Sute de traficanţi de persoane, armament și droguri au fost arestaţi în Balcani. La operaţiunea uriaşă a participat şi România

Vineri, 04 Noiembrie 2022, ora 18:50
1855 citiri
Sute de traficanţi de persoane, armament și droguri au fost arestaţi în Balcani. La operaţiunea uriaşă a participat şi România
382 de persoane au fost arestate la sfârşitul lunii octombrie în cadrul unei vaste operaţiuni internaţionale FOTO Pixabay

Europol a anunţat vineri, 4 noiembrie, că 382 de persoane au fost arestate la sfârşitul lunii octombrie în cadrul unei vaste operaţiuni internaţionale ce a mobilizat poliţişti din 28 de ţări, inclusiv din România, împotriva traficanţilor care operează în principal în Balcani şi în Europa de Sud-Est.

Pe ruta balcanică, un important nod logistic, mii de camioane intră în UE cu diverse mărfuri, inclusiv alimente şi materiale de construcţii. Regiunea este folosită pe scară largă pentru contrabandă şi trafic cu fiinţe umane, arme de foc şi droguri. Un punct important al acestei rute este vama Kapitan Andreevo din Bulgaria, la graniţa cu Turcia, unde intră zilnic în UE aproximativ 1 500 de camioane cu diferite mărfuri.

Aproape 75.000 de persoane au fost verificate şi peste 32.000 de vehicule au fost inspectate de către agenţiile de aplicare a legii între 26 şi 29 octombrie în cadrul acestei operaţiuni de amploare. Au fost percheziţionate aproape 1.000 de spaţii şi au fost verificate peste 2.000 de colete.

Alte ţări europene au furnizat informaţii şi au luat măsuri la nivel naţional. În total, aproape 16.000 de ofiţeri au fost implicaţi în acţiuni pe teren.

Au fost făcute 159 de arestări în legătură cu traficul de migranţi, 112 au legătură cu traficul de droguri, 38 au vizat traficul cu arme de foc şi două sunt în cazuri de trafic de persoane, a precizat biroul Europol, care a coordonat operaţiunea împreună cu Spania.

Au fost depistate aproape 2.500 de intrări ilegale pe teritoriul UE şi au fost confiscate 106 arme de foc, precizează biroul poliţiei europene într-un comunicat.

De asemenea, au fost confiscate 304 kg de heroină, 147 kg de canabis, 5.402 plante de marijuana şi 1,3 kg de cocaină.

Traficanţii se aprovizionează cu arme în principal din ţările din Balcanii de Vest, unde există suficiente resurse, în urma războaielor care au măcinat regiunea în anii 90. Adesea, armele fac parte din aceste transporturi şi sunt ascunse în vehicule, ca şi drogurile, fiind transportate în UE, în special în Belgia, Franţa, Germania, Spania şi Olanda.

Traficul cu droguri şi comerţul ilegal cu arme sunt strâns legate şi au legătură în special cu reţelele de trafic de cocaină. Reţelele criminale pot face schimb de arme pentru droguri şi le pot folosi pentru a obţine şi a menţine controlul asupra unei pieţe profitabile, explică Europol.

În paralel, între 24 şi 29 octombrie, autorităţile naţionale au coordonat activităţi speciale care au vizat reţelele de trafic de persoane implicate în exploatare sexuală, cerşetorie forţată şi criminalitate forţată.

Cum ar putea România să piardă mult, deși a câștigat litigiul legat de Roșia Montană
Cum ar putea România să piardă mult, deși a câștigat litigiul legat de Roșia Montană
Decizia instanței arbitrale (luată cu o majoritate de 2 la 1) în litigiul intentat statului român de compania canadiană ce a încercat să dezvolte un proiect minier în zona Roșia Montană...
Liviu Dragnea vrea să dea lovitura într-un domeniu, despre care spunea: "Vorbim de un genocid"
Liviu Dragnea vrea să dea lovitura într-un domeniu, despre care spunea: "Vorbim de un genocid"
”E inadmisibil ce s-a întâmplat acolo. Vorbim despre un genocid. Mulți specialiști de mediu spun că un asemenea dezastru poate produce moarte pe termen lung”, spunea Liviu Dragnea în...
#traficanti, #arest, #Balcani, #Romania, #Europol , #stiri juridice