Experții au făcut o descoperire neobișnuită: O altă modalitate de a măsura timpul, fără ceasuri

Miercuri, 02 Noiembrie 2022, ora 02:22
40862 citiri
Experții au făcut o descoperire neobișnuită: O altă modalitate de a măsura timpul, fără ceasuri
Fizicienii au descoperit o altă modalitate de a măsura timpul FOTO: Science Alert

O echipă de oameni de știință de la Universitatea Uppsala din Suedia, care a efectuat un studiu publicat în revista Physical Review Letters, a făcut o descoperire neobișnuită: o nouă modalitate de a măsura timpul. Cercetătorii au găsit o altă metodă diferită de cea a ceasurilor tradiționale, folosind natura ondulatorie a stărilor Rydberg a atomilor.

Atomii tip Rydberg sunt niște atomi care sunt țintiți cu lasere pentru a-și împinge electronii la stări de energie extrem de ridicată. Modul în care electronii se mișcă este descris ca starea lor Rydberg, iar modul matematic în care sunt caracterizați este cunoscut ca pachetul lor de unde, potrivit Phys.

Până acum, mijloacele de măsurare a trecerii timpului au implicat numărarea unei unități de măsură predefinite de la un moment la altul, de exemplu, numărarea secundelor care trec pe măsură ce o persoană aleargă.

O ipoteză care ar schimba legile fizicii: teoriile lui Newton sunt greșite

Un astfel de mijloc de măsurare a timpului este metoda folosită de ceasurile tradiționale și, de asemenea, de ceasurile atomice.

Inducerea atomilor în stările Rydberg este un truc la îndemână pentru ingineri, nu în ultimul rând atunci când vine vorba de proiectarea unor componente noi pentru calculatoarele cuantice.

La fel ca valurile reale dintr-un iaz, a avea mai mult de un pachet de unde Rydberg care se ondulează într-un spațiu creează interferențe, rezultând modele unice de ondulații. Aceste modele unice vor reprezenta fiecare timpul distinct necesar pentru ca pachetele de undă să evolueze unul în celălalt.

Aceste „amprente digitale” ale timpului au fost cele din spatele acestui set de experimente ale fizicienilor de la Universitatea Uppsala din Suedia, pe care și-au propus să le testeze, arătând că sunt suficient de consistente și de fiabile pentru a servi ca o formă de marcare temporală cuantică.

Descoperire alarmantă în rândul adulților. Creștere cu 67% a unei boli grave la creier: Care sunt cauzele

Cercetările lor au implicat măsurarea rezultatelor atomilor de heliu excitați cu laser și potrivirea constatărilor lor cu previziunile teoretice pentru a arăta modul în care rezultatele semnăturii lor ar putea sta o perioadă de timp.

"Dacă folosești un numărător, trebuie să definești zero. Începi să numeri la un moment dat. Beneficiul acestui lucru este că nu trebuie să porniți ceasul – vă uitați doar la structura de interferență și spuneți „ok, au trecut 4 nanosecunde"”, a explicat fizicianul Marta Berholts de la Universitatea din Uppsala din Suedia, care a condus echipa.

Fizicienii au descoperit că „ceasul” lor, așa cum l-au numit ei, putea fi rulat într-un mod care permite măsurători de până la 81 de picosecunde și fără a avea erori mai mari de opt femtosecunde.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Timpul, #timp, #masurare timp, #fizica cuantica, #ceas cuantic, #atomi, #calculatoare cuantice, #calculator cuantic , #descoperire