Theresa May ar fi purtat discutii secrete despre organizarea unui nou referendum pe tema Brexit

Luni, 06 Mai 2019, ora 21:07
8367 citiri
Theresa May ar fi purtat discutii secrete despre organizarea unui nou referendum pe tema Brexit
Foto: Arhiva Hepta.ro

Premierul Marii Britanii, Theresa May, a purtat discutii secrete privind posibilitatea organizarii unui nou referendum pe tema apartenentei tarii la Uniunea Europeana, in contextul impasului privind aprobarea Acordului Brexit, afirma surse politice de la Londra citate de cotidianul The Telegraph.

Theresa May, liderul Partidului Conservator (centru-dreapta), pregateste "scenariile" pentru situatia in care Guvernul nu va putea evita convocarea de catre Parlament a unui nou referendum.

John McDonnell, un lider al Partidului Laburist (centru-stanga, opozitie), a argumentat ca este "foarte posibil" ca aprobarea Acordului Brexit in Camera Comunelor sa fie conditionata de organizarea unui nou plebiscit pe tema acestuia. "Conservatorii ar trebui sa admita ca, daca va fi aprobat un acord, probabil un numar mare de parlamentari vor cere un nou vot public", a subliniat McDonnell.

Theresa May negociaza cu opozitia laburista pentru a obtine sustinerea necesara aprobarii Acordului Brexit in Camera Comunelor.

Consiliul European a decis amanarea iesirii Marii Britanii din UE pana pe 31 octombrie 2019. In cazul in care Marea Britanie nu va decide iesirea din UE pana la alegerile europarlamentare programate in mai, va trebui sa participe la scrutin. Liderii Uniunii Europene au semnalat ca Marea Britanie va fi exclusa pe 1 iunie in cazul in care Camera Comunelor nu aproba Acordul Brexit si refuza participarea la scrutinul europarlamentar.

Camera Comunelor a respins de trei ori Acordul negociat de Guvernul Theresa May cu Uniunea Europeana. In cazul in care Acordul ar fi aprobat, iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana ar urma sa se produca imediat.

Marea Britanie urma sa se retraga din UE pe 29 martie, dar Camera Comunelor a aprobat un plan al Guvernului Theresa May de a solicita amanarea Brexit. Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May si Bruxelles prevede reciprocitate in privinta libertatii de circulatie, o perioada de tranzitie post-Brexit, mentinerea Marii Britanii in uniunea vamala, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord si pastrarea aranjamentelor comerciale. Proiectul de acord este contestat de numerosi politicieni britanici. Mai multi membri ai Guvernului de la Londra au demisionat in semn de protest fata de acordul pe tema Brexit negociat cu Uniunea Europeana.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#May discutii secrete nou referendum Brexit , #Brexit