Cât de contagios este Omicron. ”Transmiterea se poate face fără ca persoanele să fie în contact”

Sambata, 05 Februarie 2022, ora 04:10
20045 citiri
Cât de contagios este Omicron. ”Transmiterea se poate face fără ca persoanele să fie în contact”
Particulele din strănut conțin încărcătură virală FOTO: Pixabay.com

Varianta Omicron a coronavirusului este extrem de infecțioasă. Cu toate acestea, se pare că distanțarea socială nu ne mai poate ajuta să ne protejăm de infecție.

Experții au arătat că persoanele care sunt infectate cu COVID pot elibera particule și picături de fluide respiratorii care conțin virusul SARS CoV-2 în aer atunci când expiră (de exemplu, vorbesc, cântă, fac exerciții fizice, tușesc sau strănută).

Picăturile sau particulele de aerosoli variază într-o gamă largă de dimensiuni – de la vizibil la microscopic. Odată ce picăturile și particulele infecțioase sunt expirate, acestea se deplasează spre exterior de la persoană. Aceste picături poartă virusul și transmit infecția.

În interior, picăturile și particulele foarte fine vor continua să se răspândească prin aerul din cameră sau spațiu și se pot acumula, arată studiile citate de United States Environmental Protection Agency EPA.gov.

Specialist: ”Omicron se transmite și fără picături”

Studiile relevă faptul că virusul a început să fie transmis aerogen.

”Până la Omicron noi vorbeam despre faptul că SARS-CoV-2 se transmite prin picăturile de salivă de la strănut sau tuse. De altfel, distanța de siguranță de un metru și jumătate – doi metri a fost stabilită ca fiind cea pe care picăturile o pot parcurge până cad pe pământ.

În cazul Omicron s-a demonstrat că se poate transmite fără a avea nevoie de acele picături. Se transmite pur și simplu prin aer, ceea ce face ca această distanță de siguranță să nu ne ajute prea mult. Însă foarte importantă este ventilarea spațiilor închise și purtarea corectă a măștii.

În literatura de specialitate este descris un caz în care transmiterea de la o persoană la alta s-a făcut fără ca acestea să fie în contact. Pur și simplu o persoană s-a aflat într-o încăpere, într-un birou, a ieșit, iar o alta a intrat după aceasta la câteva zeci de minute, fără să fi existat în prealabil o aerisire a spațiului, virusul era în aer, l-a luat și s-a infectat”, a explicat doctorul Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină pentru Ziare.com.

Specialistul subliniază însă că ”riscul de a face Covid este un risc individual”. ”Vom constata la un moment dat că sunt persoane care nu s-au vaccinat niciodată locuiesc cu persoane care poate s-au infectat de mai multe ori și nu s-au îmbolnăvit niciodată.

Dar nu putem să extrapolăm de la nivel individual la populații întregi. Însă este necesar să folosim datele populaționale obținute din studiile clinice pentru vaccinuri pentru a putea recomanda vaccinarea pentru că este clar că aceasta scade toate riscurile”, a mai explicat medicul.

La ce distanțe pot ajunge aerosolii de COVID-19

Transmiterea COVID-19 prin inhalarea virusului în aer poate avea loc la distanțe mai mari 1,8 metri, mai arată Agenția de Protecție a Mediului din SUA. Particulele de la o persoană infectată se pot deplasa într-o întreagă încăpere sau spațiu interior.

Acestea pot rămâne, de asemenea, în aer după ce o persoană a părăsit camera – chiar ore în șir în unele cazuri.

Răspândirea poate apărea uneori și prin contactul cu suprafețele contaminate, deși această rută este acum considerată mai puțin probabilă.

Deși riscul de infecție prin inhalarea particulelor purtătoare de virus scade în general odată cu distanța față de persoanele infectate și cu timpul, unele circumstanțe cresc riscul de infecție. Iată care sunt acestea:

A fi în interior mai degrabă decât în aer liber, în special în medii interioare unde ventilația cu aer exterior este inadecvată.

Activități care cresc emisia de fluide respiratorii, cum ar fi vorbirea tare, cântatul sau exercițiile fizice.

Timp prelungit de expunere (de exemplu, mai mult de câteva minute).

Spații aglomerate, mai ales dacă masca este purtată în mod inconsecvent sau necorespunzător.

Cum să ne protejăm de virus

Există pași simpli care pot fi luați pentru a reduce potențialul de transmitere prin aer a COVID-19.

Aspectul și designul unei clădiri, precum și gradul de ocupare și tipul de sistem de încălzire, ventilație și aer condiționat (HVAC) pot afecta potențiala răspândire a virusului prin aer.

Deși îmbunătățirile aduse ventilației și curățării aerului nu pot elimina singure riscul de transmitere prin aer a virusului SARS-CoV-2, Agenția pentru Protecția Mediului din SUA recomandă creșterea ventilației cu aerul exterior și filtrarea aerului ca părți importante ale unei strategii mai mari care poate include distanțarea fizică, purtarea măști sau măști de protecție pentru față, curățarea suprafețelor spălarea mâinilor și alte măsuri de precauție.

Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Alianţa Dreapta Unită şi-a lansat vineri, 26 aprilie la Buzău, candidaţii pentru alegerile locale, vicepreşedintele USR Dan Barna formulând cu acest prilej o serie de critici la adresa...
Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Gabriela Firea, candidatul PSD pentru Primăria Generală a Capitalei, reafirmă că nu are nicio vină în scandalul azilurilor, care a devenit anchetă penală. „Nu am de ce să plătesc eu...
#transmitere omicron aer, #camere neaerisite, #distantare sociala, #masuri prevenire infectare covid , #Valul 5 Omicron