Scandal între PNL și UDMR la Târgu Mureș după ce maghiarii au alocat 80.000 de lei pentru „Turul ciclist al Ținutului Secuiesc”

Miercuri, 10 August 2022, ora 11:20
4684 citiri
Scandal între PNL și UDMR la Târgu Mureș după ce maghiarii au alocat 80.000 de lei pentru „Turul ciclist al Ținutului Secuiesc”
Turul Ținutului Secuiesc se află la a 16-a ediție FOTO Facebook

La Târgu Mureș s-a iscat un scandal între PNL și UDMR după ce primăria a aprobat acordarea în regim de urgență a 80.000 de lei din buget pentru a organiza „Turul ciclist rutier Zseklerla (al Ținutului Secuiesc)” în timp ce formațiunea maghiară încă nu s-a disociat de discursul scandalos al lui Viktor Orban de la Băile Tușnad.

PNL a transmis că a boicotat prin absența consilierilor săi locali ședința extraordinară a Consiliului Local Târgu Mureș în care a fost supusă la vot inițiativa primăriei. Liberalii subliniază că prin aprobarea acestui tur se legitimează „o abordare segregaționistă și periculoasă”.

"PNL Mureş salută votul exprimat de PSD, PRO România şi PMP. PNL şi celelalte trei partide menţionate, reprezentate în Consiliul Local al municipiului Târgu Mureş, nu au girat alocarea unei sume importante pentru un eveniment denumit după un ţinut care nu există. Cu votul UDMR şi al unuia dintre consilierii POL, proiectul de hotărâre a fost adoptat. Sub masca susţinerii sportului, din forul legislativ al municipiului Târgu Mureş, s-a legitimat, astfel, o abordare segregaţionistă şi periculoasă, fapt pe care PNL Mureş îl dezavuează", a transmis liderul PNL Mureş Ciprian Dobre.

Liberalul a mai precizat apoi că astfel de inițiative creează „un climat de tensiuni initile și precedente periculoase” și a cerut primăriei să pună în aplicare prevederile legale privind folosirea limbii române asupra inscripționării bustului lui Iancu de Hunedoara.

O reacție a venit și din partea liderului Pro România Târgu Mureș, Claudiu Maior, consilier local, care afirmă că cererea de parteneriat pentru acest eveniment a fost înregistrată în ianuarie 2022, dar depusă abia pe 3 august 2022.

"Asociaţia Intersport cu sediul la Miercurea Ciuc, având ca persoană de contact pe numitul Carol Eduard Novak, din partea UDMR, Ministru al Sportului, va primi din banii cetăţenilor târgumureşeni, 80.000 de lei în regim de urgenţă pentru organizarea 'Turului ciclist al Ţinutului Secuiesc'”, a transmis Claudiu Maior.

Reacția primăriei

"În şedinţa extraordinară de astăzi, 9 august, Consiliul Local a aprobat (...) încheierea unui acord de colaborare între Municipiul Târgu Mureş şi Clubul sportiv Intersport, în vederea organizării, în parteneriat, a evenimentului internaţional 'Turul ciclist rutier Szeklerland (al Ţinutului secuiesc)'. Acest tur, ajuns la ediţia a XVI-a, va alinia la startul competiţiei din centrul oraşului 20 de echipe din România, Austria, Belgia, Bulgaria, Germania, Italia, Polonia, Slovacia, Ucraina şi Ungaria”, a transmis primăria într-un comunicat.

Conform organizatorilor, Turul Ținutului Secuiesc se află deja la a 16-a ediție, primul eveniment oficial având loc încă din 2006, la inițiativa actualului ministru al Sporturilor Eduard Novak și al lui Robert Raduly, fost deputat UDMR și fost primar al orașului Miercurea Ciuc timp de patru mandate.

„Cursă de ciclism pe șosea cu mai multe etape, Turul Secuiesc este o competiție reprezentativă, nu doar în Europa de Est, ci și în întreaga Europă. Fondatorii Eduard Novák și Róbert Ráduly au organizat prima ediție în anul 2006 ca o competiție regională, dar în scurt timp, Turul Ținutului Secuiesc a primit o calificare internațională, astfel că în anul 2008 devenea primul concurs de ciclism din România de categorie UCI 2.2. În același an, Turul Ciclist al României intră în aceeași categorie, dar rolul deschizătorului de drumuri revine Turului Secuiesc.

Centrul concursului a fost multă vreme Miercurea Ciuc, competiția fiind de tip star race. Acest sistem de organizare s-a modificat începând cu anul 2016, când au avut loc primele etape organizate la Sfântu Gheorghe. Începând cu anul 2021, municipiul Târgu Mureș și județul Mureș iau parte, de asemenea, la competiție, evenimentul cuprinzând astfel întreg teritoriul istoric al Ținutului Secuiesc”, se arată pe site-ul organizatorilor.

De ce au eșuat negocierile AUR cu Pro România. Victor Ponta: “Am fost zdrobiți de mamutul acesta PNL-PSD” VIDEO
De ce au eșuat negocierile AUR cu Pro România. Victor Ponta: “Am fost zdrobiți de mamutul acesta PNL-PSD” VIDEO
La începutul lunii martie 2024, vestea că Pro România negociază o alianță cu AUR a stârnit reacții vehemente din partea membrilor dar și a susținătorilor formațiunii politice conduse de...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Tinutul Secuiesc, #UDMR, #scandal udmr pnl, #pro romania, #Viktor Orban , #stiri UDMR