Modernizarea Transalpinei de Apuseni, în aer. Motivul pentru care a fost reziliat contractul și pentru lotul 2

Autor: N.G.
Marti, 30 August 2022, ora 22:10
2952 citiri
Modernizarea Transalpinei de Apuseni, în aer. Motivul pentru care a fost reziliat contractul și pentru lotul 2
Secțiune din Transalpina de Apuseni FOTO Facebook/ Județul Alba

Consiliul Județean (CJ) Alba a decis să rezilieze contractul de circa 20 de milioane de euro privind modernizarea lotului 2 al Transalpinei de Apuseni. În aceste condiții, drumul spectaculos de aproape 80 de kilometri rămâne fără constructor pe ambele loturi.

În urmă cu aproape patru luni, o decizie similară a fost luată în legătură cu contractul pentru lotul 1. Motivul rezilierii pe lotul 2 este același ca și în cazul primului lot: incapacitatea asocierii de a finaliza investiția după ce antreprenorul principal (Societatea de Construcții Napoca SA Cluj-Napoca) a intrat în insolvență și nu a mai reușit să ofere o garanţie de bună execuţie, în cuantum de 10% din valoarea contractului.

O notificare de reziliere a contractului a fost transmisă liderului asocierii, care ar fi trebuit să răspundă până în data de 26 august. ”Nu au răspuns în termenul legal astfel încât considerăm contractul expirat. Urmează să aprobăm noii indicatori ai investiției și să demarăm o nouă licitație”, a declarat vicepreședintele CJ Alba, Marius Hațegan.

Modernizarea drumului ar fi trebuit să se încheie în 2023. Ambele contracte au fost câștigate de asocierea formată din firmele Societatea Construcții Napoca SA – Operes SRL (Italia) – Cosedil SPA (Italia), firma din Cluj-Napoca fiind lider de asociere.

Evaluare și licitație nouă pentru 73% din investiție

„În decembrie 2021, antreprenorul principal a intrat sub protecţia legii insolvenţei, fapt care, implicit, a atras după sine complicaţii şi încetinirea ritmului în derularea lucrărilor. La acel moment, modernizarea DJ 107 I era unul dintre puţinele, dar şi printre cele mai importante contracte rămase în patrimoniul firmei”, au transmis, CJ Alba după rezilierea contractului pe lotul 1.

Lotul 2 al DJ 107I are 36,5 km, între localitățile Ponor și Bucium, până la intersecția cu DN 74. Stadiul fizic de realizare a investiției este de 27%. Următorul pas după reziliere va fi evaluarea lucrărilor realizate și scoaterea la licitație a restului rămas de executat. Deja, acest lucru s-a întâmplat pe lotul 1, Aiud – Ponor, în lungime de 43,51 kilometri, pe care stadiul fizic de execuție este de 29%. În total, drumul județean are aproape 80 de kilometri.

Contractul pentru restul de lucrări a fost estimat la circa 127 de milioane de lei, respectiv 25 de milioane de euro. Ofertele pot fi depuse până pe data de 22 septembrie 2022.

Execuție ar urma să dureze un an de zile. Până în prezent au fost executate lucrări de amenajare a terenului, terasamente, structură rutieră, amenajare podețe, fundații etc. Lucrările viitoare vizează finalizarea structurii rutiere, astfaltarea drumului și instalarea parapeților. Lucrările totale rămase de executat se ridică la circa 50 de milioane de euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
#Transalpina, #Apuseni, #reziliere, #contract, #Alba, #investi ie , #infrastructura