Transalpina de Apuseni, în grafic. Când se va circula pe asfalt pe toți cei 80 de kilometri ai șoselei FOTO

Autor: N.G.
Marti, 14 Noiembrie 2023, ora 04:00
4540 citiri
Transalpina de Apuseni, în grafic. Când se va circula pe asfalt pe toți cei 80 de kilometri ai șoselei FOTO
Lucrări pe Lotul 2 al Transalpinei de Apuseni FOTO / CJ Alba

Lucrările pe Transalpina de Apuseni, proiect ce reprezintă cea mai mare investiție în modernizarea unui drum județean din România, sunt în grafic. Lotul 1 va fi gata în 2023, în timp ce lotul 2, cu o lungime de 35,4 km, va fi adus la stadiul de asfalt pe toată lungimea până în primăvara anului viitor.

„Asfaltarea pe lotul 2 a atins deja km 59, cu planuri de extindere până la km 65. Porțiunea dintre km 65 și km 70 va fi asfaltată în anul viitor, după finalizarea consolidărilor necesare. Un aspect semnificativ al proiectului este detalierea elementelor complexe implicate în modernizarea acestui tronson.

De la ziduri de sprijin la piloți forați, de la rigole ranforsate la FAP-uri (fundații adâncite de parapet), și până la lucrări de artă precum poduri (13 bucăți) și podețe (peste 150 bucăți, tuburi de 1000), proiectul abordează o gamă variată de lucrări de infrastructură. Menționează, de asemenea, stabilizările de versanți și lucrările efectuate la altitudini de peste 1000 de metri”, a transmis Marius Hațegan, vicepreședintele Consiliului Județean Alba.

Potrivit acestuia, modernizarea Transalpinei de Apuseni este cea mai complexă lucrare desfășurată vreodată în județul Alba. Drumul are, în total, aproape 80 de kilometri, iar primul lot, în lungime de 43 de kilometri, între Aiud și Ponor, va fi finalizat în 2023. Pe cea mai mare suprafață a lotului 1 a fost turnat și al doilea strat de asfalt, urmând să fie încheiate lucrările de montare parapete, a semnelor de circulație și să fie efectuată trasarea drumului.

Lotul 2 se întinde din comuna Ponor, trecând prin Mogoș și Bucium, până la intersecția cu DN 74, Alba Iulia - Abrud. Licitația pentru finalizarea lucrărilor pe acest segment a fost câștigată de firma Elis Pavaje SRL, cei care derulează lucrările și pentru lotul 1. Fondurile sunt asigurate, în cea mai mare parte, din fonduri europene. Costul total actualizat al proiectului se ridică la 230 de milioane de lei (46 de milioane de euro), fără TVA.

Transalpina de Apuseni traversează de la est la vest zona de sud a Munților Apuseni, trecând prin cele mai spectaculoase zone din această parte a țării.

S-a deschis Transapuseana. Cum arată una dintre cele mai spectaculoase șosele din România FOTO
S-a deschis Transapuseana. Cum arată una dintre cele mai spectaculoase șosele din România FOTO
Primul lot din Transapuseana, drumul care traversează Munţii Apuseni, a fost inaugurat vineri, 26 aprilie. Este vorba despre 43 de kilometri de drum judeţean. Vicepreşedintele Consiliului...
„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
Opt din zece români preferă să cumpere online pentru a câștiga timp, peste media din Uniunea Europeană, într-o țară profund divizată între urban și rural, între adopție foarte...
#transalpina apuseni, #drum judetean alba, #Muntii Apuseni , #infrastructura