Stolojan: USL nu mai vrea surprize care vin dintr-o activitate independenta a sistemului de justitie

Miercuri, 06 Martie 2013, ora 09:59
2972 citiri
Stolojan: USL nu mai vrea surprize care vin dintr-o activitate independenta a sistemului de justitie

Europarlamentarul PDL Theodor Stolojan considera ca primii care au de pierdut din amanarea intrarii Romaniei in Schengen sunt oamenii de afaceri "care tin Romania". Totodata, Stolojan este de parere ca tara noastra nu poate cere un vot pe aderare, cand se stie ca exista vot negativ, deoarece ne pierdem timpul.

Vorbind despre declaratiile lui Victor Ponta si Crin Antonescu, potrivit carora exista lucruri mai importante decat intrarea Romaniei in Schengen, care nu a fost niciodata o prioritate, fostul prim-ministru sustine ca aceasta este "o declaratie iresponsabila".

Ponta, despre Schengen: Exista alte lucruri importante pentru Romania, obiectivele raman neschimbate (Video)

Antonescu: Aderarea la Schengen nu a fost niciodata prima prioritate a Romaniei

"A spune ca nu e prioritatea Romaniei inseamna a nu tine seama de interesele in primul rand ale oamenilor de afaceri care tin Romania asta la suprafata, care sunt cei mai competitivi, care tin exporturile Romaniei.

Problema intrarii in Schengen e extrem de importanta in primul rand pentru oamenii de afaceri si reactia lor a fost extrem de nesatisfacatoare. Numai cand ne uitam la cozile de tiruri care se fac la trecerea in Ungaria si iti dai seama ce ar insemna Schengen-ul cand autocamioanele ar trece ca si cum ar trece de la Craiova la Pitesti.

A declara ca nu e o prioritate inseamna sa nu tii seama efectiv de interesele acestor oameni, a producatorilor, a exportatorilor, pentru ca pentru cetateni problema e mai moale", a declarat democrat-liberalul, pentru Ziare.com.

Nu te duci sa ceri vot cand stii ca exista vot negativ, pentru ca iti pierzi timpul

Acesta crede ca liderii USL "o dau la intors" in prezent, pentru ca au vazut reactia care exista in Romania si numai. In plus, spune Stolojan, Romania nu poate solicita vot pe tema aderarii la Schengen, deoarece ar fi pierdere de timp.

"Sigur ca nu putem sa solicitam un vot ca sa stim ca aia ne resping, nu asta e stilul de a lucra in Uniunea Europeana. In Uniunea Europeana, cand ai o problema care priveste o tara sau, in cazul nostru, doua tari, nu te duci sa ceri un vot cand stii ca exista vot negativ, pentru ca iti pierzi timpul. Si nu numai ca iti pierzi timpul, dar impactul de imagine negativa e mult mai mare decat in conditiile in care consiliul respectiv hotaraste sa examineze problema la o alta data ulterioara", a afirmat eurodeputatul PDL.

Problemele USL legate de justitie, mai importante decat Schengen

Fostul presedinte PLD afirma ca "USL are mult prea multe alte probleme de care se ocupa" decat aderarea la Schengen, dand exemplu CSM, "unde evident ca s-a amestecat lupta politica in ceea ce s-a intamplat acolo".

Intrebat daca liderii USL nu vor sau nu pot sa rezolve problemele, Theodor Stolojan a raspuns: "Mi-e greu sa va spun, parerea mea este ca exista o lupta surda de a putea tine undeva sub control activitatea din sistemul de justitie din Romania".

Alina Ghica: Factorul politic a rupt echilibrele in justitie - Interviu Ziare.com

"Nu mai vor surprize, USL nu mai doreste surprize care vin dintr-o activitate independenta a sistemului de justitie din Romania. Ei isi doresc un sistem de justitie pe care sa-l poata previziona foarte usor si care evident sa-i scuteasca de neplaceri, gen condamnari cum a fost Adrian Nastase. N-ar mai dori sa li se intample asa ceva si pentru asta trebuie sa ajunga cumva sa poata influenta sistemul de justitie din Romania. Cam asta doresc ei, dar acest lucru nu este dorit de ceea ce inseamna statul de drept si bineinteles ca nu-i dorit de Uniunea Europeana", a spus fostul premier.

