Meniul servit pe Titanic. Ce au mâncat pasagerii înainte de cel mai mare dezastru maritim din toate timpurile FOTO

Duminica, 27 Noiembrie 2022, ora 06:10
5405 citiri
Meniul servit pe Titanic. Ce au mâncat pasagerii înainte de cel mai mare dezastru maritim din toate timpurile FOTO
Titanic zace pe fundul Oceanului Atlantic de 110 ani FOTO Twitter/ @fasc1nate

Au trecut 110 ani de când nava RMS Titanic a plecat în călătoria sa inaugurală din Anglia, cu destinația New York, urmând ca la patru zile de la plecare, pe 14 aprilie, să se ciocnească de un aisberg și să se scufunde în decurs de câteva ore.

Epava se odihnește și astăzi pe fundul oceanului Atlantic, iar în urma tragediei au murit peste 1.500 de oameni, fiind una dintre cele mai tragice dezastre maritime din toate timpurile.

Oamenii au fost fascinați de-a lungul anilor de splendoarea navei, de poveștile celebrităților din acea perioadă care au fost la bord, dar și de diferențele dintre clase. Titanicul a fost cea mai luxoasă navă la vremea respectivă, iar mâncarea reprezenta o adevărată atracție.

Mesele au fost incluse în prețul biletului pentru aproape toți pasagerii, astfel că proviziile pentru săptămâna programată au fost consistente: 34.000 de kilograme de carne, circa 5.000 de kilograme de pește, 40 de tone de cartofi, 40.000 de ouă, 7.000 de salate verzi, 4.500 de kilograme de zahăr, 250 de butoaie de făină, 36.000 de mere, circa 5.600 de litri de lapte și 15.000 de sticle de bere, potrivit lovefood.com.

Meniul servit la clasa întâi

Pasagerii care călătoreau la clasa întâi erau oaspeți bogați, adesea celebri, care își permiteau fără efort un bilet ce costa la acea vreme între 30 și 870 de lire sterline. Așa cum era moda atunci la clasa superioară, mâncarea era franțuzească, cu câteva feluri clasice britanice și americane.

Acești călători erau cazați în partea superioară a Titanicului, decorată ca un hotel de lux: cabine mari, piscină, baie turcească, sală de sport și mai multe săli de mese.

(FOTO Robert John Welch/Wikimedia Commons)

În sala uriașă de mese, micul dejun se servea între 08:00 și 10:00, prânzul între 13:00 și 14:30, iar cina între 19:00 și 20:15. La micul dejun, meniul includea omletă, fripturi și cotlete gătite la comandă, patru tipuri de ouă fierte, trei tipuri de cartofi și mai multe opțiuni de pește, inclusiv somon afumat.

La ultimul prânz servit pe Titanic, în 14 aprilie 1912, oaspeții au putut opta pentru unul dintre cele patru aperitive, iar apoi au putut alege preparate de la bufet, printre altele, plăcintă cu vită sau șuncă, creveți, pui, hamsii, sfeclă roșie sau diferite tipuri de brânză. De asemenea, ultima cină a inclus aperitive cu tartine și stridii, o supă cu vițel și scoici, somon poșat cu sos mousseline, dar și mușchi de porc sau pui cu legume umplute.

În cazul mușchiului, rețeta se numește ”file mignon Lili” și este prezentată și astăzi ca fiind un preparat servit călătorilor bogați de pe Titanic.

În imaginea de mai jos este un meniu de la clasa întâi, expus într-un muzeu din Dublin, donat de familia unui supraviețuitor.

(FOTO Payton Walton/Wikimedia Commons)

În orice caz, exista mâncare pentru toate gusturile: miel, rață, vită, porumbel, cartofi sub diverse forme, legume, orez, salată de sparanghel cu șofran, foie gras etc.

Tot la ultima masă servită pe Titanic, desertul a constat în budincă Waldorf, piersici în jeleu Chartreuse, eclere de ciocolată și vanilie, înghețată franțuzească, fructe proaspete asortate și brânzeturi.

Meniul servit la clasa a doua

Pasagerii de la clasa a doua aveau cabine confortabile, băi comune, acces la o bibliotecă, o cameră de fumat destinată doar bărbaților, o sufragerie mare și punți de promenadă.

Aceștia puteau servi la micul dejun preparate precum hering afumat, rinichi de bou, șuncă, cârnați, ouă prăjite, ciuperci la grătar, ovăz, trei tipuri de cartofi, rulouri, biscuiți, sau prăjitură cu hrișcă.

Lawrence Beesley, care a supraviețuit și ulterior a scris o carte despre tragedia maritimă, a povestit că pe 12 aprilie 1912 a mâncat supă de mazăre, spaghete gratinate, vită, găluște cu legume, friptură de oaie, cartofi, cârnați, limbă de bou, murături și salată.

La desert au avut budincă de tapioca, tartă cu mere, fructe proaspete, brânză, biscuiți și cafea.

Ultima masă pe care au mâncat-o pasagerii de la clasa a doua a fost formată din: aperitive, eglefin cu sos, curry, miel cu sos de mentă, mazăre, napi, cartofi fierți sau prăjiți și orez. La desert au avut de ales între budincă de prune, jeleu de vin, ruladă cu nucă de cocos, înghețată, nuci asortate, fructe, brânză, biscuiți și cafea.

Meniul servit la clasa a treia

Pasagerii de la clasa a treia erau adesea oameni care plecau spre ”Lumea Nouă” pentru a-și clădi o viață mai bună. Pe Titanic, aceștia aveau la dispoziție două săli de mese modeste, săli comune, un spațiu pe punte, dar aveau apă curentă și electricitate, ceea ce era o noutate pentru unii. Cabinele bărbaților care călătoreau singuri erau situate lângă provă, în timp ce cabinele pentru familii și pentru femeile care călătoreau singure erau la celălalt capăt al navei, lângă pupă.

Mesele, deși nu erau extravagante, erau mai bune decât ce își permiteau mulți dintre călători acasă.

În dimineața zilei de 14 aprilie 1912, la micul dejun, pasagerii au servit terci de ovăz, hering afumat, cartofi, șuncă, ouă, pâine, unt, marmeladă, ceai și cafea.

La prânz au avut supă de orez, friptură de vită, porumb dulce, cartofi fierți, budincă de prune și fructe.

Cina nu se servea propriu zis la clasa a treia, fiind considerată o practică comună doar pentru clasa superioară. În schimb, era servită un fel de gustare ce consta în carne rece, brânză, murături, pâine, unt, ceai și budincă cu orez și smochine fierte.

Cei mai mulți morți au fost înregistrați în rândul pasagerilor de la clasa a treia, ale căror cabine și zone publice se aflau în partea de jos a navei și, prin urmare, erau cei mai vulnerabili atunci când a avut loc dezastrul. Aproximativ 75% au murit, dintre care majoritatea erau bărbați.

Ce alimente au cel mai mult plastic? Răspunsul care te va lua prin surprindere
Ce alimente au cel mai mult plastic? Răspunsul care te va lua prin surprindere
Nouăzeci la sută dintre probele de proteine animale și vegetale au fost testate pozitiv pentru microplastice, fragmente polimerice mici care pot varia de la mai puțin de 5 milimetri până la...
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
#Titanic, #meniu, #mancare, #titanic scufundare , #stiri sociale