Stolojan: UE pierde sute de miliarde de euro din cauza paradisurilor fiscale

Vineri, 08 Februarie 2013, ora 15:54
2618 citiri
Stolojan: UE pierde sute de miliarde de euro din cauza paradisurilor fiscale
Foto: Arhiva

Europarlamentarul PDL Theodor Stolojan a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa pe tema viitoarelor reglementari europene in materie de impozitare fiscala, ca este inadmisibil ca intr-un stat din UE sa activeze firme inregistrate in paradisuri fiscale care scapa de impozitare.

"Daca am o firma in Romania care are, de exemplu, proprietar o firma inregistrata in Olanda, ai carei proprietari sunt o alta firma inregistrata prin Caraibe, si vand firma din Romania, in mod normal statul roman ar trebui sa impoziteze castigul de capital, sa incaseze 16% din castigul de capital.

In momentul in care avem o firma de acest fel, vanzarea firmei din Romania se inregistreaza in Caraibe, se schimba acolo numele unui individ cu numele altui individ care devine proprietarul firmei de Caraibe, iar statul roman nu poate impozita nimic", a explicat Stolojan mecanismul evazionist.

"Romania, ca si alte state membre, pierd miliarde si miliarde de euro din acest sistem. Ceea ce am propus de mai multe ori si in plenul PE si in comisia economica: nu e admisibil fata de cetatenii europeni sa admitem ca pe teritorul UE sa activeze firme inregistrate prin diferite paradisuri fiscale si care nu doresc sa incheie acorduri de transparenta cu UE, adica sa comunice ca in paradisul fiscal respectiv exista un cetatean roman care are conturi care le-a crescut valoarea in timpul anului cu 100 de milioane, cu 5 milioane, iar statul roman, pe urma, sa il cheme pe cetatean, sa vada daca este rezident fiscal in Romania sau in Caraibe.

Deci statele membre din UE pierd, e o cifra ingrozitoare, discutam de multe sute de miliarde de euro, evaziune fiscala care se face pe aceste sisteme", a precizat Stolojan.

La 29 iunie 2011, Comisia Europeana a adoptat o propunere referitoare la urmatorul cadru financiar multianual pentru perioada 2014-2020, in care se vorbeste si de instituire a unui program de actiune pentru impozitare in Uniunea Europeana, denumit "Fiscalis 2020".

Stolojan: Membrii UE vor primi in iunie-iulie recomandari de politica fiscal-bugetara de la Consiliu

Europarlamentarul PDL a anuntat ca statelor membre li se pregateste in vara, din partea Consiliului European, un set de recomandari de politica fiscal-bugetara, iar pentru cei din zona euro se va proceda inclusiv la analiza proiectelor nationale de buget.

"CE a pregatit inca din luna noiembrie liniile directoare de cresterere economica, ele vor fi comunicate statelor membre dupa acceptarea lor de catre Consiliul European, state membre care, in aprilie, vor prezenta CE programele de convergenta, sau de stabilitate dupa caz - de convergenta pentru statele care nu sunt membre ale zonei euro - si care sunt programe ce deseneaza evolutia economica, financiara, pe urmatorii trei ani. Se incearca ce, de fapt? Sa se anticipeze eventualele tensiuni, sa se ia masuri de reforma. Pe baza acestor programe de convergenta si stabilitate trimise de statele membre, in iunie-iulie Consiliul European, pe baza propunerilor facute de Comisia Europeana, transmite fiecarui stat membru recomandari. Este un element nou. Recomandari de politica economica, fiscala, bugetara", a declarat Stolojan.

El a completat ca fiecare stat membru trebuie sa tina seama de aceste reglementari care "trebuie reflectate in proiectele de buget pe anul viitor si, evident, in programele de reforme, dupa care urmeaza, pentru statele membre din zona euro, chiar analiza proiectelor de bugete inainte de a fi adoptate de Parlamentele nationale".

Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile, prin introducerea unei caracteristici îmbunătățite de „partajare audio”....
Apple Music, Apple TV și Apple Devices, disponibile și pe Windows
Apple Music, Apple TV și Apple Devices, disponibile și pe Windows
Apple a lansat oficial trei aplicații dedicate pentru utilizatorii de Windows: Apple Music, Apple TV și Apple Devices. Actualizarea face parte din eforturilor companiei de a se distanța de...
#Stolojan UE paradisuri fiscale, #UE paradisuri fiscale, #recomandari Consiliul European , #europarlamentar