„Petrov” - de la președinte, la cetățean evacuat. Traian Băsescu, trimis să se bată pentru vila de protocol la judecătorie

Sambata, 08 Octombrie 2022, ora 03:04
6154 citiri
„Petrov” - de la președinte, la cetățean evacuat. Traian Băsescu, trimis să se bată pentru vila de protocol la judecătorie
Traian Băsescu va face „baie de mulțime” la Judecătoria Sectorului 1. FOTO: Ionuț Mureșan

Traian Băsescu se va judeca la Judecătoria Sectorului 1 în legătură cu vacantarea vilei de protocol din cartierul Primăverii, drept de ocupare pe care pe care l-a pierdut ca urmare a verdictului de colaborator al Securității pe care l-a primit, definitiv, în Dosarul Petrov. Curtea de Apel București a decis că litigiul dintre Băsescu și RA-APPS este o simplă evacuare, nu o chestiune de ține de anularea unui act administrativ.

Curtea de Apel București - Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal a decis, vineri seară, să mute procesul dintre Traian Băsescu și RA-APPS la Judecătoria Sectorului 1, încă de la primul termen de judecată.

„Admite excepţia necompetenţei materiale a Curţii de Apel Bucureşti, Secţia a VIII-a Contencios Administrativ şi Fiscal. Declină competenţa de soluţionare a cauzei în favoarea Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti. Nesupusă niciunei căi de atac. Pronunţată azi, 7 octombrie 2022, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor, prin mijlocirea grefei”, se arată în minuta instanței.

Astfel, fostul președinte al României se va bate pe casă ca un om de rând, la Judecătorie.

Litigiul dintre Băsescu și RA-APPS a fost luat în discuție la CAB vineri, ora 14.00, în absența fostului președinte.

Cauza avea ca obiect, pe lista de ședințe, „anulare act administrativ – notificare nr. 22237/28.03.2022”.

Evacuarea lui Băsescu, deghizată în „scrisoare de protocol”

Primul lucru pe care îl face un judecător la strigarea unei cauze nou-înregistrate este să verifice competența instanței, așa că președinta completului de judecată, din oficiu, a pus în discuție dacă dosarul e de Contencios Administrativ sau de Civil.

Jurista Regiei Autonome – Administrația Protocolului Patrimoniului de Stat (RA-APPS) a ridicat excepția necompetenței materiale a Curții de Apel, argumentând că actul a cărui anulare este cerută în instanță de Traian Băsescu nu e un act administrativ, ci o simplă cerere de evacuare.

„I-am spus ‘scrisoare de protocol’, având în vedere calitatea reclamantului”, a spus avocata RA-APPS.

În replică, cei doi avocați ai lui Traian Băsescu au încercat să arate că lucrurile sunt mai complicate de atât, că e vorba de prevederile legii în baza căreia funcționează instituția și că, potrivit conținutului „scrisorii de protocol” este vorba de „punerea în executare a unui act administrativ, nu a unuia civil”.

Traian Băsescu a bombardat instanța cu plângeri

Traian Băsescu a deschis mai multe procese pe rolul Curții de Apel București, după ce instanțele l-au declarat colaborator al fostei Securități. Toate au ca obiect pierderea privilegiilor pe care le avea ca fost șef de stat.

La fel ca alți înalți demnitari, Traian Băsescu a semnat la învestire o declarație pe propria răspundere că nu a colaborat cu Securitatea. Actul i-ar fi putut aduce un dosar penal de fals în declarații după ce în instanță s-a demonstrat contrariul.

Dosarele lui Traian Băsescu pe rolul CAB sunt:

  • 3570/2/2022 – anulare act administrativ notificare 1029/28.03.2022 – Secția a IX-a Contencios Administrativ (termen: 13.10.2022 ora 11.00)
  • 5500/2/2022 – revizuire/constatarea calitații de colaborator al Securității (termen: 21.10.2022 ora 11.00
  • 4767/2/2022 – anulare act administrativ (termen: 07.10.2022, declinat)
  • 4765/2/2022 – anulare act administrativ ordin nr. 55/2022 – termen în așteptare
  • 2798/2/2022 – pârât Serviciul de Protecție și Pază (suspendat pentru sesizarea CCR)

„Petrov”, demascat drept colaborator al Securității la Înalta Curte

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis miercuri, 23 martie 2022, că Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea comunistă, hotărârea fiind definitivă.

Consecințele nu au întârziat să apară, iar beneficiile pe care le avea ca fost șef de stat i-au fost revocate.

CNSAS a transmis că Băsescu a dat note informative ce au dus la menținerea în țară a unui coleg de la marină, că ar fi avut un ofiţer de legătură desemnat de fosta Securitate, cu gradul de locotenent-colonel, şi că ar fi dat două note informative olografe.

Mai exact, Securitatea a avizat negativ desemnarea acestuia pe nave româneşti care plecau în afara graniţelor ţării ca urmare a uneia dintre notele informative date de Băsescu.

Conform CNSAS, Traian Băsescu a furnizat informaţii prin care se denunţau activităţi potrivnice regimului totalitar comunist, precum intenţia de a pleca în străinătate şi relaţii cu cetăţeni străini, existente în notele informative date în 05.05.1975

Germina Nagâț, votată în plenul reunit al Parlamentului pentru încă un mandat de 6 ani la CNSAS
Germina Nagâț, votată în plenul reunit al Parlamentului pentru încă un mandat de 6 ani la CNSAS
La propunerea USR, Germina Nagâţ a fost votată, în plenul reunit de marţi al celor două Camere, pentru încă un mandat de şase ani în conducerea Colegiului Naţional pentru Studierea...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Traian Basescu, #Petrov, #colaborator Securitate, #CNSAS, #vila protocol Basescu, #RAAPPS , #justitie