Aplicaţia Tiktok, interzisă pe un număr tot mai mare de telefoane mobile administrative

Autor: David Ehl (DW) - jurnalist Deutsche Welle
Joi, 02 Martie 2023, ora 18:00
2224 citiri

Urmând exemplul Comisiei Europene, SUA, Canada și Parlamentul European au interzis aplicația chineză Tiktok pe telefoanele mobile de serviciu. O privire de ansamblu asupra motivelor care duc la eliminarea aplicaţiei.

La prima vedere, Tiktok este o aplicație inofensivă și banală. Imediat cum o deschizi ești întâmpinat de un flux nesfârșit de filmulețe distractive. Inițial, cele mai multe înregistrări erau cu oameni care cântă. Între timp, oferta s-a diversificat enorm. Ca și în cazul Instagram, Twitter și Facebook, marile rețele sociale americane, conținutul care interesează cel mai mult un anumit utilizator este ales de un algoritm.

În acest fel, utilizatorii platformei generează o serie de date prețioase. Dat fiind că Tiktok provine din China, există o neliniște tot mai mare cu privire la destinația acestor date, dar și cu privire la faptul că Tiktok însuși ar putea fi folosit pentru a influența sau spiona utilizatorii.

Care este poziția UE, a SUA și a Canadei față de problema Tiktok?

Startul a fost dat de Comisia Europeană, care și-a somat angajații să elimine aplicația de pe telefoanele mobile de serviciu până cel târziu la 15 martie. Același lucru este valabil și pentru telefoanele lor private, în cazul în care au instalat vreunul dintre serviciile digitale ale angajatorului lor. "Comisia dorește să se asigure că angajații săi sunt bine protejați împotriva amenințărilor cibernetice și a incidentelor din ce în ce mai numeroase. Prin urmare, este de datoria noastră să reacționăm cât mai devreme posibil la eventualele alerte cibernetice", a transmis Comisia. Marți după-amiază, Parlamentul European i-a urmat exemplul, transmițând un mesaj similar.

Anterior, autoritățile SUA și Canadei întreprinseseră măsuri similare. În SUA, președintele Joe Biden a impus un termen de 30 de zile pentru eliminarea aplicației TikTok de pe telefoanele mobile de serviciu și de pe alte dispozitive ale agențiilor guvernamentale. Camera Reprezentanților și Senatul, Casa Albă, Departamentul de Stat și departamentele de Apărare și de Securitate Internă pun deja în aplicare reguli similare. Mai mult, senatorul republican Marco Rubio a anunțat un proiect de lege bipartizan care ar putea să interzică Tiktok de pe telefoanele mobile private la nivel național.

În Canada, interdicția a intrat în vigoare pentru telefoanele mobile guvernamentale cu efect imediat. Ministrul de resort, Mona Fortier, a calificat aplicația chinezilor drept un "risc inacceptabil pentru viața privată și securitate". În același timp, autoritățile au vorbit despre o măsură de precauție, precizând că nu există nicio dovadă că ar fi afectate informații guvernamentale.

De asemenea, parlamentul danez a anunțat că toți parlamentarii și personalul lor trebuie să șteargă aplicația din cauza "riscului de spionaj".

Care sunt îndoielile fundamentale cu privire la aplicația Tiktok?

Odată cu ascensiunea fulminantă a Tiktok, aplicație utilizată de peste un miliard de persoane, conform propriilor cifre, autoritățile occidentale și-au exprimat în mod repetat îngrijorarea cu privire la securitatea datelor utilizatorilor. Tiktok este deținută de Bytedance, cu sediul la Beijing, care respinge în mod regulat acuzațiile potrivit cărora statul chinez ar putea avea acces la aplicație. "De la începutul rapoartelor de transparență din 2019 nu am primit nicio solicitare de date din partea guvernului chinez", a declarat un purtător de cuvânt pentru ziarul britanic "Guardian" în noiembrie.

Un alt aspect critic este și conținutul afișat, respectiv neafișat, pe platforma chineză. Rumoare a stârnit în 2019 o înregistrare video, ulterior ștearsă, în care o tânără de 17 ani, după câteva fraze cu sfaturi de machiaj, a trecut brusc la denunțarea tratamentului aplicat de Beijing uigurilor musulmani din provincia Xinjiang din nord-vestul țării. După ce eliminarea înregistrării a stârnit o adevărată furtună de indignare, Tiktok a transmis că este vorba de o "eroare umană de moderare".

