De ce nu renunță bucureștenii la mașini, chiar dacă traficul este sufocat și nu sunt suficiente parcări. „Este protecția împotriva agresiunii orașului”

Sambata, 13 August 2022, ora 16:27
6401 citiri
De ce nu renunță bucureștenii la mașini, chiar dacă traficul este sufocat și nu sunt suficiente parcări. „Este protecția împotriva agresiunii orașului”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat, luni, că scopul regulamentului de parcare ce va fi aplicat din 15 august nu este acela de a strânge bani la buget FOTO Pixabay

Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, a transmis sâmbătă, 13 august, un mesaj pe Facebook prin care explică de ce bucureștenii nu renunță la mașini chiar dacă „suntem invadați de mașini”.

Potrivit edilului, „mașina personală este protecția împotriva agresiunii orașului”. El spune că sunt prea multe mașini în Capitală și își dorește ca în următorii ani să scadă numărul autoturismelor, iar bucureștenii să fie mai mult interesați de spații verzi, mersul pe bicicletă și sănătate, decât de locuri de parcare.

Postarea primarului Sectorului 2:

„Câteva cuvinte despre parcări.

În București sunt 1,5 milioane de mașini. Suntem, practic, invadați de mașini.

Înclinația noastră înspre mașini are cauze complicate. Pentru mulți bucureșteni, mașina personală este protecția împotriva agresiunii orașului.

În mașina noastră este atât de curat pe cât facem noi. În mașina noastră putem să interacționăm cu ce persoane dorim noi. În mașina noastră e atât de cald sau de răcoare pe cât ne dorim.

În mașina noastră nu ne certăm cu golani, nu suportăm mizeria altora. În mașina noastră copiii sunt în siguranță.

E clar ce câștigăm folosind mașina. Ce pierdem însă?

Ne pierdem comunitatea, ne pierdem orașul, ne pierdem sănătatea. Pierdem încrederea, pierdem independența copiilor noștri. Ne pierdem trotuarele, spațiile verzi. Am făcut anul trecut un studiu cu Ordinul arhitecților în care am întrebat oamenii ce vor să facă cu spațiul liber de lângă blocurile lor. Un procent covârșitor din oameni au răspuns ”parcări”. Nu spațiu verde, nu loc de joacă pentru copii, nu locuri de relaxare.

Parcări.

Locuri unde să ne depozităm armura împotriva orașului.

Înclinația noastră către mașini și parcări trădează atitudinea pe care o avem față de oraș: aceea de a ne apăra împotriva agresiunii. Privim orașul ca pe un adversar, ca pe un agresor de care trebuie să ne protejăm.

Acest lucru nu poate continua la nesfârșit. Vremea adversității dintre oraș și locuitorii lui trebuie să treacă, și va trece. Datoria noastră este să încurajăm oamenii să-și înțeleagă, să-și accepte și să-și iubească comunitatea. Nu se va întâmpla peste noapte. Va lua probabil ani întregi. Dar aceasta este direcția în care suntem obligați să mergem.

Și pentru asta, va trebui să renunțăm, ușor, ușor la armură.

Aș vrea ca, în 2030, în București să fie cu 500.000 de mașini mai puțin. Aș vrea ca oamenii să meargă mai mult pe jos, mai mult cu bicicleta, mai mult cu transportul în comun.

Să putem ridica ochii din asfalt și să vedem comunitatea de lângă noi.

Cum facem asta?

Nu există o singură măsură pentru a ajunge acolo. E clar că avem nevoie de un set de măsuri.

Să putem merge la cumpărături cu liftul, nu cu mașina. Să putem merge pe jos la școală și la grădiniță. Să putem merge pe jos în parc. Sau la biserică. Să avem un transport în comun decent și predictibil.

Să avem piste sigure pentru bicicliști.

Avem nevoie de toate cele de mai sus.

Dar mai avem nevoie de un lucru.

