Toni Greblă a fost ales la șefia AEP. Liberalii au votat „pentru” deși acum trei săptămâni voiau un „om integru”

Marti, 28 Martie 2023, ora 15:24
3717 citiri
Toni Greblă a fost ales la șefia AEP. Liberalii au votat „pentru” deși acum trei săptămâni voiau un „om integru”
Toni Greblă va ocupa timp de opt ani șefia instituției care se ocupă de alegerile din România FOTO Hepta

Actualul prefect al Capitalei, Toni Greblă, a fost votat marți, 28 martie, pentru funcția de președinte al Autorității Electorale Permanente, reușind să strângă 251 de voturi „pentru”. În urmă cu trei săptămâni, PNL s-a opus numirii deoarece voiau pe cineva integru. Acum au votat în favoarea lui.

Toni Greblă va deține șefia instituției care organizează alegerile în România pentru următorii 8 ani. Acesta a primit în plenul comun de marți 251 de voturi „pentru” și 110 „împotrivă. Candidatul sprijinit de AUR, Iulia Andreea Băbeanu a primit 37 de voturi „pentru” şi 324 de „împotrivă”, în timp ce candidatul USR, Cristian Preda, a primit 73 de voturi „pentru” şi 288 de voturi „împotrivă”.

În timpul dezbaterii, senatorul USR Radu Mihail a acuzat PSD că se pregătește să captureze cea mai importantă instituție pentru alegerile din România.

”Încă o dată, pentru a nu ştiu câta oară, PNL ne arată şi arată românilor că nu este decât un accesoriu insignifiant la PSD. PNL este brelocul PSD, pentru că se pregăteşte să dea un vot, astăzi, unui politruc PSD”, a declarat acesta.

Liderul Forței Dreptei, Ludovic Orban, a amintit că de curând PSD și-a instalat un reprezentant și în fruntea CNA.

”Astăzi, nu aveţi dreptul în numele celor care au votat cu PNL şi cu celelalte formaţiuni politice care au vrut altceva decât PSD, să puneţi în fruntea AEP un reprezentant nu al PSD, ci care era preşedintele CFSN între 1989 şi 1990, prefect din anul 2000 în judeţul Gorj, un om care a avut o carieră în PSD şi care va reprezenta PSD în această funcţie, de altfel fiind prefect în prezent din partea PSD. Nu faceţi această crimă împotriva democraţiei, Riscăm să ne întoarcem la voturi exercitate aşa cum s-a exercitat în duminica Orbului”, a mai spus el.

Cine este Toni Greblă, noul șef AEP

Jurist de profesie, Toni Greblă a intrat în politică imediat după Revoluție, înscriindu-se în rândurile social-democraților. Mai apoi a ajuns prefect al județului Gorj, iar în 2008 partidul l-a propulsat în funcția de senator. Toni Greblă a ajuns rapid apoi unul dintre principalii juriști din PSD, motiv pentru care formațiunea îl alege președinte al Comisiei juridice din Senat.

În 2010 Greblă este surprins la nunta fiului interlopului Dan Bîrcină, personaj apropiat de PSD, în special de filiala din Gorj din care făcea parte Greblă. Munca de partid îi garantează lui Greblă un nou mandat parlamentar în 2012, însă renunță la el în 2013 după ce, într-un concurs de împrejurări, ajunge judecător la Curtea Constituțională (CCR).

Acesta a înlocuit-o pe judecătoarea Iulia Motoc, care a demisionat pentru a deveni judecător CEDO. Greblă nu a fost însă prima opțiune, în locul său fiind propus inițial fostul avocat peremist Lucian Bolcaș. Implicat în mai multe scandaluri antisemite, Bolcaș renunță la funcție iar premierul de atunci, Victor Ponta, îl promovează pe Toni Greblă.

