50 de ani de închisoare pentru familiile care controlau traficul de etnobotanice în Valea Jiului. Mai bine de jumătate dintre tinerii din zonă se droghează

Autor: N.G.
Vineri, 03 Noiembrie 2023, ora 03:00
5871 citiri
50 de ani de închisoare pentru familiile care controlau traficul de etnobotanice în Valea Jiului. Mai bine de jumătate dintre tinerii din zonă se droghează
Pliculeț cu droguri FOTO / infodrog.ro

O grupare de traficanți care controla vânzarea de droguri de mare risc în Valea Jiului, formată din opt persoane, a fost condamnată la un total de aproape 50 de ani de închisoare.

Opt traficanți, șase femei și doi bărbați, au obținut sume uriașe de bani pe parcursul anilor 2021 și 2022 în urma vânzării de substanțe psihoactive în majoritatea localităților din Valea Jiului. Anchetatorii de la BCCO și DIICOT au documentat peste 2.600 de acte materiale, reprezentând tot atâtea vânzări de droguri.

În 23 octombrie 2023, Tribunalul Hunedoara a pronunțat prima hotărâre în dosarul penal aflat pe rolul instanței. Inculpații sunt judecați pentru constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de droguri de mare risc și efectuarea de operațiuni cu substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără a deține autorizație eliberată în condițiile legii.

Condamnările aplicate de instanță în 23 octombrie 2023: Ardelean Rostaș - 7 ani de închisoare, Maria Iuliana Ștefănuț - 7 ani și 6 luni de închisoare, Minodora Valeria Florea - 10 ani de închisoare, Viorica Luca - 6 ani de închisoare, Simona Olga Rostaș - 6 ani și 6 luni de închisoare, Gabriela Iozefina Ene - 5 ani și 6 luni de închisoare, Florin Octavian Mihai - 6 ani și 10 luni de închisoare. Judecătorul a mai dispus confiscarea de la cei opt membri ai grupării a sumei totale de peste 130.000 de lei ridicată la percheziții.

Cum funcționa grupul infracțional

Membrii grupării fac parte din două familii din zona Văii Jiului. În cadrul grupului specializat în vânzarea de droguri de mare risc și etnobotanice, constituit în cursul anului 2021, Ardelean Rostaș este liderul grupului infracțional şi persoana care coordonează activitățile de aprovizionare şi ulterior de vânzare a drogurilor sau substanțelor interzise. Deținerea și gestionarea finanțelor grupului infracțional sunt, de asemenea, apanajul liderului grupării infracționale; acesta nu se implică în mod nemijlocit și vizibil în vânzarea de droguri, decât rareori, când soția și fiicele sale nu pot distribui drogurile.

Concubina acestuia, Minodora Valeria Florea, este un alt membru al grupului infracţional, cu rolul de a depozita cantitățile de substanțe psihoactive, de a supraveghea zona din vecinătatea unuia dintre locurile de distribuție a drogurilor și chiar de a distribui droguri de la geamul locuinței.

Mama acesteia, respectiv Maria Iuliana Ștefănuț, este membru al grupului infracţional, cu rol activ de distribuție stradală a drogurilor și substanțelor interzise sau de distribuție de la domiciliu sau din vecinătatea acestuia.

Un alt membru al grupării infracționale este Gabriela Iozefina Ene, având de asemenea rol de distribuție stradală a drogurilor, de distribuție la domiciliu sau în vecinătatea adresei de domiciliu, fie singură, fie împreună cu Maria Iuliana Ștefănuț. Mașina familiei, este condusă exclusiv de Gabriela Iozefina Ene, care îndeplinește astfel și funcția de ”șofer” al grupării și, implicit, de transportator al drogurilor pe raza Văii Jiului.

Potrivit rechizitoriului DIICOT, membrii grupării depozitau marfa la adresa de pe strada Viitorului din Lupeni, iar ulterior o comercializau stradal în municipiile Lupeni şi Vulcan. Pentru o perioadă de timp corespunzătoare sezonului cald, aceştia au comercializat substanţele psihoactive chiar de la geamul locuinţei situate la parterul blocului, însă o dată cu venirea frigului, traficanții şi-au schimbat modul de operare.

Maniera în care au operat membrii grupării a fost influenţată şi de faptul că un tânăr din Vulcan, cunoscut consumator de substanţe psihoactive, care îşi procura astfel de substanţe de la membrii grupului, a murit în 2021 prin înecare în râul Jiu, existând suspiciunea că a consumat substanțe interzise achiziționate de la această grupare infracțională. În perioada septembrie 2021-aprilie 2022 gruparea infracțională a închiriat de 8 ori vehicule de la o societatea comercială, cu care s-au deplasat la Timișoara pentru achiziția de droguri. Scopul închirierii vehiculelor a fost acela de a masca operațiunile ilegale în care erau implicați. Etnobotanicile erau vândute cu suma de 20-25 de lei plicul care conținea mai puțin de un gram de substanță.

Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, 26 aprilie, măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând, între altele,...
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
#trafic droguri, #etnobotanice interzise Romania, #legale, #valea jiului , #trafic droguri