Transalpina de Apuseni, în pericol. Firma care derulează contractul de 40 de milioane de euro, în insolvență cu datorii uriașe

Autor: N.G.
Sambata, 19 Martie 2022, ora 05:15
10875 citiri
Transalpina de Apuseni, în pericol. Firma care derulează contractul de 40 de milioane de euro, în insolvență cu datorii uriașe
Drumul este în cea mai mare parte la stadiul de terasamente. Foto: CJ Alba

Proiectul de modernizare a șoselei denumită Transalpina de Apuseni este în pericol după ce una dintre societățile din asocierea care derulează contractul a intrat în insolvență. Proiectul are o valoare de peste 40 de milioane de euro și este, în prezent, cel mai importantă investiție în modernizarea unui drum județean din România.

Este vorba despre Societatea de Construcții Napoca SA, care este lider al asocierii pe lotul 2 al contractului. Pe lotul 1, liderul este o firmă italiană, Operes SRL.

Stadiul fizic de execuţie al investiției de modernizare a drumului de 80 de kilometri este de 30%. Insolvența a fost solicitată de reprezentanții companiei din Cluj-Napoca ca urmare a rezultatelor economice foarte proaste înregistrate în 2021.

Potrivit raportărilor publicate de Bursa de Valori Bucureşti, compania din Cluj a înregistrat la sfârşitul anului 2021 o pierdere brută în valoare de 20.533.863 lei, pierdere datorată creşterilor substanţiale de preţuri la materialele de construcţii, comparativ cu aceaşi perioada a anului 2020, când societatea a înregistrat un profit brut în valoare de 2.793.554 lei. La 31 decembrie 2021, firma avea datorii de circa 170 de milioane de lei.

Reprezentanții Consiliului Județean Alba, beneficiarul contractului, susțin că intrarea societăţii în insolvenţă nu afectează contractul și că se realizează lucrări pe lotul 2. Aceștia mai afirmă că, în cazul în care firma din Cluj-Napoca ar avea probleme, în contract există posibilitatea ca plăţile să fie efectuate direct către subcontractori.

Lucrările au început în vara anului 2019. Investiţia a fost împărţită în două loturi relativ egale. Primul avea valoarea de 79,72 milioane de lei (Aiud - Râmeț), iar al doilea - 76,25 milioane de lei (Râmeț - Bucium), fără TVA.

După majorarea semnificativă a valorii unor materiale de construcţie, valoarea totală a contractului ar urma să crească pe ambele loturi cu peste 10 milioane de lei. Pe lângă modernizarea drumului, proiectul prevede construirea a aproape şapte kilometri de pistă de biciclete în zona municipiului Aiud, amenajarea a 21 de staţii de autobuz, construirea a 14 poduri şi a circa 200 de podeţe.

De asemenea, lucrarea presupune peste 23 de kilometri de fundaţii adâncite, ziduri de sprijin şi peste 73 de kilometri de şanţuri de beton. Drumul judeţean străbate culmi de peste 1.000 de metri şi trece prin zone de o frumuseţe rară, cu păduri, chei şi poieniţe specifice Munţilor Trăscău. Finalizarea investiţiei va permite dezvoltarea turismului în această zonă defavorizată a Apusenilor.

Firma din Cluj-Napoca mai are în derulare alte contracte importante, modernizări de drumuri județene și străzi, dar și contractul privind infrastructura din Baza Aeriană – Zona Operațională în Cazarma 727 Fetești.

Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Apple a lansat oficial în Statele Unite, pe 2 februarie, primul său headset de realitate mixtă, Apple Vision Pro. Acesta vine cu o ofertă bogată de peste 600 de aplicații și jocuri special...
#Transalpina, #Apuseni, #contract, #modernizare, #firma, #insolventa , #infrastructura