Ruta secretă de migrație din Vietnam în Marea Britanie. Cum folosesc traficanții de persoane România ca poartă spre statele din vestul Europei

Luni, 27 Decembrie 2021, ora 23:36
2401 citiri
Ruta secretă de migrație din Vietnam în Marea Britanie. Cum folosesc traficanții de persoane România ca poartă spre statele din vestul Europei
500 de muncitori vietnamezi în construcții au fost găsiți lucrând forțat la fabrica Linglong din Serbia FOTO The Observatorial

Serbia și România sunt folosite ca noi porți către Europa pentru bandele de contrabandă și traficanți care folosesc programe de viză pentru lucrători pentru a transporta un număr mare de lucrători vietnamezi în Europa de Est. Acolo sunt adesea exploatați în fabrici și șantiere de construcții înainte ca unii să fie transportați în UE și, în cele din urmă, în Marea Britanie.

Atunci când a fost început proiectul de costrucții, în 2019, fabrica Linglong de cauciucuri pentru mașini, situată aproape de Belgrad, a fost privită ca cel mai important element al parteneriatului strategic dintre Serbia și China. Doi ani mai târziu, 500 de muncitori vietnamezi în construcții au fost găsiți lucrând forțat, cu pașapoartele confiscate și trăind în condiții degradante, greu de imaginat.

Descoperirea i-a șocat pe sârbi, iar Parlamentul European a cerut o investigație care viza o rețea de trafic de persoane, care aparent înflorea în inima Europei.

Linglong a fost doar prima oprire într-o călătorie lungă spre restul Europei și Regatul Unit, pentru mulți dintre muncitorii de la fabrică.

O investigație Observer a descoperit că Serbia și România sunt folosite ca porți spre Europa pentru traficanții de persoane care aduc vietnamezi în estul Europei. Aici sunt exploatați în fabrici și șantiere de construcții, înainte să fie transportați înspre Europa Occidentală.

În orice etapă a călătoriei, muncitorii vietnamezi pot fi puși la muncă forțată și deseori li se cer 30.000 de lire sterline pentru a ajunge în Regatul Unit.

În 2019, moartea a 39 de migranți vietnamezi într-un camion frigorific a atras atenția asupra pericolelor cu care mulți se confruntă, în încercarea de a ajunge în Marea Britanie. Cei care ajung în siguranță sunt deseori obligați să-și plătească datoriile în baruri, restaurante și ferme de canabis. Vietnamezii sunt printre cele mai mari grupuri de victime ale sclaviei moderne în Regatul Unit. Nusrat Uddin, specialist în problema traficului de persoane de la Wilson Solicitors LLP, deseori reprezintă victimele. Aceasta spune că mulți dintre clienții săi și-au început călătoria ajungând cu vize de lucru în Serbia sau România. „Aproape tuturor clienților noștri li s-au promis locuri de muncă decente, cu salarii corecte, însă realitatea este departe de asta. Mulți merg mai departe spre vestul Europei, din nou sub promisiunea falsă a unor condiții mai bune în altă parte”.

Potrivit unor interviuri cu mai mulți muncitori vietnamezi, ruta de migrație din Vietnam în Serbia a început să opereze în această vară, cu peste 500 de muncitori care au ajuns în țară pe baza unor vize de lucru, între lunile august și octombrie. Fiecare muncitor a fost taxat cu aproximativ 1.700 de lire sterline, astfel suma totală a agențiilor de recrutare a fost de circa 850.000 de lire.

Muncitorii care au ajuns în Serbia au descoperit că, de fapt, ajunseseră sclavi. Pașapoartele le-au fost confiscate și au fost obligați să doarmă 50 într-o cameră. „Mulți dintre noi au luat COVID și nu am primit niciun fel de medicament. Apa era foarte rea, era galenă și nu se putea bea. Și mâncarea era groaznică și puțină, iar uneori eram nevoiți să mergem în pădure să vânăm orice puteam prinde, spre exemplu, iepuri”, a povestit Tuan pentru publicația citată.

Linglong a negat că muncitorii lucrau în condiții improprii, de muncă forțată. Compania chineză a precizat că nu este responsabilă pentru muncitori și că aceștia au fost angajați de subcontractori și agenții de muncă din Vietnam. Compania a mai adăugat că muncitorilor le-au fost returntate pașapoartele.

Investigația Observer a descoperit că muncitorii care au continuat să meargă spre UE și Regatul Unit din Balcani plecau pe diferite rute, rețelele de trafic transportând vietnamezii peste graniță în România și ulterior în Slovacia, Germania și Franța. Ulterior aceștia așteptau în tabere improvizate pentru șansa de a merge cu o barcă gonflabilă spre Regatul Unit.

"Un element-cheie pentru alegerea rutei prin Serbia este că, la fel ca în cazul României, poti migra legal prin înțelegerile reciproce de vize și costă doar câteva mii de lire și este văzută drept o opțiune bună, comparativ cu rutele mai tradiționale, prin Moscova sau una dintre țările UE centrale, precum Polonia sau Cehia, care poate costa până la 30.000 de lire sterline”, a explicat Mimi Vu, expertă specializată în combaterea traficului de persoane.

Vietnamezii pleacă din România din cauza salariilor mici

Deși Serbia este considerată un punct nou de trecere spre UE folosit de bandele infracționale, România, care a semnat un acord bilatera de vize cu Vietnamul, în încercarea de a umple golul din forța de muncă, este deja un punct de intrare în Europa.

Manh a ajuns în România alături de alți 60 de muncitori din Vietnam, în 2019, pentru a lucra la o mare firmă de construcții. Până la sfârșitul contractului său, în 2021, jumătate dintre vietnamezi au plecat spre vestul Europei și Regatul Unit.

„Mulți au fugit la doar o lună, două după ce au ajuns”, spune el. Fratele lui Manh, care lucra pentru o altă companie în România, a fost printre cei care au părăsit țara. „Salariile erau prea mici”.

Manh spune că acum este blocat în România. Contractul său a expirat în martie și angajatorul a refuzat să-l prelungească, lăsându-l să muncească fără un permis valid de reședință și fără să-și poată permite un bilet de avion spre casă.

În ultimii cinci ani, cel puțin 231 de vietnalezi au fost prinși încercând să treacă granița din România spre Europa, potrivit autorităților române de frontieră. Alți 101 au fost interceptați de grănicerii din Ungaria, în aceeași perioadă. Experții spun că aceștia sunt doar o mică parte din cei care părăsesc România spre țări din vestul Europei.

Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
#trafic migranti, #vietnamezi, #Serbia, #Serbia Romania , #Marea Britanie