Corlatean: Am chemat ambasadorii in Parlament. Unul spunea ca nu e atat de interesat de Legile Justitiei

Vineri, 29 Iunie 2018, ora 11:57
8556 citiri
Corlatean: Am chemat ambasadorii in Parlament. Unul spunea ca nu e atat de interesat de Legile Justitiei
Foto: Arhiva Ziare.com

Senatorul PSD Titus Corlatean, fost ministru de Externe si de Justitie, sustine ca mesajul celor 12 tari privind modificarile aduse Codurilor Penale ar fi fost mai potrivit sa fie transmis direct, mentionand ca ambasadorii au fost chemati la dezbateri, iar unul a spus ca nu e foarte interesat de subiectul Justitiei.

"Sunt destui oameni in actuala guvernare, cu modestie ma numar si eu printre ei, care privesc cu atentie si ne uitam asupra acestor semnalari, chiar si atunci cand sunt facute public de catre ambasadele statelor partenere.

Pe de alta parte, as fi preferat, asa cum prescrie foarte clar Conventia de la Viena privind relatiile diplomatice, exista un faimos articol 41, paragraful 2, care stabileste regulile in materie.

E valabila pentru toti, mai mari sau mai mici, in relatiile internationale, de comunicare a chestiunilor oficiale direct cu Ministerul de Externe din statul care acrediteaza sau prin intermediul Ministerului de Externe, cu alte institutii, de exemplu cu Parlamentul.

As fi preferat ca aceste chestiuni sa fie discutate direct si in mod concret, aplicat, specific, care sunt acele teme concrete care pot trezi preocupari si nu prin comunicari publice, pentru ca acest gen de comunicare ramane in continuare neuzual si as spune chiar contraproductiv", a declarat Corlatean, la RFI Romania.

"Va spun in premiera, am transmis intr-un anumit context acum cateva luni, cand discutam Legile Justitiei in Parlament, am transmis in mod foarte direct la o intalnire cu ambasadorii din statele membre ale UE, le-am transmis invitatia de a veni la Senat, care era Camera decizionala in acel moment, la intalnirea cu factorii responsabili, conducerea Senatului, o serie de importanti senatori din domeniul juridic, pentru a avea o discutie extrem de aplicata cu ambasadele, cu echipele lor, pe temele pe care ridicau preocupari.

Au fost doua tipuri de raspunsuri. Separat, off the record, unul din distinsii ambasadori reprezentand o tara cu foarte mare greutate in UE a spus sa stiti ca de fapt noi nu suntem atat de preocupati de Legile Justitiei, cele trei, ci de legile penale, Codul Penal.

Am ramas stupefiat, pentru ca subiectele nici macar nu erau la ordinea de zi, nu se discutau modificarile respective, discutam Legile Justitiei, ceea ce era cu totul altceva.

I-am invitat, veniti la Senat, avem urmatoarele zile, joi, vineri, luni, cu echipele dvs., sa discutam foarte concret acele articole. Am insistat dupa aceea, am revenit cu telefoane, n-a existat niciun fel de reactie, niciun fel de prezenta. Ce sa inteleg, ca sunt chestiuni care raman la domeniul generalitatilor, chestiuni de natura politica?", se intreaba senatorul PSD.

Ambasadele a 12 state (Belgia, Canada, Danemarca, Elvetia, Finlanda, Franta, Germania, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Suedia si Statele Unite ale Americii) au transmis, joi, o declaratie comuna, in care fac apel la toate partile implicate in modificarea Codului Penal si a Codului de Procedura Penala sa evite schimbarile care ar slabi statul de drept sau capacitatea Romaniei de a lupta impotriva infractionalitatii si coruptiei.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Titus Corlatean ambasadori Legile Justitiei , #ministrul Justitiei