Tinerii vor să locuiască cu părinții. De ce se maturizează mai greu și nu încep viața pe cont propriu

Marti, 31 Mai 2022, ora 23:01
4472 citiri
Tinerii vor să locuiască cu părinții. De ce se maturizează mai greu și nu încep viața pe cont propriu
Tinerii locuiesc cu părinții chiar și după 25 de ani, potrivit Eurostat FOTO: Unsplash.com

Tinerii nu se mai desprind așa ușor de părinți. Un nou studiu Eurostat arată că unul din 2 tineri încă locuiește cu părinți și după vârsta de 25 de ani.

România se află pe locul 11 în ţările europene, cu peste 2 milioane de tineri cu vârste între 18-34 care încă nu şi-au început viaţa pe cont propriu.

Într-un interviu pentru Ziare.com, sociologul Alfred Bulai a explicat care sunt cauzele pentru care tinerii se maturizează greu.

Confortul se îmbină cu lipsa de bani

"Este mai confortabil să stau în casa părintească și e vorba și de o lipsă a resurselor necesare, pentru a te muta în altă parte. Este o realitate. Nu neapărat că își doresc tinerii asta, pur și simplu nu au resurse.

Al doilea aspect e puțin mai complicat. E vorba de maturizare. Să știti că există mai multe explicații. Prima e că societatea contemporană îi vrea imaturi, tocmai pentru că, în general, maturitatea indivizilor creează probleme în administrație. E mai ușor să fie naivi", a punctat sociologul.

De ce tinerii se maturizează greu

"Un alt aspect se leagă și de cum anume poți să te maturizezi. Numai prin experiențele prin care treci. Experiențele de viață sunt, în prezent, tot mai puțin provocatoare. Părinții încearcă să evite ca tinerii să aibă tot felul de experiențe. Ei gândesc așa: dacă noi nu am avut ce ne-am dorit, să aibă ei.

Dacă copilul vrea mașină, noi îi cumpărăm mașină, fără ca tânărul să facă vreun efort pentru asta. E și vina părinților care cocoloșesc copiii mult mai mult decât ar fi cazul. Vă dau un exemplu simplu. Dacă copilul e la școala, părintele îl sună în fiecare pauză. Creează o dependență extraordinară", a explicat Alfred Bulai.

Maturizare târzie, succes târziu

"Înainte copiii mergeau în tabere și părinții habar nu aveau ce făceau ei pe acolo. Verificarea continuă scade încrederea în sine, asta e un aspect foarte important", a mai punctat acesta.

Tinerii care stau la un cămin sau într-o cazare departe de părinți, au un grad ridicat de maturizare. Știu să se gospodărească, pentru că au trecut singuri prin diferite experiențe.

Și nu uitați: cu cât tinerii se maturizează mai repede, cu atât vor fi mai performanți în viață.

Tinerii, mai maturi mai demult

În anii '90 a fost prima mare grevă studențească. Tinerii erau altfel mai demult. În ziua de astăzi câte reacții avem?

Înainte nu exista atâta stat acasă. Tânărul mergea în armată. Era un exercițiu de maturizare incredibil. Un grup de tineri învățau că trăiască împreună, își gestionau viața în comun, aveau responsabilități în comun și învățau să intre într-o structură de autoritate pe care o are orice societate.

În topul clasamentului Eurostat sunt croații, slovacii şi italienii. Şi spaniolii sunt peste noi, motiv pentru care, în Spania, Guvernul a introdus o subvenţie de 250 de euro pe lună acordată tinerilor cu venituri mici, pentru a-i ajuta să se mute din casa părinţilor.

Răzvrătirea tinerilor care muncesc. „Trendul” prin care își arată dezgustul pentru societate și joburile prost plătite: în pijamale și papuci de casă la birou
Răzvrătirea tinerilor care muncesc. „Trendul” prin care își arată dezgustul pentru societate și joburile prost plătite: în pijamale și papuci de casă la birou
Există un nou trend, un tip de videoclip "pregătește-te cu mine" în China, în care tinerii prezintă ținute pentru muncă atipice. Tinerii din China își îmbracă pijamalele, papucii și...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#tineri, #casa parintilor, #locuinta, #maturizare , #tineri