Mesaje prin telefon pentru un trafic de influență la o primărie importantă din Transilvania. Denunțătorul a renunțat în ultimul moment să dea banii

Autor: N.G.
Vineri, 23 Februarie 2024, ora 04:00
3523 citiri
Mesaje prin telefon pentru un trafic de influență la o primărie importantă din Transilvania. Denunțătorul a renunțat în ultimul moment să dea banii
Autorul voia să mituiască doi șefi din primărie FOTO Arhivă Ziare.com

Un bărbat din Alba, de profesie proiectant, a fost condamnat penal pentru trafic de influență, după ce a cerut bani de la o persoană cu promisiunea că va interveni la arhitectul șef din cadrul primăriei pentru a-i rezolva problema.

Denunțul la poliție a fost formulat chiar de către arhitectul șef, care a aflat în timpul unei audiențe, de la persoana care a intenționat să dea banii, că proiectantul i-a solicitat sumele de 1.500 de lei și 2.000 de lei pentru a facilita intrarea în legalitate cu o construcție edificată fără respectarea autorizației de construire. Faptele au avut loc în cursul lunii iunie 2023.

”Conform denunțătorului, inculpatul i-a scris să pregătească câte un plic cu sumele de 20 milioane (2.000 lei) pentru arhitectul primăriei și respectiv 15 milioane (1.500 lei) pentru funcționarul (…), iar lui să îi dea suma de 500 euro avans pentru proiect. Martorul denunțător a început să pregătească banii, a făcut rost de 1.300 lei și a luat suma de 1.000 lei de la topograful (…) și i-a dat surorii sale suma de 2.300 lei pentru a-i ține. După ce s-a mai gândit la această situație și a tras concluzia că nu este bine să dea șpagă, denunțătorul i-a scris un mesaj în acest sens inculpatului, renunțând la serviciile sale.

Ulterior la data de 26.07.2023 denunțătorul s-a prezentat la Primăria Municipiului, unde a discutat cu numitul (…), șeful de la Serviciul Disciplina în Construcții și i-a spus despre situația cu banii ceruți de către (…) în numele lor. Denunțătorul i-a arătat mesajele primite de la proiectant, au mers împreună la arhitectul șef și i-au arătat și acestuia mesajele, iar apoi toți trei au sesizat organele de poliție în data de 27.07.2023. Denunțătorul a menționat că mesajele pe care le-a purtat cu inculpatul le-a șters în data de 04.08.2023 deoarece organul de poliție i-a spus că îi va ridica telefonul și nu mai poate supraveghea copilul”, se precizează în hotărârea instanței de judecată.

Poliția a confiscat telefonul proiectantului, iar în urma percheziției informatice au fost descoperite mesajele transmise denunțătorului. „Conținutul acestor mesaje, redate în procesul-verbal de percheziție informatică relevă pretinderea de bani de către inculpat, pentru a fi înmânați numiților (…), șef birou Disciplina în Construcții în cadrul Primăriei Municipiului Alba Iulia – Poliția Locală și respectiv numitul (…), arhitect șef în cadrul Primăriei Municipiului Alba Iulia, lăsând să se creadă că are influență asupra acestora pentru rezolvarea situației juridice a imobilului”, se mai susține în documentul citat. Cei doi angajați ai primăriei au fost audiați ca martori și au confirmat constatările anchetatorilor.

În final, proiectantul (Vasile T.) a recunoscut fapta de trafic de influență și a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba pentru pedeapsa de 2 ani de închisoare cu suspendare, sub supraveghere, pe un termen de 2 ani. În acestă perioadă, va trebui să presteze muncă neremunerată în folosul comunității timp de 60 de zile. Acordul de recunoaștere a vinovăției a fost admis de Tribunalul Alba în 20 februarie 2024.

Cum trec partidele peste mesajul anticorupție aruncând în cursa pentru locale candidați certați cu legea
Cum trec partidele peste mesajul anticorupție aruncând în cursa pentru locale candidați certați cu legea
Deși de-a lungul timpului au spus că se delimitează de acțiunile colegilor certați cu legea, iar unii chiar au strâns electorat în jurul „luptei anticorupție”, astăzi, partidele își...
Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat duminică seara, 28 aprilie, că nu vede posibilitatea ca PSD şi PNL să aibă un candidat comun la alegerile prezidenţiale. „Nu. Spuneţi-mi...
#trafic de influenta, #alba iulia, #inchisoare cu suspendare, #bani mita , #justitie