Autoritățile separatiste din Transnistria au instituit codul roșu de alertă teroristă, după exploziile din raionul Grigoriopol

Marti, 26 Aprilie 2022, ora 13:47
5314 citiri
Autoritățile separatiste din Transnistria au instituit codul roșu de alertă teroristă, după exploziile din raionul Grigoriopol
Un monument de la Tiraspol, Transnistria, cu un tanc sovietic purtând inscripția „Za Russia” / „Pentru Rusia” . FOTO: Pixabay.com

Un „Cod roșu de alertă teroristă” a fost instituit începând de marţi, 26 aprilie, timp de 15 zile, în Transnistria, regiune separatistă a Republicii Moldova, urmare a exploziilor înregistrate în cursul dimineții în raionul Grigoriopol.

Este vorba despre un anunț făcut de liderului separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, citat de presa rusă cu o declaraţie preluată de Radio Chișinău.

Krasnoselski a întrunit aşa-zisul Consiliu Suprem de Securitate al regiunii, în cadrul căruia a calificat drept „atentate teroriste” atacurile asupra sediului Serviciului de Securitate de la Tiraspol, unităţii militare din satul Parcani şi celor două turnuri de comunicare din localitatea Maiak, raionul Grigoriopol, potrivit Deschide.md.

Portalul citat scrie că, potrivit presei din stânga Nistrului, Krasnoselski pregăteşte spre semnare un decret prin care vor fi sporite măsurile de securitate în Transnistria.

Ce măsuri de securitate au fost luate în Transnistria

Printre măsurile luate se numără instalarea unor puncte de control la intrarea în oraşele din regiunea transnistreană. Vehiculele vor fi oprite şi verificate aleatoriu pe timp de zi, iar pe timp de noapte măsurile de control îi vor afecta pe toţi cei care intră în localităţi.

De asemenea, şcolile şi universităţile din oraşele transnistrene vor încheia anul de învăţământ în regim online.

Anterior, reprezentanţii Comisiei Unificate de Control (CUC) din partea Tiraspolului au declarat pentru RIA Novosti că aşa-zisele autorităţi transnistrene vor lua în cel mai scurt timp măsuri pentru apărarea intereselor regiunii separatiste.

Totodată, aşa-zisele autorităţi ale regiunii separatiste transnistrene au anulat parada care urma să aibă loc la Tiraspol cu ocazia zilei de 9 mai. Decizia a fost luată în contextul introducerii codului roşu de alertă teroristă pentru următoarele 15 zile.

De „Ziua Victoriei” vor avea loc doar depuneri de flori, anunţă autorităţile separatiste din stânga Nistrului, citate de presa locală, scrie Deschide.md.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat marţi că Rusia urmăreşte îndeaproape evenimentele din Transnistria şi a adăugat că veştile venite din regiune sunt un motiv de serioasă îngrijorare, transmite Reuters.

Atacuri asupra unor ținte din Tiraspol și Gregoriopol

Două turnuri de comunicaţie au fost aruncate în aer marţi într-o localitate din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, aminteşte Radio Chişinău.

Luni seară, la Tiraspol, persoane neidentificate au tras cu un aruncător de grenade asupra sediului aşa-numitei structuri de securitate din regiune. Tot luni, au fost raportate explozii în apropiere de o unitate militară dislocată în preajma localităţii Parcani din stânga Nistrului.

Preşedinta Republicii Moldova Maia Sandu a convocat pentru marţi o şedinţă a Consiliului Suprem de Securitate în legătură cu aceste incidente.

Rusia menţine trupe cu titlu permanent în Transnistria de la prăbuşirea Uniunii Sovietice, observă Reuters, care adaugă că autorităţile de la Kiev se tem că această regiune separatistă ar putea fi folosită ca rampă de lansare pentru noi atacuri asupra Ucrainei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Incidentele din Transnistria au scopul ”să semene neliniște, să mențină o stare de alertă”, susține vicepremierul Republicii Moldova
Incidentele din Transnistria au scopul ”să semene neliniște, să mențină o stare de alertă”, susține vicepremierul Republicii Moldova
Vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, susține că situația în stânga Nistrului este una complicată, mai ales de la invazia rusă, în condițiile în care teritoriul se află în...
Influența pe care regimul Putin o cumpără în țările vecine, după model sovietic. Exemplul Găgăuziei
Influența pe care regimul Putin o cumpără în țările vecine, după model sovietic. Exemplul Găgăuziei
Regimul lui Putin cumpără acum în mod deschis influență în țările vecine, scriu într-o analiză CEPA Irina Borogan, jurnalistă de investigații, și Andrei Soldatov, expert în serviciile...
#Transnistria, #Republica Moldova, #alerta terorista, #razboi Ucraina , #Transnistria