Aproape sigur Brexit se amana: May ar putea renunta la al treilea vot in Parlament

Luni, 18 Martie 2019, ora 12:32
11872 citiri
Aproape sigur Brexit se amana: May ar putea renunta la al treilea vot in Parlament
Foto: Twitter/@theresa_may

Premierul britanic Theresa May ar putea renunta sa supuna din nou, saptamana aceasta, votului deputatilor acordul retragerii negociat cu Uniunea Eurpeana (UE), in cazul in care nu obtine suficienta sustinere, ceea ce ar conduce la o amanare a Brexit-ului.

"Nu este sigur" ca se va organiza un vot la inceputul saptamanii, asa cum s-a prevazut, a declarat la BBC ministrul Finantelor, Philip Hammond. "Noi prezentam un nou acord doar daca suntem siguri ca un numar suficient de colegi de-ai nostri si din (micul partid unionist nord-irlandez) DUP sunt pregatiti sa-l sustina pentru ca sa treaca in Parlament", a adaugat el.

Ministrul Comertului International, Liam Fox, a subliniat, la Sky News, ca "va fi dificil de justificat organizarea unui vot, daca suntem siguri ca pierdem".

Acordul retragerii, rezultatul unor negocieri dure cu Bruxelles-ul, menit sa implementeze un Brexit bland, la 29 martie, a fost respins masiv la 15 ianuarie - cu 432 la 202 voturi - si la 12 martie - cu 391 de voturi la 242.

Premierul a prevazut sa-l prezinte din nou deputatilor, marti, inaintea unui Consiliu European, prevazut joi. Pana atunci, May incearca sa-i convinga pe euroscepticii duri din partidul sau si pe deputatii din cadrul DUP, aliatul sau in Parlament, sa-si schimbe pozitia.

Acestia se opun "plasei de siguranta" ("backstop"), o dispozitie a acordului menita sa evite o reimpunere a unei frontiere fizice intre Irlanda si provincia britanica Irlanda de Nord si care prevede ca Regatul Unit sa ramana intr-un "teritoriu vamal unic" cu UE.

Sustinatorii Brexit-ului se tem ca acest lucru le-ar ancora tara pe termen nedeterminat la UE, iar unionistii refuza sa se confere un statut special Irlandei de Nord.

Acest acord sau Brexit cade

Theresa May are nevoie de votul a 75 de parlamentari suplimentari pentru a obtine ratificarea acordului retragerii.

Unii s-au alaturat taberei sale, precum Esther McVey, care a demisionat in noiembrie din postul de ministru al Muncii, din cauza dezacordului cu textul.

In pofida faptului ca acesta ramane un "acord prost", "alegerea pe care o avem de facut este (intre) acest acord sau niciun Brexit", a justificat ea, duminica, la Sky News.

La fel ca ea, un "numar important" de deputati si-a schimbat pozitia, pentru ca alternativele la acordul negociat de Theresa May le par "prea dezagreabile", a dat asigurari Philip Hammond. Cu toate acestea, "ramane mult de lucru".

Loiala reputatiei sale indaratnice, Theresa May i-a implorat din nou pe parlamentari sa i se alature, intr-un editorial in Sunday Telegraph.

In cazul in care sufera un nou esec in Parlament, regatul ar putea "sa nu paraseasca UE luni de zile, daca o va mai face vreodata", a avertizat ea, mizand pe strategia fricii, in momentul in care tabara pro-Brexit se intreaba daca votul sau se va concretiza vreodata.

Manifestanti pro-Leave au inceput, sambata, un lung mars de protest din nord-estul Angliei si pana la Parlamentul de la Londra.

Theresa May a avertizat, de asemenea, ca o amanare indelungata a Brexit-ului ar obliga regatul sa organizeze alegeri europene la sfarsitul lui mai.

"Ideea ca britanicii sa se duca la urne pentru a alege deputati europeni, la trei ani dupa ce au votat sa paraseasca UE, este abia suportabila. N-ar exista un simbol mai puternic al esecului colectiv al Parlamentului", a scris sefa Guvernului.

