Romania a inregistrat un consum-record de curent pentru ultimii 15 ani

Miercuri, 11 Ianuarie 2017, ora 16:35
2924 citiri
Romania a inregistrat un consum-record de curent pentru ultimii 15 ani
Foto: Pixabay/Couleur

Productia de energia electrica a inregistrat un maxim instantaneu cu cativa MW sub 10.000 MW, "care este considerat un maxim in ultimii 15 ani, de consum energie electrica", a anuntat Ministerul Energiei.

Secretarul de stat din Ministerul Energiei, Corina Popescu, a declarat, miercuri, ca Dunarea a ajuns la un debit minim al ultimilor zece ani, de 1.900 metri cubi pe secunda, ceea ce a redus productia de electricitate in cele doua mari hidrocentrale intr-un moment de varf de consum pentru Romania, dar a dat asigurari ca situatia "este gestionabila".

"Incercam sa analizam o prognoza cat mai exacta a nivelului apei pe Dunare. Intr-adevar, este la valoarea cea mai mica din ultimii zece ani, in momentul de fata este in jur de 1.900 metri cubi pe secunda, vorbesc de Bazias. Este ger in toata Europa. (...) Lucrurile sunt gestionabile", a precizat secretarul de stat, in urma comandamentului de miercuri de la Dispeceratul Energetic National.

Citeste si Consum istoric de gaze si energie electrica din cauza gerului: Bulgarii ne-au cerut ajutorul, dar i-am refuzat

Debitul scazut al Dunarii a generat reducerea productiei de electricitate la cele doua centrale hidroelectrice de pe fluviu, Portile de Fier I si Portile de Fier II (Gogosu), insa, deocamdata, situatia este gestionabila.

Un nivel critic ar fi daca se atinge un debit de 1.500 mc pe secunda. "Mai avem spatiu pana atunci, nu sunt momente de ingrijorare", a subliniat Corina Popescu.

Oficialul Ministerului Energiei spune ca autoritatile analizeaza in permanenta nivelul stocului si nivelul apei de pe Dunare.

In prezent, mai exista peste 2.000 de locuinte nealimentate cu energie electrica in zonele afectate de ninsori si viscol.

"Suntem mobilizati. Sunt echipe in teren care intervin. De dimineata aveam peste 10.000 consumatori intrerupti, acum, la aceasta ora, au scazut la 2.000 si ceva de consumatori, deci sunt peste 8.000 de consumatori care au fost realimentati", a afirmat Popescu.

Secretarul de stat a precizat ca grupurile de la Complexul Energetic Oltenia "functioneaza" si ca au fost zile in care au functionat toate cele 11 grupuri ale producatorului de energie.

In plus, nu sunt semnale de alarma la nicio tara vecina Romaniei, a mai spus oficialul.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#consum record energie electrica, #consum energie electrica , #ministrul Energiei