Stolojan: Ponta habar nu are. Romania va avea drept de vot la Consiliul European

Marti, 27 Mai 2014, ora 08:36
11234 citiri
Stolojan: Ponta habar nu are. Romania va avea drept de vot la Consiliul European
Foto: Arhiva

Europarlamentarul PDL Theodor Stolojan neaga informatia lansata public de Victor Ponta, conform careia Romania nu va avea drept de vot la Consiliul European de marti, din cauza ca va fi reprezentata de presedintele Traian Basescu.

"Domnul Ponta habar nu are, inca o data, de ce inseamna Constitutia Romaniei si de ceea ce Curtea Constitutionala a interpretat pana acum. La sedintele Consiliului European participa sefii de state sau de guverne dupa caz, asta insemnand ca, de exemplu, din Regatul Unit nu vine regina, ci prim-ministrul.

In Romania, Constitutia si Curtea Constitutionala au stabilit ca presedintele este cel care ne reprezinta la Consiliul European si doar daca presedintele vrea sa ii delege aceasta atributie premierului poate sa o faca, dar lucrurile sunt clare", a declarat Theodor Stolojan pentru Ziare.com.

Ponta: Romania, singura tara din UE fara drept de vot la Consiliul European din cauza lui Basescu

Mai mult, acesta a subliniat faptul ca "propunerea de comisar european nu are nicio legatura cu participarea sefului statului la sedinta de Consiliu European, de marti".

"Cand va veni vremea, Victor Ponta, ca sef de guvern, va propune un comisar (sigur, bine ar fi ca propunerea sa fie sustinuta si de presedinte), dar singurul care are atributia de a accepta sau respinge o propunere de comisar este cel care va fi desemnat presedinte al Comisiei Europene. Deci domnul Ponta nu cunoaste tratatul de functionare al Uniunii Europene, daca l-ar cunoaste, ar sti acest amanunt", a comentat europarlamentarul PDL, care a castigat duminica un nou mandat.

Theodor Stolojan a precizat care este procedura numirii unui comisar european.

"Nu presedintele Basescu decide, nu Ponta decide, cel care decide asupra acceptarii unei propuneri de comisar european este cel care va fi ales presedinte al Comisiei Europene. Dupa care, toti comisarii merg la audieri in Parlamentul European si parlamentul poate respinge in bloc sau accepta in bloc Comisia Europeana. Un aviz negativ fata de un comisar european determina, de regula, retragerea propunerii, dar nu e obligatoriu.

Domnul Ponta nu are dreptate, nu are nicio importanta cine merge acum la Consiliul European. Bine ar fi ca propunerea Romaniei de comisar european sa fie facuta de comun acord presedinte-premier, dar cel care are puterea de a accepta sau a respinge o propunere de comisar european este noul presedinte al Comisiei Europene", a subliniat acesta, reamintind ca actualul comisar european propus de Romania, Dacian Ciolos, "a fost puternic sustinut de presedintele Basescu".

In ceea ce priveste alegerea presedintelui Comisiei Europene, care se va face, in premiera, in functie de rezultatul alegerilor de duminica, Theodor Stolojan a afirmat ca, marti, "Consiliul European va incepe discutiile".

"In mod normal, Jean Claude Juncker ar fi favoritul, dar nu poti sa stii ce iese din aceasta sedinta a Consiliului European de data asta, pentru ca Tratatul de la Lisabona spune ca 'se va tine seama' de rezultatul alegerilor europarlamentare. Dar daca ar fi ca in Romania, poti sa te trezesti cu Becali sau mai stiu eu cine", a comentat acesta ironic.

In concluzie, Romania are drept de vot, marti, la Consiliul European unde va fi reprezentata de presedintele Traian Basescu? "Sigur ca da. Nu va fi nicio problema", a raspuns europarlamentarul PDL.

De o cu totul alta parere a fost premierul Victor Ponta.

"Marti, este o prima reuniune a sefilor de guvern din Uniunea Europeana ca sa discute pe cine propune Consiliul mai departe Parlamentului presedinte al Comisiei, pe Jean Claude Juncker sau pe Schulz. Conform regulamentului Uniunii Europene si legii nationale din Romania, seful Guvernului este cel care propune si presedintele Comisiei si comisarul roman. Marti, Traian Basescu va merge fara sa aiba, practic, drept de vot. Deci Romania, din 28 de tari, va fi cea care nu are drept de vot pentru ca nu este seful Guvernului", a sustinut premierul Victor Ponta, sambata, intr-o emisiune la Antena3.

De asemenea, luni, Victor Ponta a decis sa ii adreseze o scrisoare presedintelui Traian Basescu in care sa ii ceara sa il lase pe el sa participe la Consiliul European la care se va negocia sefia viitoarei Comisii Europene.

Ponta ii scrie lui Basescu sa il lase pe el la Consiliul European

Principalii candidati sunt Jean Claude Juncker, din partea PPE, partid din care face parte si PDL, si Martin Schulz, din partea socialistilor europeni. PPE a obtinut cateva mandate in plus fata de PES la alegerile europarlamentare de duminica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Stolojan Ponta Consiliul European, #Stolojan desemnare comisar european, #Stolojan presedinte Comisia Europeana , #europarlamentar