Fenomen neobișnuit în Antarctica: Se va propaga în toată lumea, lovind orașele de coastă VIDEO

Vineri, 08 Aprilie 2022, ora 01:00 6408 citiri
Gheața se topește într-un ritm alert în Anatractica FOTO: Phys

O echipă de oameni de știință de la British Antarctic Survey de la Cambridge, Marea Britanie, care a efectuat un studiu publicat pe 28 februarie 2022 în revista Geophysical Research Letters a descoperit un fenomen îngrijorător în regiunea Polului Sud. Gheața din Antarctica a atins cel de-al doilea cel mai scăzut punct din ultimii 44 de ani, un aspect extrem de îngrijorător care va duce la creșterea nivelului mării în întreaga lume.

Dacă întreaga calotă de gheață din Antarctica de Vest s-ar topi, nivelul mării global ar putea crește cu până la 3 metri. Un alt studiu separat a descoperit legătura dintre gazele cu efect de seră și încălzirea oceanelor, potrivit Daily Mail.

Platforma de gheață din Antarctica acoperă o suprafață cu 26% mai mică față de media din deceniul 1991-2000, în special în Mările Ross, Amundsen și nordul Mării Weddell. Datele adunate de Copernicus Climate Change Service (C3S) au arătat că luna trecută a fost al cincilea cel mai cald martie înregistrat, cu o temperatură medie cu 0,4 grade Celsius mai mare față de media din 1991-2000.

Acest fenomen îngrijorător vine în momentul în care oamenii de știință de la British Antarctic Survey (BAS) au descoperit primele dovezi concludente că, creșterea nivelului gazelor cu efect de seră are un rol de încălzire pe termen lung asupra Mării Amundsen din Antarctica de Vest.

Descoperire în premieră mondială ce uluiește: Creatura din adâncuri care își schimbă culoarea intenționat VIDEO

Experții au avertizat că topirea calotei de gheață din Antarctica de Vest ar putea duce la creșterea nivelului mării global cu până la 3 metri. Pierderea de gheață din această zonă din Marea Amundsen este una dintre contribuțiile cu cea mai mare creștere și cea mai îngrijorătoare privind ridicarea nivelului mării mondial, un pericol major pentru toate orașele de coastă din întreaga lume.

Studiul BAS oferă ”veriga lipsă” dintre încălzirea oceanelor și tendințele vântului, despre care se știe că sunt parțial determinate de gazele cu efect de seră.

Catastrofa globală va lovi Pământul, ultimul avertisment al oamenilor de știință: ”Acum sau niciodată” VIDEO

”Marea Amundsen este supusă unei variații climatice naturale foarte puternice. Simulările arată că atât schimbările climatice, cât și cele antropice sunt responsabile pentru pierderea de gheață cauzată de ocean, din calota Antarcticii de Vest”, a spus profesorul Paul Holland de la BAS, co-autor al studiului.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News