Timișoara și-a prezentat oferta de capitală culturală a Europei

Autor: Cristian Stefanescu (DW) - jurnalist Deutsche Welle
Marti, 13 Decembrie 2022, ora 12:00
3623 citiri

Timișoara va deveni în scurt timp capitală europeană a culturii. Cu cât se apropie lansarea oficială, cu atât se înmulțesc partenerii dispuși să investească în proiectele propuse de orașul de pe Bega.

Laureații premiului Nobel pentru literatură Orhan Pamuk și Olga Tokarczuk dar și filosoful și scriitorul german Peter Sloterdijk sunt o parte dintre personalitățile de talie mondială prezente la Timișoara anul viitor, la manifestările din programul anului în care orașul din Banat va fi una din cele trei capitale culturale europene, alături de Elefsina (Grecia) și Veszprém (Ungaria).

Anunțul a fost făcut luni (12 decembrie) de primarul Dominic Fritz, în conferința de presă susținută cu ocazia prezentării ofertei cu care, spune edilul, Timișoara va putea să convingă "seniorii din Paris, dar și tinerii care vin cu rucsacul. Avem un program care oferă ceva pentru toată lumea. Se bazează pe un fir roșu și valori de bază: de diversitate, inovare și curaj. Este o şansă istorică pentru oraş, dar şi pentru România. Este şansa transformării noastre ca oraş, comunitate şi țară".

În calendarul evenimentelor figurează 12 festivaluri de muzică ("de la baroc la rock", a explicat primarul) și mai multe festivaluri de teatru.

Anul cultural începe oficial în weekendul 17-19 februarie cu expoziția Victor Brauner, la Muzeul de Artă, și cu instalația pe care Adina Pintilie a prezentat-o la Bienala de la Veneția. Înainte de aceasta, însă, la finalul acestui an va avea loc un festival al luminilor.

Dintre contemporanii români, Cristian Măcelaru, Gabriel Bebeșelea și Andrei Șerban vor fi prezenți în producții artistice pe parcursul anului. Și tot la Timișoara va fi organizată cea mai amplă expoziție Brâncuși din ultimii 50 de ani.

În Piața Victoriei, în fața Operei, va fi înălțată o grădină verticală, o instalație concepută de arhitecți din Barcelona.

În acest moment se mizează pe cel puțin 2500 de artiști de-a lungul anului, în cel puțin 30 de evenimente programate în fiecare săptămână. Invitați din afara României vor fi Corul de copii Singing Moelenbeek din Bruxelles, compania de dans Chameleon Company din Manchester, compania de teatru Rimini Protokoll, orchestre germane din Gera şi Köln.

"Tot ce va însemna Timișoara în 2023 va trebui să arate multiplele valențe și fațete ale culturii: de la artă culinară, arta respectului față de sine, a sensibilității sociale și până la cultura urbanistică", a comentat Demeter Andraș, reprezentantul Ministerului Culturii la evenimentul de prezentare a programului Timișoara 2023.

Programul anului în care Timișoara va fi capitală europeană a culturii este departe de a fi finalizat și va aduce în perioada următoare noi surprize. Cu cât se apropie lansarea oficială, cu atât se înmulțesc partenerii dispuși să investească în proiectele propuse de artiști. O dimensiune aparte a proiectului este funcția socială a culturii.

Provocarea cea mare este ca toată efervescența aceasta culturală și socială să continue și după 2023, să rămână ca o emblemă vie a orașului, a precizat pentru DW primarul Dominic Fritz.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
România, datoare cu zeci de milioane de euro către mari companii din străinătate. Turcan: ”Statul român nu şi-a respectat angajamentele”
România, datoare cu zeci de milioane de euro către mari companii din străinătate. Turcan: ”Statul român nu şi-a respectat angajamentele”
Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a declarat luni, 22 aprilie, că statul român a pierdut în instanță procese cu mari companii străine din domeniul producției de film, pe fondul...
#Timisoara, #Capitala Culturala, #cultura, #dominic fritz , #stiri cultura