Stolojan: PNL ar trebui sa renunte la acei lideri pentru care ei si munca sunt doua linii paralele

Miercuri, 11 Ianuarie 2017, ora 09:47
13607 citiri
Stolojan: PNL ar trebui sa renunte la acei lideri pentru care ei si munca sunt doua linii paralele
Foto: Facebook/Theodor Stolojan

Organizarea de alegeri libere si corecte, la nivelul tuturor organizatiilor PNL, pornind de jos in sus, este una din conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca formatiunea pentru a recastiga increderea propriilor membrii in partid si a cetatenilor in capacitatea politica a acestuia, a sustinut europarlamentarul liberal Theodor Stolojan.

El a pledat pentru renuntarea la acei lideri actuali sau fosti "pentru care ei si munca sunt doua linii paralele".

"Ce are de facut PNL pentru a recastiga increderea propriilor membrii in partid si a cetatenilor in capacitatea politica a acestuia: instituirea unei noi structuri politice si organizatorice a PNL pentru a-l transforma intr-o forta politica puternica de centru dreapta?

De pilda, functiile politice (vice-presedinti) create numai pentru asumarea de responsabilitati concrete in indeplinirea directiilor si obiectivelor strategice ale partidului (cum ar fi, de exemplu, capacitatea partidului de a genera idei si programe pentru dezvoltarea Romaniei si ridicarea standardului de viata al oamenilor; dezvoltarea resurselor umane ale partidului etc.) ; organizarea de alegeri libere si corecte, la nivelul tuturor organizatiilor partidului, pornind de jos in sus; realizarea unei opozitii constructive, ferma si profesionista.

Si, evident, multa munca, revenirea la contactul direct cu oamenii, in sate, comune, orase si municipii. Renuntarea la acei lideri actuali sau fosti, pentru care ei si munca sunt doua linii paralele. In contrast cu programul de guvernare al PSD, analitic si constant", a detaliat Stolojan intr-o postare pe Facebook.

Citeste si un interviu acordat de Stolojan pentru Ziare.com dupa esecul de la alegerile parlamentare: Nu am stiut sa contracaram manipularea uriasa a PSD

El a incercat sa dea un "raspuns posibil" la intrebarea "cum a pierdut PNL peste 1,1 milioane de voturi intre alegerile locale si parlamentare".

"In primul rand, PSD a fost eficient in campania sa pe trei teme majore, la care PNL nu a gasit un raspuns adecvat:

1. A reinviat un mesaj nationalist de tipul 'nu ne vindem tara', dar intr-o forma mai sofisticata, respectiv companiile transnationale care scot profitul din tara, saracind pe romani;

2. A promovat ideea ca Guvernul Ciolos este guvernul 'zero' rezultate si a asociat acest guvern cu PNL, ca principalul sustinator al sau;

3. A creat perceptia ca justitia actioneaza pe baza de comenzi politice, chiar daca acest mesaj l-a dat, in special, prin intermediarii sai din mass media", a aratat Stolojan.

In al doilea rand, a adaugat acesta, "PNL a facut o serie de greseli majore care au condus la pierderea increderii multor oameni in partid", intre acestea fiind prezentarea unui program de guvernare, cu schimbari introduse in timpul campaniei electorale, "ceea ce a condus la perceptia de improvizatie, in contrast cu programul PSD, analitic si constant", "promovarea unor mesaje de campanie slabe, unele cu erori de judecata nepermise, ca, de exemplu, cel care continea cuvantul 'pogrom' si care au trebuit sa fie retrase, imediat dupa lansare, asumarea de catre PNL a unui candidat de prim ministru, care, insa, abia in ultimele zile a dat un mesaj clar ca isi asuma aceasta candidatura sustinuta de catre PNL.

Stolojan mai remarca si "irosirea unui timp prea lung, pana s-a ajuns la concluzia ca este necesar sa se treaca de la conducerea duala la nivelul organizatiilor partidului (rezultata in urma fuziunii PNL-PDL) la conducerea unica a acestora, cu mentinerea a unui mare numar de functii politice in organizatii (prim vicepresedinti, vicepresedinti, fara raspunderi precise, ceea ce a condus la demonetizarea acestora).

"In loc de concentrare pe programul de guvernare, a existat o concentrare pentru 'cine este cine in partid'", a adaugat el.

Europarlamentarul a argumentat ca "schimbarea la fata" a candidatilor, pozitiva pe fond, a avut prea putin timp la dispozitie pentru a fi asimilata de catre membrii partidului si, mai ales, perceputa si apreciata de catre votanti, si a remarcat totodata ca, in campanie, s-a renuntat la participarea unor lideri ai partidului ca purtatori de mesaj, desi acestia nu aveau nicio problema de integritate si au obtinut rezultate bune la alegerile locale, pentru simplu motiv ca erau "vechi" in partid.

"In al treilea rand, au existat si restrictii impuse de legislatia electorala, care, cred, ca au avut un impact negativ pentru votantii PNL, cum ar fi, de exemplu, cetatenii romani din strainatate care nu puteau vota, decat daca demonstrau ca au rezidenta in strainatate, precum si cetatenii romani din tara, aflati in alte judete sau chiar in judetele de domiciliu, dar fara mutatiile facute", a mai spus Theodor Stolojan.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Theodor Stolojan PNL schimbare, #Theodor Stolojan PNL lideri, #Theodor Stolojan PNL greseli , #stiri Theodor Stolojan
Comentarii