Ce este tinciul și cum îl aplici corect?

Advertorial
Miercuri, 22 Martie 2023, ora 18:10
6670 citiri
Ce este tinciul și cum îl aplici corect?
FOTO: shutterstock.com

Tinciul face parte din categoria materialelor de construcții și se folosește pentru finisajul pereților la interior și exterior. Tinciul este compus dintr-o bază de nisip și ciment ca liant.

Tinciul este un material folosit pentru tencuielile fine, ceea ce îl face opțiunea potrivită pentru cei care vor să realizeze finisaje cu aspect aproape perfect.

Iată ce trebuie să știi despre tinci, dacă îți dorești să-l folosești, și cum se aplică:

Tipuri de tinci

Există două tipuri principale de tinci, care se aleg, la rândul lor, în funcție de caracteristicile fiecărui tip de lucrare:

  • Tinci de interior

Acesta permite pereților să respire, are un aspect fin și este rezistent la umezeală și aburi. Se alege și în funcție de raportul de nisip și ciment, pentru a obține textura și consistența dorită.

Tinci de exterior

Tinciul de exterior se aplică peste tencuială sau direct pe placa de poliester. Texturile și culorile sunt diferite față de cel de interior. Tinciul de exterior este mai aspru și mai alb.

Cum aplici corect tinciul

Dacă vrei să folosești tinciul pentru proiectele de renovare sau construcții, iată ce trebuie să iei în considerare:

1. Pregătește uneltele și accesoriile potrivite

Pentru a prepara și amesteca tinciul, ai nevoie de câteva accesorii și unelte de nelipsit în proiectele de construcții:

2. Aplică folii de protecție pe podea, uși și ferestre

Acestea trebuie să fie protejate de petele de tinci, praf și alte reziduuri rezultate în urma procesului de aplicare a materialului.

3. Curăță peretele pe care urmează să aplici tinciul

Suprafața peretelui pe care se aplică tinciul trebuie să fie curat, uscat și nivelat. De asemenea, dacă aplici tinciul pe suprafețe din polistiren, asigură-te că acestea sunt bine fixate.

4. Prepară materialul

Este recomandat să urmezi intrucțiunile indicate de producător pe ambalajul tinciului ales. De regulă, se adaugă 2,5 litri de apă, iar peste aceasta se adaugă, treptat, 10 kilograme de tinci. Se amestecă bine până la omogenizare.

5. Aplică tinciul

Tinciul se aplică prin folosirea mistriei, pe care iei o cantitate redusă de tinci și o aplici apoi pe gletieră. Trebuie să efectuezi mișcări fine cu gletiera și să nu freci materialul pe perete. Stratul necesar de tinci este de aproximativ 5 centimetri.

6. Începe procesul de drișcuire a tinciului

Această etapă este esențială pentru a nivela stratul de tinci și pentru a pregăti suprafața pentru aplicarea celorlalte materiale, precum vopseaua. Folosește o drisca din polistiren și mișc-o circular pe perete. Tinciul ar trebui să aibă o textură similară cu șmirghelul.

După acest proces, se lasă la uscat între 24 și 48 de ore.

7. Vopsește tinciul

După ce aplici tinciul și în nivelezi, urmează aplicarea stratului de amorsă și vopsea. Aplică amorsa cu trafaletul și asigură-te că acoperi bine întreaga suprafață a tinciului. Aplică apoi vopseaua în cel puțin două straturi și respectă recomandările producătorului, în funcție de vopseaua aleasă.

Să aplici tinciul poate dura mai mult și poate fi un proces migălos, dar avantajele stau în aspectul fin al lucrării. De asemenea, dacă respecți recomandările și pașii, proiectul tău va merge ca uns.

Infinix intră pe piața din România! Producătorul oferă telefoane de buget, cu specificații decente. Care sunt prețurile
Infinix intră pe piața din România! Producătorul oferă telefoane de buget, cu specificații decente. Care sunt prețurile
Compania Infinix Mobility, cunoscută pentru tehnologiile inovative și telefoanele de buget, mid-range și high-end, își extinde acum operațiunile pe piața din România. Fondată în 2013,...
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Marii bogătași și finanțatori de la New York, Londra sau Hong Kong tânjesc chiar pentru o întâlnire de doar 10 minute cu unul dintre cei mai căutați bărbați din Orientul Mijlociu....
#tinciu, #aplicare tinciu, #ce este tinciu , #proiecte constructii