Cum vor autoritățile să scadă timpii de așteptare pentru camioanele care ies din România prin vama Petea. Decizia va fi luată în comun cu statul maghiar

Miercuri, 06 Iulie 2022, ora 20:21
2118 citiri
Cum vor autoritățile să scadă timpii de așteptare pentru camioanele care ies din România prin vama Petea. Decizia va fi luată în comun cu statul maghiar
Camioanele de marfă cor mai avea o bandă de ieșire din țară FOTO: Poliția de Frontieră

Şeful Poliţiei de Frontieră Române, Victor Ştefan Ivaşcu, s-a întâlnit miercuri, 6 iulie, cu omologul său din Ungaria pentru a discuta despre operaţionalizarea unei noi artere destinată controlului autocamioanelor în Punctul de Trecere a Frontierei Petea din judeţul Satu Mare.

Potrivit unui comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, întâlnirea dintre Ștefan Ivașcu și Janos Balogh a avut loc chiar în punctul de frontieră cu mari probleme de trafic, în vama Petea din Sau Mare..

Principalul punct al întâlnirii a constat în operaţionalizarea unei noi artere destinată controlului autocamioanelor, pe sensul de ieşire din ţară, aceasta adăugându-se arterei deja existentă în punct. De asemenea, pe parcursul activităţii, au fost abordate şi aspecte de interes comun privind controlul în punctele de trecere a frontierei comune, arată Inspectoratul.

IGPF menţionează că, în Punctul de Trecere a Frontierei Petea, de la 1 ianuarie 2007, odată cu aderarea României la Uniunea Europeană, controlul de frontieră are loc pe teritoriul statului maghiar, în conformitate cu acordul bilateral dintre statul român şi statul maghiar privind efectuarea controlului comun, după principiul ONE STOP CONTROL. Conform configuraţiei punctului, pe sensul de ieşire din ţară sunt şase artere plus o a şaptea destinată controlului autocamioanelor.

În ultimii ani, spune sursa citată, valorile de trafic au crescut semnificativ în Punctul de Trecere a Frontierei Petea, atât la autovehicule, cât - mai ales - la autocamioane.

"La volumul foarte ridicat de automarfare prezente pe sensul de ieşire din România, de cele mai multe ori o arteră de control era insuficientă, ceea ce ducea la creşterea timpilor de aşteptare pentru formalităţile de frontieră la ieşirea din ţara noastră, respectiv intrarea în statul vecin - Ungaria", se precizează în comunicat.

Astfel, informează IGPF, ca urmare a discuţiilor de miercuri, controlul de frontieră al automarfarelor va fi reconfigurat, urmând să fie efectuat în imediata proximitate a liniei de frontieră, aşa încât întreaga activitate din punct, pe sensul de ieşire din România, să nu fie perturbată, iar, în conformitate cu acordurile în vigoare, controlul se efectuează pe teritoriul maghiar.

"În cel mai scurt timp, vor fi, aşadar, disponibile, două artere de control destinate camioanelor. Poliţia de Frontieră Satu Mare a luat toate măsurile logistice şi de personal pentru a asigura operativitatea controlului de frontieră, astfel încât timpii de aşteptare pentru ieşirea din ţara noastră să fie cât mai scăzuţi.

Instituţia noastră are rezerve de personal pregătit, aparatură de verificare disponibilă, precum şi capacitate organizatorică pentru a gestiona întregul flux de camioane pe sensul de ieşire din România", mai arată arată Inspectoratul General a Poliţiei de Frontieră.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#trafic vama Petea, #camioane vama petea, #aglomeratie vami , #vama