Corlatean ii da replica lui Basescu: Manipuleaza ca un comisar sovietic

Vineri, 25 Aprilie 2014, ora 21:42
4511 citiri
Corlatean ii da replica lui Basescu: Manipuleaza ca un comisar sovietic

Ministrul roman al Afacerilor Externe, Titus Corlatean, i-a dat replica, vineri seara, presedintelui Traian Basescu, dupa ce acesta a enuntat mai multe teme despre care considera ca ar trebui dezbatute de catre candidatii la alegerile europarlamentare.

Seful diplomatiei romane il acuza pe seful statului ca dispretuieste legea, intrucat a incalcat neutralitatea politica, si manipuleaza "ca un comisar sovietic" prin enuntarea unor opinii banale sau gresite.

"Presedintele incalca flagrant prevederea constitutionala privind neutralitatea politica. Prin declaratiile sale si, in special, prin modul in care impune electoratului propria optiune politica in alegerile europarlamentare, presedintele devine participant activ la lupta politica, dovedind ca nu este decat exponentul propriului grup de interese politice. Declansand prin conferinta sa de presa campania electorala inainte de termenul legal, presedintele ne transmite, cu dispret, ca se afla mai presus de lege", incepe Corlatean, intr-un comunicat remis redactiei Ziare.com.

"Presedintele doreste sa impuna nu o agenda a dezbaterii politice - ceea ce in ultima instanta poate fi eventual inteles - ci, asemenea unui comisar sovietic, propriile sale optiuni si raspunsuri, dorind astfel sa manipuleze opinia alegatorilor si sa creeze falsa impresie ca in Romania este singurul care are raspunsuri si ca doar partizanii sai sunt vizionari si dedicati interesului national", continua ministrul de Externe.

Corlatean arata ca, in opinia sa, opiniile exprimate de presedinte sunt fie banale, fie eronate. "Este total fals ce afirma cu privire la pozitia Grupului Socialist din Parlamentul European cu privire la situatia din Ucraina si in ceea ce priveste Republica Moldova. Grupul socialist din Parlamentul European a avut inscris in tabelul sau de vot acordarea sprijinului pentru amendamentul Proiectului de rezolutie al Parlamentului European vizand confirmarea parcursului european al Republicii Moldova si a votat in consecinta pentru adoptarea acestui text, inclusiv datorita implicarii directe a delegatiei europarlamentare romane social democrate".

Corlatean acuza ca "presedintele dovedeste ca nu poate fi echidistant nici in politica interna, nici in cea europeana, trasand sarcini romanilor sa voteze in favoarea unui candidat la presedintia Comisiei Europene din familia politica la care este afiliat si in defavoarea candidatului Grupului Socialist, un cunoscut sustinator al intereselor Romaniei in plan european. Prin astfel de minciuni nu numai ca nu ajuta Romania si Republica Moldova, ci face deservicii tarii si constructiei europene".

"Atacul la domnul Schulz este o mistificare nerusinata. A induce public ideea ca Socialisti europeni si Germania trateaza anexarea Crimei ca un fapt implinit este o dovada ca nu are niciun respect pentru adevar si ca este gata sa-si terfeleasca partenerii occidentali, care ani de zile i-au dat credit, pentru interesele sale partizane", continua ministrul de Externe.

Basescu: Pentru Schulz, anexarea Crimeii era un fapt implinit si asta e

Acesta arata ca afirmatia conform careia a alege in favoarea socialistilor ar oferi castig de cauza candidaturii domnului Schulz la functia de presedinte al Comisiei Europene si ar oferi Germaniei o forta inacceptabila in Europa "este de natura sa afecteze relatiile Romaniei cu un stat care, indiferent de rezultatul alegerilor, a avut si va avea un rol esential in succesul constructiei europene".

"Prin aceasta atitudine, presedintele Basescu dovedeste inca o data ca este adeptul dictonului: dupa mine potopul. Aflat la sfarsitul unei cariere politice cu efecte dezastroase pentru tara, presedintele doreste prin astfel de mesaje publice sa izoleze Romania si sa submineze viitorul politic al tarii", acuza Corlatean, avertizand ca "ar fi o mare greseala sa ne lasam manipulati de demagogia basesciana".

Potrivit sefului diplomatiei romane, "este timpul sa ne adresam si electoratului din Republica Moldova, care va vota pentru aceste alegeri europene". Corlatean sustine ca "este un mit fals ca singurul suporter al intereselor cetatenilor Republicii Moldova este presedintele Basescu. El este doar un propagandist de tip sovietic, care manipuleaza sentimentele si aspiratiile oamenilor".

"Noi consideram ca Republica Moldova are nevoie de sprijin concret si de actiune diplomatica responsabila. In acest moment declaratiile electoraliste ale domnului Basescu fac mai mult rau decat bine procesului de apropiere dintre Republica Moldova si Uniunea Europeana", continua Corlatean.

Un alt subiect abordat de Basescu si criticat de Corlatean este tema integrarii Schengen si cea a MCV. Abordarea presedintelui "dovedeste ca mai curand este interesat in blocarea evolutiilor pozitive in aceste directii, pentru a putea folosi electoral neajunsurile astfel generate romanilor".

"La fel ca la toate celelalte procese electorale din timpul mandatelor sale, presedinte Basescu inventeaza si de aceasta data un mecanism de a se amesteca partizan in campanie. Noi nu respingem ideea unei dezbateri serioase privind problematica europeana si nici nu dorim sa descurajam interesul cetatenilor pentru acest scrutin electoral, dar dorim ca aceasta campanie sa fie corecta si fara interventia manipulatorie a institutiei prezidentiale", arata ministrul.

Corlatean mai remarca si "perpetuarea atitudinii santajiste a presedintelui". "Apelul la sefii de partide si la electorat de a nu participa la acte de coruptie in timpul campaniei este o alta incercare de a timora partidele. Nu respectarea legii si independentei justitiei este ceea ce ne transmite Basescu, ci amenintarea voalata ca se va folosi de justitie, la fel ca la referendumul din 2012, pentru a distorsiona rezultatul alegerilor".

Corlatean incheie aratand ca "votul cetatenilor Romani la 25 mai ar trebui sa fie nu numai o optiune pentru viitorul Europei, ci si o sanctiune disciplinara la adresa unui presedinte care reprezinta deja trecutul".

Basescu, temele de campanie pentru partide: Sa aiba grija la lege, inchisoare de la 1 la 5 ani

Presedintele Traian Basescu a sustinut o declaratie de presa, vineri dupa-amiaza, de la Palatul Cotroceni, in care a enuntat mai multe teme despre care considera ca ar trebui dezbatute de catre candidatii la alegerile europarlamentare, pentru care a inceput deja campania electorala.

Seful statului considera ca cea mai importanta tema de abordat in dezbateri cu electoratul este cea a accesului Romaniei in spatiul Schengen, iar o alta tema importanta ar fi modul in care poate fi sustinuta apropierea R. Moldova de Uniunea Europeana.

De asemenea, in privinta integrarii rromilor, presedintele a explicat ca aceasta problema ar trebui sa fie acceptata drept una a Uniunii Europene si nu ca una a Romaniei.

Traian Basescu a mai spus ca dezbateri ar mai putea fi facute si pe temele gazelor de sist, cresterii economice, nivelul somajului, MCV si viitorului Comisiei Europene. In plus, presedintele a facut un apel la o prezenta crescuta la vot, precizand ca, dupa euroalegeri, se evalueaza "nivelul de europenizare a unei tari".

A.I.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Corlatean atac basescu comisar sovietic, #Corlatean Basescu atac , #ministru de Externe