Prințesa cartofilor, din Parlament la școala Transelectrica. ”Proptelele” politice ale unei foste deputate cu studii la Oxford

Joi, 27 Ianuarie 2022, ora 21:30
16208 citiri
Prințesa cartofilor, din Parlament la școala Transelectrica. ”Proptelele” politice ale unei foste deputate cu studii la Oxford
Mara Mareș, prințesa cartofilor

Transelectrica SA, companie deținută, în proporție de aproape 59%, de statul român prin Secretariatul General al Guvernului este la rândul ei acționară în trei companii: Societatea pentru Servicii de Mentenanță a Rețelei de Transport SMART SA, Formenerg SA și Operatorul Pieței de Energie Electrică și de Gaze Naturale „OPCOM” S.A.

De la energie la ospătărie

Formenerg S.A. a fost înființată de Transelectrica SA în 2001, prin externalizarea activității Sucursalei de Formare şi Perfecţionare a Personalului din Sectorul Energetic. Cu această ocazie s-au creat și noi locuri pentru a hrăni mai multe guri politice.

Cu Transelectrica SA acționar unic, Formenerg are rolul de a forma specialişti în domeniul energetic. Pe vremuri, toți angajații din sistemul energetic din România mergeau la formare sau specializare la Formenerg.

Acum, companiile din domeniu nu prea se mai înghesuie la cursurile Formenerg. Mai ales că, de multe ori presa a scris că Formenerg „a devenit vaca de muls pentru demnitari şi diverşi înalţi funcţionari din agenţii guvernamentale şi ministere”.

Ca să supraviețuiască, Formenerg s-a transformat într-un fel de talcioc. Și-a diversificat activitatea oferind nu doar cursuri cu specific energetic ci și de formare profesională de la agenți de pază, până la ospătari. La acestea se adaugă Hostelul Formenerg, prăfuit și cu mobilier de pe pe vremea lui Ceaușescu, săli de curs de închiriat și un restaurant.

Deși își mai trage seva și din câteva proiecte pe bani europeni și Formenerg SA este măcinată, la rândul ei, de provizoratele din conducere. Nici site-ul companiei nu mai știe cine este la cârmă și nu dezvăluie nici cele mai elementare informații.

Totuși, Registrul Comerțului spune că actuala componență a Consiliului de Administrație este una interimară. În aceasta se înghesuie, de sub aripa șefei Monica Anisie, în special liberalii din Sectorul 2 al Capitalei.

Fata regelui cartofilor

Mara Mareș este fiica consilierului judeţean Brașov, PNL-istul Ioan Mareş. După ce a studiat doi ani la Colegiul „Doamna Stanca” din Făgăraș, Mara a plecat să-și continue studiile la Oxford și Londra.

La doar 24 de ani, în 2016, Mara devenea cel mai tânăr deputat PNL. Plasarea pe primul loc pe listele PNL Brașov a iscat atunci discuții aprinse și nemulțumiri atât în filială cât și la centru. Practic, tânăra liberală, îl scosese de pe liste pe fostul ministru de finanțe Gheorghe Ialomițeanu.

În 2017, Mara Mareş a fost aleasă, tot cu scandal, la conducerea organizației de tineret a PNL.

În 2020, Mara și-a încheiat mandatul de deputat și, din cauză că proptelele au dispărut, nu a mai prins un loc pe liste la următoarele alegeri, pentru că aventura Marei Mareș în politică nu ar fi fost posibilă fără ajutorul tatălui său Ioan Mareș și al bunului său prieten George Scripcaru, primar al Brașovului până în 2020. Iar dacă Scripcaru a căzut în dizgrație, nici listele parlamentare nu au mai încăput-o pe Mara.

Ioan Mareș, tatăl Marei, a fost coleg de partid cu Scripcaru la PD și consilier județean. Apoi din președinte al PDL Făgăraș a ajuns președinte al PNL Făgăraș (funcție din care și-a dat demisia în 2020). Ioan Mareș a fost supranumit de presă drept regele cartofilor fiind un important cultivator de cartofi. De aici și porecla, puțin nedreaptă, de prințesă a cartofilor cu care s-a ales fiica sa, Mara.

Cu toate acestea, Mara s-a descurcat binișor și, în februarie 2021, premierul Florin Cîţu a numit-o în funcţia de consilier de stat în cadrul Cancelariei prim-ministrului.

Apoi, la putere vine Nicolae Ciucă care o preia pe liberala Mara Mareş și o păstrează drept consilier. Iar Mara se mai învârte și de un venit suplimentar în poziția de membru în CA al Formenerg.

Mara mai este cunoscută și pentru postările penibile de pe Facebook, cu mesaje pro Cîțu.

Pe lângă funcția de membru în CA al Formenerg, Florin Stanciu este manager Direcția Strategie Financiară și Trezorerie în cadru firmei mama, Transelectrica. Stanciu a mai fost consilier la SAPE SA, la CHIMCOMPLEX S.A. și este vicepreședinte al Asociației Trezorierilor din România.

Ovidiu Tempea a fost consilierul de comunicare a lui Cîțu pe când acesta era ministrul de finanțe. Apoi, Câțu l-a luat la guvern. În prezent, i-a găsit un loc de consilier al ministrului Fondurilor Europene și în CA-ul Formenerg.

Tempea a fost ziarist la Mediafax și la profit.ro (unde a fost și acționar).

Cerasela Aritina Rădescu provine din Transelectrica, din funcția de manager Direcția Comercială. Este absolventă de ASE și de Drept, precum și a unui program de masterat SNSPA. A îndeplinit funcții de răspundere în cadrul Ministerului Finanțelor Publice și Ministerului Afacerilor Externe. În 2020 a devenit arbitru la Tribunalul Permanent de Arbitraj Instituționalizat.

Sectorul 2 la putere

Daniel Sindilă este președintele CA al Formenerg. Sindilă este un om important căci ocupă funcția de secretar general adjunct al PNL sector 2. El a fost și consilier la Ministerul Educației pe când ministru era liberala Monica Anisie (șefa PNL sector 2), director Sala Palatului (din noiembrie 2020) - instituție aflată în subordinea Secretariatului General al Guvernului și administrată de RAPPS.

Lucian Bică este directorul general al Formenerg. Singurul lui interes, conform propriei declarații, este masoneria fiind membru în Asociația Marea Lojă Națională din România.

În 2020, Bică a candidat la consiliul local sector 2 din partea PNL, iar în 2021 a fost ales vicepreședinte pentru Politici în Agricultură, Silvicultură, Mediu și Dezvoltare rurală, în cadrul organizației PNL Sector 2.

Lucian Bică este și șef cabinet la biroul parlamentar al deputatei PNL Monica Anisie.

Marius Vasile Morariu este director la Formenerg și președinte interimar al Consiliului de Suraveghere al Transelectrica. Morariu este liberal și lucrează ca formator la Formenerg din 2009.

Morariu a fost acuzat de presă că, pe vremea când era director general al Formenerg (în anul 2020), a închiriat un spațiu al societății unui alt PNL-ist de la Sectorul 2 pentru ca acesta să deschidă un restaurant cu specific grecesc.

Și Morariu se laudă că este cel puțin simpatizant al PNL Sector 2.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
#Transelectrica , #ministrul Economiei