Avem nevoie de conștientizarea faptului că ocuparea spațiului public costă. Toată lumea e de acord că un chioșc amplasat pe spațiul public trebuie să plătească o taxă. Sau un panou publicitar. Sau o terasă.

La fel e și cu mașina amplasată pe spațiul public. Nu mai putem accepta ca depozitarea unei mașini pe spațiul public să fie gratis, sau aproape gratis.

Pentru că această depozitare ne costă pe toți. Sănătate, bunăstare, spirit de comunitate și standard de viață.

Zilele acestea se discută mult despre parcări. Este o discuție binevenită. Trebuie să ne decidem dacă ne dorim ca Bucureștiul să devină o imensă parcare gratuită, sau vrem să fie un oraș cu adevărat, așa cum vedem în vest.

Eu sunt pentru cea de-a doua variantă”, a transmis premarul Sectorului 2, Radu Mihaiu.

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat, luni, că scopul regulamentului de parcare ce va fi aplicat din 15 august nu este acela de a strânge bani la buget, ci de a elibera zone foarte aglomerate din Bucureşti şi a stimula oamenii să folosească transportul public, pentru a avea un mediu mai curat.

Nicuşor Dan a reiterat, în cadrul unei emisiuni la B1 TV, faptul că din 15 august vom fi amendaţi toţi cei care parchează pe aşa-numitele "locurile albastre" din zona centrală a Capitalei şi nu plătesc, iar dacă problema persistă, vor fi blocate roţile.

Primarul Capitalei a precizat că în oraşele occidentale banii colectaţi din taxele de parcare reprezintă 7-8% din bugetul local, dar că această situaţie nu este valabilă şi în Bucureşti, estimările pentru primul an fiind de circa 10 milioane de lei colectaţi din aceste taxe.

"Nu ăsta este scopul (de a strânge bani din parcări - n.r.). Scopul este de a elibera zone foarte aglomerate din Bucureşti, de a stimula oamenii să folosească transportul public, de a avea, implicit, un mediu mai curat", a subliniat Nicuşor Dan.

El a adăugat că nu este normal ca în unele zone să existe parcări cu plată goale şi trotuare în apropiere pline cu maşini, în aceste situaţii Poliţia Capitalei şi Poliţia Locală urmând să ia măsuri.

Primarul a mai spus că parcările "la bordură" vor fi în continuare gratuite, acolo unde există semnul care arată că parcarea este permisă, municipalitatea având intenţia de a extinde zona cu "parcări albastre" şi pe o serie de străzi adiacente zonei centrale a Bucureştiului.

În ceea ce priveşte încurajarea transportului public, Nicuşor Dan a arătat că Primăria Capitalei va achiziţiona câte 100 de tramvaie, 100 de autobuze electrice şi 100 de troleibuze, pentru modernizarea parcului auto.

Avarie majoră la Termoenergetica. Firea nu pierde ocazia să-l atace pe Nicușor Dan, pentru că jumătate dintre bucureşteni se spală cu apa încălzită la ibric
Avarie majoră la Termoenergetica. Firea nu pierde ocazia să-l atace pe Nicușor Dan, pentru că jumătate dintre bucureşteni se spală cu apa încălzită la ibric
ELCEN a anunţat o avarie majoră la reţeaua de termoficare operată de Termoenergetica, CET Bucureşti Vest fiind indisponibilizată, iar CET Grozăveşti neputând fi pornită. În acest...
Femeie urmărită în trafic de soț și bătută prin geamul spart al mașinii. Unde a fost prins agresorul
Femeie urmărită în trafic de soț și bătută prin geamul spart al mașinii. Unde a fost prins agresorul
Poliția Capitalei a anunțat că un bărbat de 53 de ani a fost reţinut de poliţiştii din Bucureşti, după ce şi-a urmărit soţia în trafic, a spart geamul maşinii şi a lovit-o. A fost...
#trafic Bucuresti, #aglomeratie bucuresti, #Bucuresti, #masini Bucuresti, #parcari Bucuresti, #radu mihaiu, #NIcusor Dan , #stiri Radu Mihaiu