Lovitură primită de Rusia, cădere masivă în topul puterilor mondiale. Cum stau România, SUA, Marea Britanie, Germania și Ucraina

Miercuri, 08 Martie 2023, ora 01:19
5077 citiri
Lovitură primită de Rusia, cădere masivă în topul puterilor mondiale. Cum stau România, SUA, Marea Britanie, Germania și Ucraina
Indexul Soft Power 2023 a stabilit topul mondial al puterilor lumii FOTO: Brand Finance

Firma de consultanță Brand Finance din Londra a întocmit și publicat topul puterilor mondiale conform Global Soft Power Index din 2023, în care Rusia a căzut masiv față de anul 2022. Astfel, regimul lui Putin a coborât pe locul 105 de pe poziția 23 de anul trecut, în clasamentul celor mai influente puteri ”soft” din lume, condus de Statele Unite, Marea Britanie și Germania.

Topul anual Global Soft Power Index 2023 cuprinde 121 de țări, iar România a coborât pe locul 64 de pe 50, în anul 2022. Salturi importante au făcut Ucraina, care a urcat pe poziția a 37-a (de pe locul 51, anul trecut) și Emiratele Arabe Unite, care a ajuns pe treapta a 10-a (suind 5 poziții), potrivit Investment Monitor.

Global Soft Power 2023 are în frunte Statele Unite -74,8 puncte, urmate de Marea Britanie -67,3, Germania – 65,8, Japonia – 65,2, China – 65, Franța – 62,4, Canada – 60,7, Elveția – 58,5, Italia – 56,6 și EAU – 55,2. România a primit 38,9 puncte.

Lovitură primită în plin de Putin: Banii președintelui rus găsiți într-o ascunzătoare de procurori

Indexul Global Soft Power a fost întocmit ținând cont de trei mari factori legați de puterea soft a țărilor în lume: familiaritate, reputație și influență. La rândul lor aceștia au cuprins: cultura, relații internaționale, guvernare, afaceri & comerț, media & comunicații, educație & știință, populație & valori, viitor sustenabil.

Mihai Bigdan, director al Brand Finance România evidențiază în raportul din 2023, poziția țării noastre. În clasamentul Soft Power ”România a scăzut semnificativ în mai multe domenii cheie, cum ar fi ”Produsele și mărcile pe care lumea le iubește”, ”Lideri admirați internațional”, ”Influență în cercuri diplomatice” și ”Lider în tehnologie și inovație”, a spus Mihai Bogdan.

Acest declin a dus la o scădere importantă a ratingului global al României, a influenței, reputației și impactului pe scena mondială, ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare pentru factorii de decizie ai țării”.

„În timp ce națiunile au apelat la puterea soft pentru a restabili comerțul și turismul după o criză de sănătate devastatoare, ordinea mondială a fost perturbată de puterea dură a invaziei ruse a Ucrainei”, a declarat David Haigh, președinte și CEO al Brand Finance de la Londra.

Imaginile care îi dau fiori lui Putin: Două terenuri de fotbal pline de blindate și tancuri SUA, ce merg în Ucraina din Polonia VIDEO

În schimb, SUA sunt de neegalat ca superputere soft în lume. Sub președintele Joe Biden, SUA și-au revendicat primul loc în Global Soft Power Index 2023. Odată cu întărirea dolarului și proiectele de investiții pe scară largă ale guvernului federal, larg mediatizate, percepțiile asupra economiei SUA sunt în creștere.

În Marea Britanie, 2022 va fi amintit ca sfârșitul unei ere. Trecerea în neființă a Reginei Elisabeta a II-a la vârsta de 96 de ani, după 70 de ani pe tron, a zguduit națiunea. Anul trecut va intra și în istoria Marii Britanii pentru că a avut trei prim-miniștri.

Pe de altă parte, puterea ”soft” a Ucrainei a crescut dramatic, până pe locul 37 mondial. Deși nu se află în topul general, țara ocupă locul trei în lume pentru categoria „afaceri pe care le urmăresc îndeaproape”, în același timp și-a îmbunătățit rapid poziția în următoarele sectoare: „respectă legea și drepturile omului”, „tolerant și incluziv”, „lider în tehnologie și inovare” și „lideri admirați la nivel internațional”, ultimul dintre acestea fiind un merit pentru președintele Volodimir Zelenski.

Joseph Nye, un expert american, cu studii la Harvard și Pinceton, a introdus conceptul de ”soft power” al statelor lumii, la sfârșitul anilor ’80, el vorbind de abilitatea unui stat de a obține ceea ce își dorește, fără a folosi forța militară sau economică.

Cum încearcă SUA să încurajeze Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune. „Sperăm că acest lucru va juca un rol”
Cum încearcă SUA să încurajeze Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune. „Sperăm că acest lucru va juca un rol”
Statele Unite speră că recenta decizie a Washingtonului de a trimite rachete cu rază lungă de acţiune Ucrainei va încuraja Germania să facă acelaşi lucru, lucru pe care Berlinul l-a exclus...
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Dacă Rusia ar decide să invadeze spațiul NATO, România ar fi o țintă ușoară. Scenariul de coșmar se bazează pe un raport al Centrului de Analiză a Politicii Europene, publicat în urmă...
#top puteri economice, #puteri militare lume, #top mondial, #top Global Finance, #Romania, #Rusia, #SUA, #Ucraina , #stiri externe