Acuzat de trafic de influență

În 2015 Greblă este trimis în judecată de DNA fiind acuzat, printre altele, de trafic de influență și constituirea unui grup infracțional organizat. Procurorii au susținut că a încălcat legea încă de pe vremea în care era senator. Potrivit DNA, în perioada 2010 - 2015, Toni Greblă, aflat în exercitarea funcţiilor de senator (2010 - 2013) şi judecător la Curtea Constituţională (2013 - 2015), ar fi pretins şi primit de la omul de afaceri Ion Bîrcină, cu titlu de foloase necuvenite, folosinţa gratuită, service-ul şi asigurarea pentru un autoturism marca BMW Seria 5, în echivalent de 56.070 de euro.

De asemenea, Toni Greblă a fost acuzat că ar fi primit folosinţa gratuită a unui post telefonic înregistrat pe o firmă, în cuantum de 24.648 lei; suma de 1.200 de lei; materiale electorale pentru campania privind alegerile parlamentare din 2012 pentru lipirea a 20.000 de afişe şi alte materiale electorale, în cuantum total de 8.973 lei.

Achitarea, biletul către întoarcerea în politica mare

În 2018, fostul judecător al Curţii Constituţionale a fost achitat, în primă instanță, de Înalta Curte. Instanţa a decis şi ridicarea sechestrului dispus de procurori în acest caz, iar în 2019 a fost achitat definitv.

Odată cu achitarea, Toni Greblă revine în politica mare iar în perioada 2018 - 2019 este promovat în funcția de secretar general al Guvernului Dăncilă. În februarie 2022, Greblă a fost numit administrator al Companiei de Drumuri (CNAIR), prin decizia ministrului PSD al Transporturilor, Sorin Grindeanu. Câteva zile mai târziu, acesta e nevoit să se retragă din cauza incompatibilității. În locul lui Greblă, ministrul PSD al Transporturilor îl numește în funcție pe fostul deputat PSD de Tulcea Lucian Eduard Simion, fost guvernator al Rezervației Biosfera Delta Dunării. În 2013, Simion a terminat Colegiul Național de Apărare, specializarea „securitate și bună apărare”.

Ștacheta Dragnea - Ciolacu

Fostul președinte al AEP Constantin Mitulețu-Buică a demisionat de la șefia instituției după ce Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul general pentru că acesta și-ar fi angajat nelegal cumnata în funcția de consilier la cabinetul vicepreședintelui AEP. Demisia acestuia a intrat în vigoare pe 13 februarie, iar la doar câteva zile Buică s-a întors de unde a plecat, într-un birou mai mic.

Concret, acesta a cerut repunerea sa în funcția de secretar general al AEP, funcție pe care a ocupat-o din 2018 până în 2019, când a fost promovat în rolul de președinte de către fostul lider PSD Liviu Dragnea.

Listele comune, măr al discordiei între PSD si PNL încă din perioada USL. Cazul Alin Nica ar putea duce la o nouă rundă de epurări în PNL
Listele comune, măr al discordiei între PSD si PNL încă din perioada USL. Cazul Alin Nica ar putea duce la o nouă rundă de epurări în PNL
De când PSD și PNL au decis să aibă candidați comuni la alegerile locale în mai multe județe, inclusiv în Capitală, în interiorul celor două partide au început să apară nemulțumiți....
Ce șanse mai are Cătălin Cîrstoiu să-i devanseze pe Piedone și Nicușor Dan: ”O misiune complicată pentru coaliție”
Ce șanse mai are Cătălin Cîrstoiu să-i devanseze pe Piedone și Nicușor Dan: ”O misiune complicată pentru coaliție”
Luni, 25 martie, au apărut primele sondaje de opinie după ce alianța PSD-PNL l-a anunțat oficial pe medicul Cătălin Cîrstoiu în calitate de candidat pentru Primăria Capitalei. Deși sunt...
#Toni Grebla, #AEP, #autoritatea electorala permanenta, #PNL, #PSD, #impartiri functii , #stiri Toni Grebla