Corlatean, despre UDMR: Comentariul public a fost neinspirat

Duminica, 06 Iulie 2014, ora 20:26
2136 citiri
Corlatean, despre UDMR: Comentariul public a fost neinspirat

Ministrul Titus Corlatean a comentat duminica declaratiile liderilor UDMR in legatura cu demersul Ministerului Afacerilor Externe privind initiativa cetateneasca a minoritatilor. Corlatean sustine ca nu este corect sa se ceara o derogare de la pozitia constanta a statului roman.

Titus Corlatean a subliniat ca exista o distinctie intre domeniile care tin de competenta Uniunii Europene, de Comisia Europeana, si care sunt reglementate de UE, si domeniile rezervate competentei suverane a statelor membre. Protectia minoritatilor nationale intra in a doua categorie, potrivit Mediafax.

"Pozitia Romaniei, care coincide cu pozitia marii majoritati a statelor membre apartinand Uniunii Europene si cu pozitia Comisiei Europene, nu este o noutate. Nu este un lucru care sa fi aparut de ieri sau de astazi.

Noi am reconfirmat aceasta pozitie, pentru ca in plan intern Romania a facut in toti acesti ani eforturi uriase, extrem de importante, cu sprijinul UDMR si al celorlate asociatii apartinand minoritatilor nationale din Romania si am ajuns la un nivel de protectie, un standard remarcabil, apreciat la nivel european. Noi nu am schimbat o pozitie si nu aveam ce discuta in schimbarea pozitiei statului roman", a declarat Corlatean.

Daca Ungaria a intrat in aceasta procedura sustinand o cauza neacceptata la nivel european, acesta este un punct de vedere pe care Ungaria "are dreptul sa il sustina". Ministrul a subliniat existenta "dreptului suveran si al statului roman sa-si prezinte o pozitie pe care o afirma constant de ani si ani de zile".

Dreptul de optiune al liderilor UDMR a fost respectat, insa prezenta la guvernare implica o mare responsabilitate

Corlatean a declarat ca s-a respectat dreptul de optiune al liderilor UDMR, care au semnat o petitie, insa prezenta la guvernarea Romaniei implica niste responsabilitati foarte importante, este vorba de "guvernarea intregii societati romanesti si acest lucru implica, cred eu, o responsabilitate si luarea in considerare si a intreselor, aspiratiilor si sensibilitatilor ansamblului societatii romanesti si romanilor, ori, din acest punct de vedere, eu cred ca a fost neispirat comentariul public facut de catre liderii UDMR pe chestiuni pe care puteam sa le discutam asa cum am si stabilit anterior intr-un format normal, firesc, s-a ajuns la comentarii publice si eu cred, sper ca lucrurile sa se calmeze, sa putem discuta inca o data in mod corect saptamana viitoare sau cand se va decide in formatul coalitiei", a continuat Titus Corlatean.

Ministrul de Externe a mentionat ca nimeni nu are dreptul sa fie suparat pe o institutie a statului roman, aratand ca responsabilitatea guvernarii vizeaza ansamblul societati romanesti, si majoritatea si minoritatea.

"Vreau sa va spun un lucru, puteam si aveam tot dreptul si ca membru al Guvernului sa solicit distinsilor membri ai Guvernului Romaniei din partea UDMR ca odata intrati in guvern sa renunte la semnatura pentru promovarea acelor initiative, intrarea in Guvernul Romanei inseamna adoptarea pozitiei statului roman. Am avut din ratiuni de ordin politic respect pentru pozitia individuala, n-am cerut acest lucru, dar nu cred ca este corect sa ni se ceara noua sa derogam de la pozitia constanta a statului roman", a mai spus el.

UDMR, in plin razboi cu MAE: Ar putea iesi de la guvernare? Cum raspunde Kelemen Hunor

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a criticat demersul MAE legat de initiativa cetateneasca a minoritatilor, spunand ca este vorba despre o "gandire depasita", si a afirmat ca a fost pus intr-o situatie "neplacuta", aceea de a fi "ignorat si umilit".

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#Corlatean UDMR, #Corlatean initativa cetateneasca minoritati, #Titus Corlatean minoritati, #UDMR MAE , #ministru de Externe