Cum arată drumul pe care autoritățile îl numesc ”Noua Transalpina”. ”Mai punem un pod strâmb, mai niște stâlpi în șanț” VIDEO/FOTO

Joi, 24 Noiembrie 2022, ora 21:50
7707 citiri
Cum arată drumul pe care autoritățile îl numesc ”Noua Transalpina”. ”Mai punem un pod strâmb, mai niște stâlpi în șanț” VIDEO/FOTO
Transalpina FOTO: Pixabay.com

Un drum care străbate peisaje superbe în Ardeal vrea să concureze cu unul dintre cele mai cunoscute drumuri din România: Transalpina. Recent a fost reabilitat complet după ce, timp de 40 de ani, a fost un dezastru.

De altfel, bucata de drum de puțin peste 10 kilometri este supranumită de autorități Noua Transalpina sau Transalpina Aradului.

S-au investit 4 milioane de euro pe un tronson de 11 kilometri

Drumul judeţean Dieci-Dezna, un tronson în lungime de 11,3 kilometri, pe care nu s-a mai intervenit substanţial de peste 40 de ani va putea deveni un drum asemănător Transalpinei, după o investiţie de peste 4 milioane de euro, spune preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Iustin Cionca, conform B1tv.ro.

Drumul judeţean Dieci-Dezna este un tronson în lungime de 11,3 kilometri, pe care nu s-a mai intervenit substanţial de peste 40 de ani.

În 2021, Consiliul Judeţean Arad a început modernizarea drumului, printr-un proiect în valoare de peste 4 milioane de euro, finanţarea fiind asigurată din fondurile proprii ale CJ.

Drumul ar urma să facă legătura între staţiunea Moneasa de DN7 Arad-Deva, printr-o scurtătură prin care pune în valoare zona montană a judeţului Arad. Este un proiect important care vine în completarea drumului judeţean Juliţa-Mădrigeşti, de 29 km.

„Păstrând, desigur, proporţiile, de la Juliţa la Dezna vom avea un drum asemănător cu Transalpina, doar de interes judeţean, într-o zonă poate chiar mai pitorească.

Îi va ajuta pe arădenii din comunităţile periferice să acceadă mai uşor la un loc de muncă și va fi o contribuţie suplimentară la combaterea depopulării micilor comunităţi de pe traseu”, a spus preşedintele Iustin Cionca.

Cum s-a reabilitat de fapt ”Transalpina” Aradului

Deși nu sunt mai multe date despre aceste lucrări pe rețelele de socializare au apărut câteva imagini cu starea actuală a drumului.

La finalul lunii august se săpau șanțuri de scurgere.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Iustin Cionca, spunea atunci că „pe porțiunile critice, construim un șanț de scurgere betonat, între Dieci și Dezna, pe marginea noului drum județean. Șanțul va prelua apele pluviale, pentru a preveni spălarea fundației drumului”.

Drumul județean Dieci-Dezna, de 11,3 kilometri, este un proiect al Consiliului Județean Arad prin care se leagă stațiunea Moneasa de Valea Mureșului. El vine în completarea drumului județean Julița-Mădrigești, de 29 de kilometri, într-unul dintre cele mai dificile trasee montane din județ. „Noi am numit acest drum ”Transalpina Aradului”, pentru că este spectaculos și util pentru zeci de mii de oameni din zonă și pentru că poate atrage în Arad amatorii de drumeții montane” – explica preşedintele Iustin Cionca, potrivit aradon.ro.

De fapt spre finalul lunii septembrie firma care a primit contractul a început să toarne primul strat de asfalt, conform glsa.ro. De atunci nu s-a mai auzit nimic.

Zilele trecute, celebrul drum reabilitat cu 4 milioane de euro arăta mai rău ca un drum de țară pe unde umblă carele trase de boi.

”Spre Schengen, tot înainte! Mai punem un pod strâmb, mai niște stâlpi în șanț... Dezna-Dieci, o lucrare magistrală”, scrie un internaut pe pagina sa de Facebook.

Alți oameni sunt nemulțumiți pentru că cei care reabilitează drumul respectiv le-a blocat practic accesul în curți.

Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Marii bogătași și finanțatori de la New York, Londra sau Hong Kong tânjesc chiar pentru o întâlnire de doar 10 minute cu unul dintre cei mai căutați bărbați din Orientul Mijlociu....
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm a anunțat recent lansarea noii platforme Snapdragon X Plus, destinată laptopurilor, promițând performanțe remarcabile, durată extinsă de viață a bateriei și capacități avansate...
#Transalpina, #drumul Dieci Dezna, #Arad, #infrastructura , #infrastructura