Patru femei din Republica Moldova au încercat să vândă bebelușul unei ucrainence. Ar putea face închisoare pe viață

Sambata, 03 Februarie 2024, ora 15:19
1954 citiri
Patru femei din Republica Moldova au încercat să vândă bebelușul unei ucrainence. Ar putea face închisoare pe viață
Patru femei din R. Moldova sunt acuzate de trafic de copii FOTO / Pixabay

Procurorii de la Chişinău au trimis în judecată pentru femei, fiind suspectate că făceau parte dintr-o reţea infracţională care a încercat să vândă „spre adopţie” un copil ucrainean născut la Chişinău. Printre suspecte se numără preşedinta unei fundaţii care susţine că se ocupă de drepturile copiilor, şefa unei maternităţi şi o femeie notar.

Mama bebeluşului a fost invitată să nască la Chişinău, în anul 2022, pentru a naşte copilul într-un mediu sigur, în afara războiului. Au urmat presiuni psihologice asupra femeii, care mai are şi alţi copii în Ucraina, pentru ca aceasta să dea fetiţa spre adopţie unui cuplu din România, mama fiind determinată să declare, la notar, că tatăl copilului este bărbatul care voia să cumpere fetiţa. Unele dintre inculpate riscă detenţie pe viaţă.

Conform anchetatorilor de la Chişinău, din grupul infracţional fac parte: preşedinta unei fundaţii care susţine că militează pentru drepturile copiilor, femeia fiind de organizator şi făptuitor, o şefă de maternitate şi o femeie notar din Moldova, în calitate de complici, o femeie din Ucraina în calitate de făptuitor şi un cuplu din România care dorea să cumpere un copil.

Suspecţii au ademenit în Moldova o femeie din Ucraina, însărcinată, care a fost invitată la Chişinău pentru a-şi naşte fetiţa „în afara războiului”.

„Victima care în decembrie 2022 era însărcinată, a fost identificată în Ucraina de către femeia cu rol de co-autor al infracţiunii din acelaşi stat vecin (care circula în Moldova), de comun cu preşedinta de fundaţie din Moldova, care avea rolul de organizator al schemei.

Aceasta a sosit în Moldova aproape de jumătatea lunii, ca să dea curs invitaţiei acestora de facilitare a naşterii în afara războiului. Femeia însărcinată cu vârsta de 38 de ani este mama mai multor copii, în Ucraina, lăsaţi în grija apropiaţilor. Sosită în Moldova, aceasta a fost cazată într-un hotel din Chişinău, iar până la naşterea care a urmat în a doua jumătate a lunii decembrie, aceasta a fost supusă presiunii psihologice de către membrele grupului infracţional, ca să refuze creşterea copilei ce urma să o nască. Mai exact, potrivit declaraţiilor din dosar, acestea aplicau în privinţa victimei presiune psihologică, în sensul în care dacă nu ar fi acceptat darea spre adopţie a copilei pentru cuplul român (în schimbul unei sume de bani şi a unor bunuri), ar fi urmat să fie lipsită de drepturile părinteşti asupra copilei, în Ucraina. Motivul invocat de aceştia era că aceasta ar avea prea puţine resurse financiare pentru întreţinerea tuturor copiilor”, informează Procuratura de la Chişinău într-un comunicat.

Ulterior, prin intermediul şefei de maternitate din Chişinău, care pentru unele beneficii materiale contribuia şi cu sfaturi pentru reuşita adopţiei ilegale, ucraineanca a fost internată pentru a da naştere copilei.

După naşterea fetiţei, suspecţii au profitat nu doar de starea de război din Ucraina şi de situaţia financiară dificilă a victimei, dar şi de faptul că nu cunoaşte limba română.

„Prin urmare, aceştia au determinat-o să semneze atât declaraţia privind stabilirea paternităţii, cât şi declaraţia prin care cumpărătorul român urma să devină tatăl legal al copilei. Ca rezultat, în certificatul de naştere al nou-născutei figura numele de familie al cumpărătorului, ca fiică biologică a lui, ceea ce i-ar fi permis să părăsească Moldova împreună. În schimb, preşedinta fundaţiei i-ar fi promis notarei unele beneficii. La acea etapă, au intervenit ofiţerii CCTP, care au curmat acţiunile ilegale de scoatere a copilei din Moldova, după sesizarea centrului de plasament în care victima era adăpostită. Ulterior, la solicitarea Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) în privinţa membrilor grupului infracţional a fost aplicat un set de măsuri non-privative de libertate, astfel încât persoanele să nu împiedice desfăşurarea investigaţiilor.

Acum, dosarul a fost trimis în judecată de procurorii PCCOCS, iar Judecătoria Chişinău, sediul Buiucani, urmează să se pronunţe, timp în care cei vizaţi de investigaţiile penale beneficiază de prezumţia nevinovăţiei, potrivit legii, precizează documentul citat.

Cei doi cumpărători din România urmează să fie investigaţi în România, în urma unei sesizări a autorităţilor moldovene.

Conform Codului penal, pentru infracţiunea de trafic de copii comisă în aceste împrejurări, în scopul vânzării şi cumpărării nou-născutei, preşedinta de fundaţie (în calitate de organizator) şi celelalte învinuite (în calitate de autori şi complici) riscă pedeapsa cu închisoare de la 15 la 20 de ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 3 la 5 ani sau cu închisoare pe viaţă, precizează procurorii de la Chişinău.

Copil spulberat de o mașină pe trecerea de pietoni, la Turda. Victima se afla pe trotinetă
Copil spulberat de o mașină pe trecerea de pietoni, la Turda. Victima se afla pe trotinetă
Un adolescent de 15 ani a ajuns la spital vineri, 26 aprilie, după ce a fost lovit de o maşină pe o trecere de pietoni din municipiul clujean Turda. Băiatul traversa regulamentar strada cu...
Captură impresionantă pe aeroportul din Chișinău. Susţinătorii proruşi ai opoziţiei care se întorceau de la Moscova au rămas fără 1 milion de euro
Captură impresionantă pe aeroportul din Chișinău. Susţinătorii proruşi ai opoziţiei care se întorceau de la Moscova au rămas fără 1 milion de euro
Poliţia Republicii Moldova a făcut marţi, 23 aprilie, o captură de zile mari, pe aeroportul din Chișinău. Oficialii moldoveni au anunțat că au confiscat echivalentul sumei de un milion de...
#trafic copii, #Republica Moldova, #Femei, #trimis in judecata, #procuratura, #ucraineanca, #copil , #Republica Moldova