Traian Băsescu a deschis un al doilea proces împotriva SPP. Fostul șef de stat își cere privilegiile înapoi, după decizia în Dosarul „Petrov”

Joi, 26 Mai 2022, ora 12:39 4514 citiri
Traian Băsescu, pe vremea când venea la Parchetul General cu 3 SPP-iști și o limuzină. FOTO: Ionuț Mureșan

Traian Băsescu deschis în instanță un al doilea proces împotriva Serviciului de Protecție și Pază, după ce și-a pierdut privilegiile la care avea dreptul ca fost șef de stat, urmare a verdictului de colaborare cu fosta Securitate, dat de Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ).

Curtea de Apel București a înregistrat pe rolul Secţiei a IX-a Contencios administrativ şi fiscal al doilea dosar în care Traian Băsescu are calitatea de reclamant, iar SPP calitatea de pârât.

Obiectul procesului este „anulare act administrativ notificare nr.1029/28.03.2022”. Dosarul a fost înregistrat sub numărul 3570/2/2022 pe data de 16 mai și urmează să primească termen de judecată.

Joi, 26 mai, pe rolul aceleiași instanțe sunt programate dezbateri în primul proces deschis de Traian Băsescu împotriva SPP, cu numărul 2798/2/2022. Acest dosar a fost înregistrat pe data de 28 aprilie.

În ambele procese avocații lui Traian Băsescu au atacat același act, respectiv adresa nr.1029/28.03.2022 a SPP, prin care fostului șef de stat i s-a retras garda de corp și autoturismul, precum și dispozitivul de pază al imobilului, urmare a deciziei ICCJ prin care a fost declarat colaborator al Securității.

Nu este singura problemă a fostului peședinte. Regia Autonomă „Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat” (R.A.-A.P.P.S.) tramsmite, miercuri, 25 mai, într-un comunicat oficial, că luni a expirat termenul în care fostul preşedinte Traian Băsescu trebuia să elibereze vila de protocol, iar fostul preşedinte a fost notificat de acest lucru.

ICCJ l-a declarat pe Traian Băsescu drept colaborator al Securității

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis miercuri, 23 martie, că Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea comunistă, hotărârea fiind definitivă. Consecințele nu au întârziat să apară, iar beneficiile pe care le avea ca fost șef de stat i-au fost revocate.

Traian Băsescu a fost colaborator al Securității ca poliție politică și că a dat declarații sub numele conspirativ „Petrov”.

CNSAS a transmis că Băsescu a dat note informative ce au dus la menținerea în țară a unui coleg de la marină, că ar fi avut un ofiţer de legătură desemnat de fosta Securitate, cu gradul de locotenent-colonel, şi că ar fi dat două note informative olografe.

Mai exact, Securitatea a avizat negativ desemnarea acestuia pe nave româneşti care plecau în afara graniţelor ţării ca urmare a uneia dintre notele informative date de Băsescu.

Conform CNSAS, Traian Băsescu a furnizat informaţii prin care se denunţau activităţi potrivnice regimului totalitar comunist, precum intenţia de a pleca în străinătate şi relaţii cu cetăţeni străini, existente în notele informative date în 05.05.1975.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Scrie pe Ziare.Com