnistria și pledează în continuare pentru soluționarea pașnică a problemei transnistrene”, a spus Rudenko la o conferință de presă, la Moscova.

Avertismentul Republicii Moldova. Ce plan ar avea Rusia pentru a destabiliza regiunea transnistreană
Avertismentul Republicii Moldova. Ce plan ar avea Rusia pentru a destabiliza regiunea transnistreană
Chişinăul a avertizat, luni, că Rusia pune la cale în perioada următoare mai multe acţiuni de provocare şi destabilizare în regiunea transnistreană şi în Zona de Securitate, după...
Chișinăul avertizează Transnistria să respecte Constituția. ”Tiraspolul să manifeste prudenţă în declaraţii”
Chișinăul avertizează Transnistria să respecte Constituția. ”Tiraspolul să manifeste prudenţă în declaraţii”
Biroul pentru politici de reintegrare din cadrul Guvernului Republicii Moldova, condus de vicepremierul Oleg Serebrian, a emis miercuri un comunicat în care îndeamnă Tiraspolul să manifeste...
#Transnistria, #incidente, #Tiraspol, #Rusia, #provocari, #Republica Moldova , #Rusia