T.R. Ungureanu, despre Schengen, 'logodna' UDMR si doctrina insultei la PNL - TV Ziare.com

Miercuri, 14 Martie 2012, ora 17:24
3643 citiri
T.R. Ungureanu, despre Schengen, 'logodna' UDMR si doctrina insultei la PNL - TV Ziare.com
Foto: Arhiva

Europarlamentarul Traian Ungureanu a vorbit, miercuri, la TV Ziare.com, despre rezolutia PE impotriva site-ului xenofob al PVV, izolarea Olandei in cazul Schengen, raportul UDMR-PDL in coalitia de guvernare, dar si "meciul Gadea-Ungureanu" de la Antena3.

Traian Ungureanu s-a aratat convins ca rezolutia PE, care exprima indignarea si dezacordul fata de site-ul extremistului olandez Geert Wilders, care permite depunerea de plangeri impotriva cetatenilor est-europeni, va fi votata joi de Parlamentul European, dar acesta va fi doar un prim pas, in opinia sa fiind necesara lansarea unei proceduri de infringement in acest caz.

"Comisia Europeana a tratat foarte prost aceasta tema(...) Pana acum Parlamentul European si-a facut datoria, Comisia nu", a declarat Traian Ungureanu la TV Ziare.com.

Intrebat de un cititor Ziare.com ce parere are despre demersul colegului sau, Sebastian Bodu, de a-i cere liderului PNL sa adopte o pozitie publica fata de acest site si fata de premierul liberal al Olandei, Mark Rutte, Traian Ungureanu a spus ca Bodu nu a facut decat un lucru "simplu, elementar, dar si luminos", mai precis sa solicite delimitarea fata de atitudinea unui partid aliat cu unul extremist, specializat in "degradarea, insultele, improscarea romanilor si a altora, prin intermediul unui tomberon plasat pe Internet".

Sebastian Bodu ii cere lui Antonescu sa ia pozitie fata de premierul Olandei

Europarlamentarul democrat-liberal crede ca discutiile pe care premierul Ungureanu le va avea joi, la Bruxelles, cu Jose Manuel Barroso si Herman Van Rompuy, sporesc sansele ca Romania sa se faca mai bine inteleasa in context european, "asa cum nu am stiut sa explicam pana acum".

"Ce cred eu ca va face premierul este sa abordeze cu deschidere si sa prezinte garantii referitoare la bunul mers al afacerilor noastre europene de acum inainte", a mai punctat Traian Ungureanu, subliniind si el faptul ca Romania trebuie sa creasca rapid rata absorbtiei fondurilor europene.

In privinta amanarii aderarii Romaniei la Spatiul Schengen, Traian Ungureanu a declarat: "Schengenul e mai aproape de noi si mai departe de Olanda. Izolarea olandeza a devenit un fapt, nimeni nu mai incearca sa se faca de ras spunand ca Romania nu are ce cauta in Schengen in afara de Olanda, care a inceput sa vorbeasca soptit(...) Mi se pare jenant ca o tara care se afla in vizorul CE sa dea lectii de bune maniere".

"Nu mai e vorba de un capriciu, e vorba de o institutie de baza a UE care implica libera circulatie a oamenilor, a marfurilor", a mai completat eurodeputatul, punctand si faptul ca, daca acest ultim obstacol nu va fi indepartat, in loc sa avem o "Europa pentru mai multi", asa cum se discuta, vom avea o Europa pentru mai putini.

Traian Ungureanu a fost intrebat si despre situatia Ungariei, la randul ei in conflict cu Comisia Europeana, raspunzand, printre altele, ca tara vecina este "in colaps economic prelungit" si dependenta de FMI, ceea ce nu se intampla cu Romania.

"Romania a absolvit, e intr-o categorie superioara, daca vorbim despre starea economica nationala", a precizat el.

UDMR e logodit cu guvernarea

Traian Ungureanu a raspuns si la o serie de intrebari din actualitatea interna, inclusiv despre relatiile tensionate dintre principalii parteneri de guvernare, PDL si UDMR.

In stilul binecunoscut, TRU a declarat ca "UDMR e logodit cu guvernarea in mod nesanatos, de 20 de ani", prin rotatie, in functie de partidele romanesti care au ajuns la putere, iar acest lucru "nu face bine sistemului politic romanesc".

"UDMR nu mai poate dicta cursul politicii romanesti", a mai subliniat el, explicand si ca PDL nu cedeaza in fata partenerilor, dar trebuie sa tina cont de fortele cu care e aliata la guvernare.

"UDMR cauta voturi, daca le poate obtine acasa numai santajand, are foarte mult de pierdut", a mai punctat europarlamentarul.

Meciul Gadea-Ungureanu: Premierul s-a bagat in gura lupului

Avand si o cariera in presa, Traian Ungureanu a fost intrebat cum comenteaza prestatia premierului Ungureanu la Antena3 si demisia lui Dan Grigore din CNA.

"'Meciul Gadea-Ungureanu', cum ii spuneti, nu are de a face cu presa. In general Antena3 nu are de a face cu presa, e vorba de o fabrica de propaganda de nivel minor, cel mai adesea obscen", a replicat TRU, completand: "Mihai Razvan Ungureanu s-a prezentat in gura lupului si a incercat sa aduca o unda de aer normal".

In privinta demisiei lui Dan Grigore, el a fost si mai vehement, explicand: "Gestul lui Crin Antonescu e regretabil si tipic pentru Crin Antonescu, face parte din doctrina insultei(...) Dar cred ca Dan Grigore a gresit. Nu iti dai demisia pentru ca un personaj politic de factura prematura te insulta, ii dai astfel dreptul sa te 'concedieze' de acum incolo din orice post injurandu-te".

Acuzat fiind de catre un cititor Ziare.com ca este partinitor, Traian Ungureanu a replicat: "Sunt partinitor, sa va spun de ce - pentru ca sunt pro-Basescu. Pentru ca Traian Basescu a preluat Romania intr-o situatie buna, s-a trezit cu ea in pragul colapsului, a reusit sa impiedice prabusirea si a facut destule pentru a da o sansa economiei romanesti".

Totodata, intrebat daca apreciaza ca Traian Basescu il pregateste pe Mihai Razvan Ungureanu pentru presedintia Romaniei, democrat-liberalul a raspuns: "Cred ca Traian Basescu a identificat foarte bine acel caracter politic, acea persoana, care se identifica cel mai bine cu nevoile Romaniei actuale si viitoare".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Nicușor Dan este susținut la aceste alegeri de Dreapta Unită, formată din USR, FD și PMP. Edilul, care are de dus o luptă dificilă cu Cristian Popescu Piedone, a ieșit la atac, în cadrul...
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban face mare scandal din opoziție. Fostul premier, fost lider al PNL, se află într-un război continuu după ce Klaus Iohannis l-a trecut pe „linie moartă". Ludovic Orban este...
#Traian Ungureanu rezolutie PVV Wilders, #Traian Ungureanu UDMR, #Traian Ungureanu Crin Antonescu , #PDL