O investigație a postului public german de televiziune ARD a relevat în martie 2022 că Tiktok folosește filtre în Germania pentru a șterge anumite tipuri de conținut. Printre acestea "LGBTQ", "sex", "național-socialism" - și numele jucătoarei chineze de tenis Peng Shuai, care a acuzat un oficial sportiv de agresiune sexuală. După ancheta ARD, Tiktok a promis o "revizuire amănunțită".

De ce este aplicația din nou în centrul atenției în acest moment?

Deciziile țărilor din Europa și America de Nord de a limita aplicația pe telefoanele mobile sunt o reacție la noua directivă privind protecția datelor pe care Tiktok a introdus-o în noiembrie, cu intenția declarată de a oferi mai multă transparență în ceea ce privește administrarea datelor utilizatorilor europeni. Prin urmare, datele sunt stocate pe servere din SUA și Singapore. Cu toate acestea, ele pot fi accesate de "anumiți angajați" din alte țări, inclusiv din China. Recunoașterea negru pe alb de către Tiktok că datele utilizatorilor europeni sunt trimise în China a provocat indignare.

În decembrie, șeful agenției americane de informații FBI, Christopher Wray, a avertizat că Tiktok se află sub controlul guvernului chinez, "care nu împărtășește valorile noastre". FBI se teme că Beijingul ar putea controla algoritmul de recomandare al aplicației, "ceea ce le-ar permite să manipuleze conținutul" și să îl folosească "pentru acțiuni de influențare".

Care este situația în Germania?

În Germania, unele departamente guvernamentale, cum ar fi Bundespresseamt, interzic utilizarea Tiktok pe dispozitivele de serviciu. Alte instituții, de pildă Ministerul Federal de Interne, au decis să nu ofere software-ul în Appstore-ul intern, prin intermediul căruia se instalează programe pe dispozitivele de serviciu. Cu toate acestea, nu există o interdicție generală privind Tiktok pentru serviciile publice din Germania. Ministerul Federal al Sănătății chiar întreține propriul canal pe Tiktok, dar cu dispozitive separate, care nu sunt conectate la serverele instituției.

Cum se ocupă alte țări de Tiktok pe telefoanele mobile guvernamentale?

Este foarte posibil ca recentele reevaluări occidentale să fie urmate de alte reglementări naționale. La începutul lunii februarie, ministrul norvegian al justiției, Emilie Enger Mehl, a trebuit să își ceară scuze după ce a instalat pentru scurt timp Tiktok.

În Estonia, Tiktok nu mai este permisă pe telefoanele mobile guvernamentale de doi ani. În cazul în care autoritățile și ministerele trebuie să folosească Tiktok, pentru că au ele însele canale de comunicare cu publicul, ele trebuie să folosească dispozitive separate în acest scop. În același timp, guvernul estonian a precizat că cetățenii privați nu sunt afectați de această măsură și că numai instanțele pot interzice complet o aplicație din Appstore.

Alte țări au luat deja această măsură. În Taiwan, aplicația Tiktok a fost complet blocată în decembrie și clasificată drept software care "amenință securitatea națională a informațiilor și comunicațiilor". Programul chinezesc este văzut acolo ca un vehicul de atingere a obiectivului politic al Beijingului de a prelua controlul asupra Taiwanului.

În India, unde o serie de aplicații chinezești au fost blocate în 2020 din cauza disputelor cu vecinul din nord, eliminarea Tiktok are tot un fundal politic. Chiar și talibanii islamiști radicali iau în considerare blocarea aplicației în Afganistan, temându-se că tinerii vor fi "induși în eroare" de Tiktok și de alte programe.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Noua comoară energetică din inima Europei. Investiția care schimbă jocul și dă o lovitură neașteptată Chinei
Noua comoară energetică din inima Europei. Investiția care schimbă jocul și dă o lovitură neașteptată Chinei
Producția de „aur alb” a început la zăcământul care poate alimenta 500.000 de mașini electrice în fiecare an. Apar vești bune pentru industria energetică din Europa, deoarece...
Utilizatorii TikTok, remunerați pentru timpul petrecut vizionând videoclipuri. Cum funcționează
Utilizatorii TikTok, remunerați pentru timpul petrecut vizionând videoclipuri. Cum funcționează
Rețeaua de socializare TikTok, operată de gigantul chinez ByteDance, și-a extins portofoliul în Europa prin lansarea aplicației TikTok Lite în Franța și Spania. Noua versiune promite o...
#tiktok, #China, #date, #informatii, #algoritm, #spionaj, #Germania , #aplicatii