Ponta stie ca Romania nu va intra in Schengen saptamana viitoare din cauza MCV

Acesta a mentionat ca "USL nu isi doreste o justitie independenta, pur si simplu, isi doreste o justitie care sa poata fi influentata atunci cand doresc ei, intr-un anumit caz sau altul".

"Ceea ce s-a intamplat in CSM este clar ca au fost forte politice care au lucrat in sensul respectiv. Ideea este ca institutiile care supravegheaza Justitia, cum e CSM si eventual chiar sistemul de justitie sa poata fi influentate de USL, in cazurile in care il intereseaza. In acest fel se explica toate declaratiile, toata activitatea unor posturi de televiziune care au atacat continuu si continuu Justitia din Romania", a punctat eurodeputatul PDL, care asigura ca, in Uniunea Europeana, se stie foarte bine ce probleme exista in Romania.

Ambasada Germaniei: Pentru Schengen trebuie indeplinite conditii tehnice, dar si de stat de drept (Video)

"Sa nu va imaginati ca Germania sau alta tara nu stie ce se intampla in Romania, pentru ca ei au aici oameni de afaceri, au informatii, li se spune. (...) Nimeni nu-i poate pacali cu una, cu doua. Aici e clar ca USL-ului nu-i convine o justitie independenta, prin tot ceea ce au facut - reactiile la o condamnare sau alta, atacurile unei anumite parti a mass-media la adresa Justitiei, toate lucrurile astea sunt monitorizate", a completat democrat-liberalul.

Stolojan: Ponta incearca sa mute problema in alte parti

Fostul premier a subliniat ca ambasadorul Germaniei a spus foarte limpede ca, indiferent ce cred romanii, Germania se uita la MCV.

"Deci, pana cand nu reusim sa oferim credibiltatea necesara ca in Romania statul de drept nu va mai fi atacat cum a fost atacat in vara trecuta, Germania si alte state membre vor avea retineri. Domnul Ponta acum incearca sa mute problema in alte parti, dar comunicatul ambasadei a fost foarte clar.

Problema e foarte simpla, pe plan european: Romania e o tara care inca nu indeplineste clar toate cerintele de a fi un stat membru in capacitate deplina al Uniunii Europene. (...) Practic, suntem in continuare considerati ca o tara cu probleme in ce priveste independenta Justitiei, lupta impotriva coruptiei", a afirmat europarlamentarul PDL.

Basescu: Germania nu e singura care ar fi votat impotriva Romaniei, e posibil sa fi fost majoritate

Nu in ultimul rand, Theodor Stolojan a precizat ca nu cunoaste sa existe alte tari europene care sa se opuna aderarii Romaniei la Schengen, in afara de Germania, asa cum a spus presedintele Traian Basescu, dar mentionat ca este posibil sa fie si altele: "N-o sa ramana singura Germania; daca Germania are o asemenea pozitie de opunere, evident ca sunt si altele".

Cum se pot imbunatati sansele Romaniei la Schengen? "Trebuie actionat mai mult pe linia inlaturarii tuturor problemelor care creeaza aceasta neincredere vizavi de valori europene si statul de drept", a incheiat eurodeputatul democrat-liberal.

Schengen: Ponta renunta la vot si recunoaste ca Olanda s-ar fi alaturat Germaniei

Prim-ministrul Victor Ponta a afirmat luni ca exista lucruri mai importante pentru Romania decat aderarea la Schengen, insa obiectivele tarii cu privire la acest subiect raman neschimbate.

La randul sau, presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat ca daca vreo tara doreste blocarea aderarii Romaniei la Schengen, trebuie sa o faca argumentat, facand referire la Germania, dar si ca aderarea tarii noastre la Schengen nu a fost niciodata "prima prioritate".

Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
#Theodor Stolojan Romania aderare Schengen, #Stolojan USL independenta justitie, #Stolojan Romania vot Schengen, #Romania aderare spatiul Schengen, #Ponta Antonescu Romania Schengen , #europarlamentar