Fenomen nemaivăzut petrecut în Pacific: O insulă a apărut de nicăieri și apoi a dispărut VIDEO

Marti, 31 Ianuarie 2023, ora 01:00
4410 citiri
Fenomen nemaivăzut petrecut în Pacific: O insulă a apărut de nicăieri și apoi a dispărut VIDEO
Insula Hunga Tonga a aparut de nicaieri si a disparut dupa o eruptie vulcanică FOTO: Smithsonian

Un fenomen cu totul neobișnuit s-a petrecut în largul Oceanului Pacific, când o insulă a apărut pe neașteptate, de undeva de nicăieri. Evenimentul a fost unul extraordinar pentru oamenii de știință pentru a-l studia, descoperind cum se dezvoltă noile ecosisteme. Însă, insula Hunga Tonga a dispărut după 7 ani, după o nouă erupție vulcanică colosală, în 2022.

Apariția unei noi insule oferă o șansă de a afla cum încep ecosistemele, începând cu pionierii microbieni care colonizează noi pământuri ca acesta, înainte ca plantele sau animalele să apară, potrivit Science Alert.

Insula Hunga Tonga-Hunga Ha'apai (Hunga Tonga) nu a rămas foarte mult timp – după ce s-a format printr-o erupție vulcanică în 2015, a fost distrusă de o altă erupție la începutul lui 2022. Pe parcursul celor șapte ani în care a existat, însă, insula a dezvăluit câteva secrete interesante.

Cum știi dacă hackerii au intrat în calculator sau telefon: Trei semne care îți arată și cum împiedici accesul VIDEO

Într-un nou studiu publicat în revista mBio din 11 ianuarie 2023, cercetătorii de la Universitatea Colorado Boulder din Statele Unite, au descoperit dovezi ale unei comunități neașteptate de microbi de pe insulă care metabolizează sulful și gazele atmosferice, similare cu organismele care ocupă habitate foarte diferite: izvoare termale sau gurile hidrotermale de adâncime.

„Nu am văzut ceea ce ne așteptam”, spune ecologistul microbian Nick Dragone de la Universitatea din Colorado. „Ne-am gândit să vedem organisme pe care le găsești atunci când un ghețar se retrage, sau cianobacteriile, specii mai tipice colonizatoare timpurii – dar, în schimb, am găsit un grup unic de bacterii care metabolizează sulful și gazele atmosferice”.

Dragone și colegii cercetători au colectat 32 de mostre de sol de pe insulă, pe suprafețe variind de la nivelul mării până la vârful craterului, la aproximativ 120 de metri înălțime. Apoi au extras și secvențiat ADN-ul din probe.

Plantele au colonizat insula destul de repede după ce s-a format, probabil datorită semințelor din excrementele de păsări, dar cercetătorii și-au concentrat eforturile de colectare pe suprafețele nevegetate. Ei au găsit bacterii și arhee în toate probele lor din conul vulcanului, deși acești microbi erau mai puțin diverși decât microbii din zonele cu vegetație din apropiere - și foarte diferiți.

„Unul dintre motivele pentru care credem că vedem acești microbi unici este din cauza proprietăților asociate cu erupțiile vulcanice: o mulțime de sulf și hidrogen sulfurat, care alimentează probabil taxonii unici pe care i-am găsit”, spune Dragone. „Microbii erau cel mai asemănători cu cei găsiți în gurile hidrotermale, izvoarele termale precum Yellowstone și alte sisteme vulcanice. Cea mai bună presupunere a noastră este că microbii provin din acele tipuri de surse”.

Aplicația ChatGPT și în română poate fi ucigașul lui Google? Scandal: interzisă de universități și școli din SUA VIDEO

A avea șansa de a investiga acest tip de sistem este rară. Erupțiile mari sunt un lucru; Privirea unui ecosistem de ardezie goală care se dezvoltă pe o insulă vulcanică nou formată este alta.

În ultimii 150 de ani, Hunga Tonga este doar a treia masă de pământ (insulă) ca aceasta care apare și durează mai mult de un an, spun cercetătorii, și prima de la tropice.

„Aceste tipuri de erupții vulcanice au loc peste tot în lume, dar de obicei nu produc insule”, spune Dragone. „Am avut o oportunitate incredibilă, unică. Nimeni nu a studiat cuprinzător microorganismele de pe acest tip de sistem insular într-un stadiu atât de timpuriu înainte”.

Și nimeni nu va mai avea șansa să studieze din nou ”locuitorii” insulei, cel puțin nu direct. La șapte ani după ce a ieșit din Pacific, Hunga Tonga a dispărut într-un mod spectaculos, în ianuarie 2022, când s-a produs cea mai mare erupție explozivă din secolul al XXI-lea.

Ciolacu a vorbit cu vicepreședintele Turciei despre colaborarea militară: ”Pentru a putea asigura securitatea la Marea Neagră”
Ciolacu a vorbit cu vicepreședintele Turciei despre colaborarea militară: ”Pentru a putea asigura securitatea la Marea Neagră”
Premierul Marcel Ciolacu a avut, vineri, o întâlnire cu vicepreşedintele Turciei, Cevdet Yılmaz şi a precizat că a discutat cu acesta, printre altele, despre proiectele de colaborare cu...
Firea, încrezătoare că va câștiga Primăria Capitalei: ”Bucureștiul arată mult mai rău decât acum 4 ani”
Firea, încrezătoare că va câștiga Primăria Capitalei: ”Bucureștiul arată mult mai rău decât acum 4 ani”
Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat vineri că are încredere în şansele sale la alegeri, pentru că Bucureştiul arată "mult mai rău decât acum patru ani"....
#Tonga, #insula, #eruptie vulcanica tonga, #Oceanul Pacific, #eruptie vulcanica de proportii, #vulcani subacvatici eruptii , #fenomen