Un nou referendum?

Catalogand drept "ridicola" o a treia incercare a Theresei May, liderul Partidului Laburist, principala formatiune de opozitie, Jeremy Corbyn, a avertizat ca laburistii ar putea incerca din nou sa dea Guvernul jos.

In cazul in care Guvernul le prezinta din nou deputatilor acordul retragerii, "eu banuiesc ca ei vor fi batuti din nou", a declarat Corbyn, la Sky News. "Eu cred ca, in acest stadiu, o motiune de cenzura ar fi justificata", a adaugat el.

Jeremy Corbyn discuta, de asemenea, cu deputati din alte partide sa gaseasca alternativa cu privire la Brexit.

El a anuntat ca partidul sau ar putea sustine un amendament depus de deputatii Peter Kyle si Phil Wilson care ar valida acordul retragerii - cu conditia sa fie supus unui referendum.

UE se pregateste de caderea Guvernului May

Pe de alta parte, Uniunea Europeana se pregateste de eventualitatea unei caderi a Guvernului premierului Theresa May, care a esuat in doua randuri sa obtina ratificarea acordului retragerii in Camera Comunelor, dezvaluie The Observer.

Liderii europeni se tem ca May are putine sanse sa impuna acordul divortului saptamana aceasta.

The Observer isi sustine afirmatiile evocand o nota diplomatica despre discutiile intre ambasadori europeni si oficiali de rang inalt care releva o "pierdere de incredere" in capacitatea premierului britanic de a obtine ratificarea in Parlament a textului pe care l-a negociat cu europenii.

Aceasta nota dezvaluie, de asemenea, o initiativa vizand sa se asigure ca succesorul lui May nu va fi in masura sa ignore acest acord al retragerii, incheiat la sfarsitul lui noiembrie cu sefi de stat si guvern din celelalte 27 de state membre UE.

Potrivit unei minute a acestei intalniri, scrie The Observaer duminica, secretarul general al Comisiei Europene (CE) Martin Selmayr gandeste cu voce tare.

"Sa ne imaginam ca ei au un nou ministru al Brexit-ului, eventual un nou premier. Ce se va intampla atunci? Articolul 50 (din Tratatul de la Lisabona care stabileste cadrul retragerii unui stat membru din UE) a fost acceptat, iar procesul s-a terminat. Trebuie sa fie clar ca punctul de plecare nu va fi o renegociere a acordului retragerii", afirma el.

In acest document, Martin Selmayr pledeaza in favoarea unei amanari de mai scurta durata decat cele trei luni avute in vedere.

El apreciaza ca acest lucru risca sa paralizeze UE. Aceasta amanare mai scurta ar permite regatului sa evite sa participe la alegerile europene de la sfarsitul lui mai, subliniaza Selmayr, dar ce s-ar intampla daca May cade, iar un nou premier revoca Articolul 50 si astfel Brexit-ul, inaintea sesiunii inaugurale a noului PE, la inceputul lui iulie? "N-ar trebui sa ne asumam acest risc", afirma el.

DUP isi conditioneaza sustinerea textului propus de May de o prezenta la masa negocierilor comerciale prevazute dupa Brexit.

Micul partid nord-irlandez vrea sa obtina asigurarea ca Irlanda de Nord nu va fi tratata diferit fata de restul regatului, potrivit The Telegraph.

"Suntem hotarati la un Brexit conform rezultatului referendumului, insa singurul mijloc care ne pare acceptabil este ca regatul unit sa fie tratat ca un tot", a declarat numarul doi in DUP Nigel Dodds.

Revista The Spectator cita sambata un ministru implicat in negocierile cu DUP, potrivit caruia probabilitatea ca cei zece deputati unionisti nord-irlandezi sa sustina acordul retragerii este de 60%.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#amanare Brexit May vot , #Brexit