Stolojan: UE a fost depasita de situatie, dar s-a apucat de treaba. Refugiatii vor fi triati

Duminica, 27 Septembrie 2015, ora 13:43
8299 citiri
Stolojan: UE a fost depasita de situatie, dar s-a apucat de treaba. Refugiatii vor fi triati
Foto: Facebook / Theodor Stolojan

Uniunea Europeana a fost luata pe neasteptate de afluxul mare de refugiati si abia acum incepe sa se organizeze, explica europarlamentarul PNL Theodor Stolojan, si poate ar fi bine ca si UE sa aiba un serviciu similar cu cele de informatii ale statelor membre, pentru a preveni astfel de situatii.

Contactat de Ziare.com, eurodeputatul liberal Theodor Stolojan a fost intrebat daca in tratatele in baza carora functioneaza UE exista prevederi explicite pentru situatii de genul celor aparute in timpul crizei refugiatilor si ele nu au fost respectate, sau pur si simplu nu exista astfel de prevederi.

"Exista prevederi pe care le aplica si Romania, le aplica si tarile din Schengen, si anume, cand un imigrant intra pe teritoriul tarii respective il inregistrezi, vezi daca e refugiat, daca nu e il trimiti inapoi in tara din care a venit, etc. De exemplu, daca din Romania pleaca in Ungaria si Ungaria il depisteaza, il trimite inapoi in Romania. Numai ca regulile astea functioneaza cand vin 1, 5, 10 oameni, dar nu cand te trezesti cu mii intr-o zi sau, cum s-a trezit Ungaria, cu zeci de mii in interval de cateva saptamani.

Imaginati-va cum e sa inregistrezi 50.000 de oameni! Nu e ca atunci cand inregistrezi creioane, trebuie sa stai de vorba cu ei, procedura e foarte complicata. Nu mai vorbesc de integrarea lor. Pur si simplu, Uniunea Europeana a fost depasita de situatie. Acum incepe sa se organizeze. Ati vazut ca se discuta sa se creeze niste puncte de triere", ne-a explicat Theodor Stolojan.

Situatie alarmanta semnalata in Germania: 1 din 3 refugiati sirieni are pasaport fals

La plecarea la Bruxelles, Iohannis spune deodata ca Romania poate "gestiona" numarul de refugiati impus de UE

UE infiinteaza hot spots pentru refugiati - cand si unde

Intrebat de de abia acum incep sa se organizeze liderii de la Bruxelles, de ce nu s-a discutat problema anterior izbucnirii crizei, eurodeputalul liberal a raspuns: "Nimeni nu s-a gandit ca ne vom confrunta cu un asemenea aflux, desi unii au presupus ca, mai devreme sau mai tarziu, se va intampla ceva in taberele acelea mari de sute de mii de refugiati sau chiar milioane din Libia, Turcia, Iordania".

Cum e viata de refugiat in cea mai mare tabara de la granita cu Siria (Galerie Foto)

Criza refugiatilor: Serviciile de informatii dezleaga rebus toata ziua? Gardul Ungariei, o declaratie de razboi Interviu

Theodor Stolojan respinge criticile la adresa serviciilor de informatii, care i-ar fi putut informa pe liderii politici europeni despre iminenta izbucnire a crizei, reamintind ca "serviciile de informatii sunt ale tarilor membre".

"Nu imi amintesc ca UE sa aiba un serviciu de informatii. Acum se dovedeste ca ar cam trebui sa aiba si UE ceva in sensul acesta, pentru a preveni asemenea situatii. Dar toata problema a fost legata de numarul mare de refugiati. Noi acuzam Ungaria. De acuzat e simplu, dar ganditi-va: daca Romania se trezea la Timisoara cu 50.000 de refugiati? Cred ca pana la urma faceam acelasi lucru ca si Ungaria. Insa problema e pe cale sa fie rezolvata. UE s-a apucat de treaba", s-a aratat optimist europarlamentarul PNL.

Actualul val de refugiati este doar "varful aisbergului" - ce urmeaza si de la cine vine avertismentul

Elita europeana lucreaza la o noua constructie. Romania a gresit

In contextul in care exista voci care spun ca relocarea refugiatilor odata acceptati conform cotelor obligatorii ar echivala cu o deportare, lucru inadmisibil pe teritoriul UE, Theodor Stolojan a evitat sa comenteze subiectul, dar a dezvaluit ca solutia avuta in vedere initial a fost modificata.

"Parlamentul European a avut rol de avizare, nu are atributii in acest sens, dar initial, cand s-a facut prima propunere, un material care a circulat in proiect prevedea ca in timpul procesului de realocare acesti refugiati vor fi intrebati daca vor sa mearga undeva. Intre timp, asta a disparut si Angela Merkel am vazut ca a dat o declaratie in care spune ceva de genul 'Au venit, dar nu au dreptul sa isi aleaga ei tara in care vor sa mearga'", a precizat acesta.

Criza imigrantilor: Mii de refugiati din Germania si Austria, retrimisi inclusiv in Romania

S-au chinuit sa ajunga acolo si acum nu le convine: Refugiatii se plang de frigul si plictiseala dintr-o prospera tara UE

De asemenea, intrebat cine va face trierea si daca este adevarat ce se spune, ca refugiatii care au pregatire si experienta in munca vor fi trimisi in statele puternice din UE, iar Romania si alte tari mai sarace vor primi restul, eurodeputatul liberal a precizat ca nu exista deocamdata prea multe informatii in legatura cu criteriile dupa care se va face relocarea.

"Uniunea Europeana a dat bani, vor fi birouri de triere. Nu am asemenea informatii, dar banuiesc ca vor fi si asemenea discutii pentru ca e clar ca Germania a avut in minte ideea de a aduce forta de munca tanara in tara, de unde si toata balbaiala care a fost la ei vizavi de acesti refugiati", a mai spus Theodor Stolojan.

Merkel, aratata cu degetul inainte de summitul extraordinar pe tema refugiatilor: A creat haos!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Stolojan criza refugiati, #Stolojan servicii informatii refugiati, #Stolojan triere imigranti , #europarlamentar