Băsescu: ”Europenii şi-au vândut securitatea estului pentru ţiţei şi gaze. Politica Rusiei îmi este bine cunoscută”

Sambata, 09 Aprilie 2022, ora 07:22 8218 citiri
Traian Băsescu, europarlamentar și fost președinte al României FOTO Facebook/ Traian Băsescu

Fostul preşedinte Traian Băsescu este de părere că state din Europa de Vest au "vândut securitatea" zonei est-europene pentru gazele şi petrolul importante din Rusia, el spunând că "securitatea estului Uniunii Europene a fost afectată pentru bunăstarea Germaniei prin aprovizionare cu gaze şi ţiţei din Federaţia Rusă".

"Nu am avut încredere în consecvenţa europeană şi nu am nici acum. Europenii şi-au vândut securitatea estului pentru ţiţei şi gaze, iar dacă noi şi bulgarii nu suntem în Schengen este unul din aceste motive. Olanda şi Germania sunt cei care s-au opus intrării noastre în Schengen, dar a fost un preţ pentru gazele de care Germania avea nevoie, de care Olanda avea nevoie, de asta s-au opus intrării noastre în spaţiul Schengen. Iar securitatea estului Uniunii Europene a fost afectată pentru bunăstarea Germaniei prin aprovizionare cu gaze şi ţiţei din Federaţia Rusă. Banii pe care Rusia i-a încasat i-a băgat în armata cu care astăzi toacă Ucraina şi dacă mâine ar putea, ar toca tot ce a fost Europa de est”, a afirmat Traian Băsescu într-o intervenţie telefonică, vineri seară, la România Tv.

El a spus că în cei 10 ani în care s-a aflat la şefia statului a fost "în punctul în care a înţeles ce se întâmplă” şi că în acest timp le-a spus marilor lideri europeni că banii pe care îi plătesc Rusiei sunt "un risc” pentru securitatea Europei de est.

"Politica Rusiei îmi este bine cunoscută. Este o mare frustrare la Moscova că ce au câştigat după al Doilea Război Mondial au pierdut prin evoluţiile ulterioare”, a adăugat Băsescu.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Scrie pe Ziare.Com