Transelectrica ar putea disponibiliza 300-400 de angajati, in urmatorii ani

Miercuri, 04 Septembrie 2013, ora 15:33
1825 citiri
Transelectrica ar putea disponibiliza 300-400 de angajati, in urmatorii ani
Foto: Arhiva

Transelectrica ar putea disponibiliza in urmatorii patru ani 300-400 de angajati, dintr-un total de 2.200 de salariati in prezent, intrucat automatizarea statiilor va determina o scadere a personalului necesar pentru operarea acestora, potrivit directorului general, Stefan Doru Bucataru.

"Urmeaza o perioada de negociere inclusiv a programelor de investitii, iar masura in care vom reusi sa concretizam aceste lucruri in perioada imediat urmatoare va fi si masura in care personalul se va reduce.

Raspunsul este foarte simplu: o statie cu tehnologie veche necesita doi oameni pe schimb, o statie care este complet automatizata nu are nevoie de personal, poate de un anumit personal de paza si supraveghere. Deci, exista o corelatie aproape directa intre nivelul de personal operativ pe care il avem si ritmul in care realizam programul de investitii.

Per total, in baza planului de investitii pe care il avem, ma refer la intregul mandat, vorbim potential de o reducere de ordinul a 300-400 de persoane, dar este vorba de intregul orizont de timp si in masura in care intregul plan de investitii se realizeaza", a afirmat, miercuri, Bucataru intr-o intalnire cu investitorii si analistii pentru prezentarea rezultatelor financiare inregistrate de companie in primul semestru.

"Nu poti sa te duci cu personalul chiar la zero"

El a mentionat ca Transelectrica mai are de modernizat aproximativ jumatate din cele 81 de statii pe care le opereaza.

"Practica demonstreaza ca chiar la zero (cu numarul de personal - n.r.) nu poti sa te duci, sau nu te duci imediat. O statie automatizata functioneaza prin apasarea unui buton. Acum, iarna, gheata, zloata, s-a intrerupt circuitul, nu s-a intrerupt circuitul, in general mai ai pe cineva care se uita vizual sau nu daca s-a intamplat sau nu. Sigur ca in perioada imediat de garantie, cand te obisnuiesti cu instalatia reduci personalul, dar nu complet.

Din experienta si a altora care au instalatii similare, cum sunt companiile de distributie, ii dai pe toti afara dupa care vin tiganii si incep sa fure. Iar daca tot tii personal, ce faci? Tii niste paznici sau poate tii si un operator care poate sa si intervina, urmarind vizual ce se intampla cu echipamentele. O parte dintre instalatiile care au fost modernizate inca au personal, ele fiind intr-o perioada de monitorizare, cu personal mai putin. Teoretic, chiar fara a face niciun fel de investitii, pe baza a ceea ce s-a facut in trecut vei beneficia de o oarecare... ", a declarat directorul Transelectrica.

Salarii in functie de performanta

Bucataru a afirmat ca Transelectrica vrea sa introduca o politica de salarizare care sa creasca performanta angajatilor.

"Exista activitati critice unde ar fi bine sa functionezi cu o baza mare de ucenici, pentru ca nu este o meserie care se invata, iesi de pe bancile facultatii si ai devenit dispecer a doua zi. Ai nevoie de ani de zile de formare. Tot ce poti sa faci este sa introduci aceasta politica de compensare pe baza de rezultate, vorbim de o crestere a pachetelor posibile, dar triate prin perspectiva rezultatelor obtinute (de fiecare angajat - n.r.) Elementele care vor intra in planul de management vor fi fost deja intr-un grad destul de mare discutate cu reglementatorul incepand cu data de 1 octombrie", a afirmat Bucataru.

La intalnirea cu analistii, Bucataru a spus ca va fi introdusa o schema de salarizare pe baza de performanta atat la nivelul Consiliului de Supraveghere, cat si al directoratului si pentru aproximativ 500 de angajati cu diverse functii de conducere din Transelectrica.

Cum ar putea Transelectrica sa piarda 70 de milioane de euro din fonduri UE

"Recunoastem ca exista o presiune destul de mare, in special asupra celor mai buni dintre specialistii pe care ii are Transelectrica ca acestia sa obtina locuri de munca la alti operatori de transport si sistem in cadrul comunitatii europene, fenomen care se manifesta deja", a mai spus directorul general al companiei.

Transelectrica a programat pentru urmatorii patru ani investitii in valoare cumulata de 2,215 miliarde lei in reteaua electrica de transport. Anul viitor compania ar urma sa investeasca 495 milioane lei, pentru ca in urmatorii doi ani sumele sa urce la 523 milioane lei si, respectiv, 575 milioane lei, iar in 2017 sa fie de 622 milioane lei. In bugetul de venituri si cheltuieli pentru acest an, sunt prevazute investitii de 330 milioane lei.

El a adaugat ca pentru unele investitii compania beneficiaza de cofinantare din surse europene, care ar putea creste in viitor.

Compania este controlata de Ministerul Finantelor Publice, care detine 58,69% din actiuni, alti actionari importanti fiind Fondul Proprietatea (13,5%) si SIF Oltenia (7,11%), potrivit celor mai recente informatii.

Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Apple a lansat oficial în Statele Unite, pe 2 februarie, primul său headset de realitate mixtă, Apple Vision Pro. Acesta vine cu o ofertă bogată de peste 600 de aplicații și jocuri special...
#Transeletrica disponibilizari, #investitii Transelectrica, #Transelectrica automatizare , #stiri Transelectrica