Clădire emblematică a Timișoarei, redeschisă după patru ani de lucrări. E cea mai amplă restaurare din istoria monumentului

Vineri, 21 Aprilie 2023, ora 09:10
2473 citiri
Clădire emblematică a Timișoarei, redeschisă după patru ani de lucrări. E cea mai amplă restaurare din istoria monumentului
Domul Romano-Catolic din Timișoara a fost restaurat complet, cu bani europeni FOTO Youtube (captură)

Domul Romano-Catolic din Piața Unirii din Timișoara își redeschide porțile la finalul a patru ani de intervenții de conservare și restaurare, cele mai ample din istoria sa, arată Radio Timișoara.

Potrivit sursei citate, timp de patru ani s-a muncit enorm pentru ca fiecare element din biserică să fie readus la viață cu mare grijă.

„În primul rând este mult mai luminoasă. A fost o muncă foarte, foarte migăloasă. Eu am văzut că fiecare centimetru a fost așa renovat. Diferența este este aceasta că este reînnoit și cumva strălucește frumosul din fiecare colț al clădirii. Ansamblul, când intri într-o catedrală și simți că ești îmbrățișat, simți că ești în iubirea largă a bunului Dumnezeu, această impresie îmi dă”, spune episcopul de Timișoara József Csaba Pál.

Liturghia Pontificală de resfințire a Domului este programată în data 22 aprilie și va fi precedată de prezentarea catedralei.

“Slujba propriu-zisă, cu peste 20 de episcopi de mai multe confesiuni, va începe la ora 10:00. În timpul sfintei liturghii vom unge aceste 12 cruci de la consacrare, cele originale. De ce sunt 12? Eu cred că pentru că biserica este construită pe temelia celor 12 apostoli”, a mai declarat episcopul de Timișoara József Csaba Pál pentru Radio Timișoara.

Slujba va fi oficiată în limbile română, maghiară și germană și va fi tradusă în limba italiană. În catedrală sunt așteptate aproximativ 250 de persoane, iar în Piața Unirii vor fi așezate 300 de scaune pentru credincioșii care vor să urmărească momentul pe ecranul care va fi montat în aer liber.

Domul Catolic Sfântul Gheorghe este monument istoric, iar refacerea lui a costat 5,5 milioane de euro, bani europeni.

Domul Romano-Catolic sau Catedrala Romano-Catolică este unul din monumentele emblematice ale orașului Timișoara, construit între anii 1736 și 1774. Edificiul poartă hramul Sfântului Gheorghe.

Catedrala reprezintă din punct de vedere religios, o continuare a vechii catedrale “Sf. Gheorghe” din Cenad, scaunul episcopilor acestei dieceze începând cu Sf. Gerhard de Sagredo, dispărând odată cu ocupaţia otomană din secolul XVI. Odată cu eliberarea oraşului de către armata imperială habsburgică condusă de prinţul Eugeniu de Savoya în 1716 Timişoara devine capitala a Banatului, atât din punct de vedere administrativ şi militar, dar şi cel mai îndreptăţit loc în care se va stabili din 1730/32 Scaunul episcopal al Diecezei de Cenad (deoarece Cenadul a decăzut de la rangul de oraş din perioada medievală la un simplu sat).

La inițiativa împăratului Carol al VI-lea se încep demersurile necesare amplasării, proiectării unei monumentale clădiri, ce avea să devină noua Catedrală Romano-Catolică, ce îşi va păstra hramul celei de la Cenad, cel al Sfântului Gheorghe.

Catedrala are o istorie complexă ce se întinde de-a lungul a peste 280 de ani, piatra de temelie fiind pusă în data de 6 august 1736, în timpul episcopului Nádasdy. Proiectul care a stat la baza edificării construcţiei Domului este atribuit arhitectului Josef Emanuel Fischer von Erlach, directorul Oficiului Imperial de Construcții - fiul nu mai puţin cunoscutului Johann Bernhard von Erlach, arhitecţi ai curţii imperiale vieneze, la începutul secolului XVIII. Planurile fațadei și secțiunile sunt semnate de Inginerul Administrației Provinciale Carl Römmer, în a doua jumătate a sec. XVIII.

Planimetria Catedralei, evidenţiază o navă centrală cu o singură deschidere, terminată înspre est cu absida (poligonală în exterior şi circulară în interior) altarului principal.

Undă verde de la Guvern pentru un nou institut regional de oncologie. Ce valoare va avea investiția și unde va fi construit VIDEO
Undă verde de la Guvern pentru un nou institut regional de oncologie. Ce valoare va avea investiția și unde va fi construit VIDEO
Proiecte majore aprobate joi, 25 aprilie, în ședința de Guvern care s-a desfășurat la Timișoara. Astfel, Executivul a dat undă verde construirii Institutului Regional de Oncologie de la...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#Timisoara, #catedrala, #romano catolica, #restaurare , #stiri cultura