Corlatean cere sporirea prezentei militare americane in Romania

Joi, 01 Mai 2014, ora 09:18
2012 citiri
Corlatean cere sporirea prezentei militare americane in Romania

Ministrul de Externe Titus Corlatean a insistat, la o intalnire cu Jake Sullivan, asistentul adjunct al presedintelui SUA si consilier pentru securitate nationala al vicepresedintelui SUA, pe necesitatea sporirii prezentei militare americane, in linia continuarii masurilor adoptate in plan bilateral.

Potrivit unui comunicat de presa transmis de MAE, ministrul Corlatean a avut miercuri o intrevedere cu Jake Sullivan, cu acest prilej fiind abordate o serie de subiecte de interes pentru Romania si SUA, un accent aparte fiind plasat asupra stadiului si perspectivelor dimensiunii de securitate a Parteneriatului Strategic dintre cele doua state.

"De asemenea, a fost realizat un schimb substantial de evaluari in conexiune cu evolutiile din imediata vecinatate a Romaniei si Marea Neagra, precum si in ceea ce priveste cele mai bune modalitati de cooperare intre SUA si Romania in acest context", mentioneaza sursa citata.

Conform MAE, ministrul roman al afacerilor externe a trecut in revista elementele centrale ale dimensiunii de securitate din cadrul Parteneriatului Strategic dintre Romania si SUA, "accentuand cooperarea excelenta cu SUA pe toate palierele politico- militare".

"A insistat in mod deosebit pe necesitatea sporirii prezentei militare americane, in linia continuarii masurilor adoptate deja in plan bilateral: vizitele unor nave militare americane in porturi romanesti si derularea, in comun, de exercitii navale, aeriene si terestre, menite sa consolideze dimensiunea apararii colective", se arata in comunicat.

De asemenea, demnitarul roman a informat partea americana in legatura cu ultimele dezvoltari pe linia operationalizarii sistemului de aparare antiracheta din tara noastra, gazduit la Deveselu, multumind in acelasi timp pentru reafirmarea, inclusiv prin vocea inaltului oficial intalnit, sustinerii finalizarii proiectului conform calendarului stabilit.

"In contextul in care a subliniat nevoia ca statele membre sa exprime o sustinere consistenta pentru tarile cu aspiratii europene si euro-atlantice din cadrul Parteneriatului Estic, inclusiv pe linia continuarii eforturilor de apropiere de structurile UE si NATO, ministrul roman al afacerilor externe a insistat asupra provocarilor cu care se confrunta Republica Moldova, efortului Romaniei pentru sustinerea aspiratiilor europene ale Republicii Moldova, inclusiv in domeniile economic si energetic, precum si asupra nevoii de coordonare cu partenerul american in acest sens", se mai arata in comunicat.

Conform sursei citate, oficialul american a reiterat intelegerea autoritatilor de la Washington privind importanta rolului Romaniei, atat ca partener strategic al SUA, cat si in context regional, precum si sprijinul pentru consolidarea unei prezente americane in Romania si in regiune.

"In acelasi timp, apreciind sustinerea autoritatilor romane in promovarea unor sanctiuni eficiente la adresa Federatiei Ruse, a insistat asupra necesitatii unei abordari unitare SUA-UE in acest domeniu", se mentioneaza in comunicat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Corlatean prezenta militara SUA Romania, #Corlatean conflict Ucraina ajutor Romania, #Corlatean Deveselu , #ministru de Externe