Stolojan: Nu am nimic impotriva casatoriilor gay, Romania le va accepta, pana la urma

Duminica, 16 Iunie 2013, ora 16:40
3053 citiri
Stolojan: Nu am nimic impotriva casatoriilor gay, Romania le va accepta, pana la urma
Foto: Arhiva

Europarlamentarul PDL Theodor Stolojan spune ca nu are nimic impotriva casatoriilor intre persoane de acelasi sex, estimand ca se va ajunge si in Romania la recunoasterea cuplurilor gay, dar precizand ca este crestin-ortodox, casatorit, iar copiii sai sunt, de asemenea, casatoriti.

"Ca opinie personala, nu are ce cauta in Constitutie o asemenea prevedere, care sa precizeze ca mariajul nu poate fi decat intre barbati si femei", a afirmat Stolojan, duminica, intr-o conferinta de presa.

El a fost intrebat daca ar sustine ideea casatoriilor intre persoane de acelasi sex.

"Cum a zis si domnul presedinte (Traian Basescu - n.red.), eu, ca si dansul, sunt crestin-ortodox, nu am nimic impotriva daca doresc acest lucru. Eu sunt casatorit, copiii mei sunt tot casatoriti...", a spus europarlamentarul PDL.

De asemenea, el a fost intrebat daca ar sustine posibilitatea adoptiilor de catre cuplurile gay.

"Asta nu stiu... dar cred ca vom ajunge si in Romania sa acceptam pana la urma ceea ce se accepta in toata lumea aproape... aproape, deja. Franta am vazut, SUA", a mai sustinut Stolojan.

Nici Traian Basescu nu are nimic impotriva casatoriilor gay

Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica, la emisiunea "Dupa 20 de ani" de la ProTV, intrebat daca este de acord cu casatoriile gay, ca "fiecare este liber sa faca ce vrea cu viata lui" si ca, daca vor sa se casatoreasca barbat cu barbat, femeie cu femeie, "este problema lor".

"Fiecare este liber sa faca ce vrea cu viata lui. Daca vor sa se casatoreasca barbat cu barbat, femeie cu femeie, este problema lor. Eu insa sunt crestin ortodox si respect perceptele crestinismului si ale ortodoxiei. Altii poate au alte percepte. Este problema lor", a afirmat presedintele Basescu, duminica, in emisiunea difuzata de PRO TV.

De asemenea, el a subliniat ca reglementarea acestei probleme prin interdictii incluse in Constitutie este "o mare greseala", deoarece "nu se stie ce evolutii vor fi".

"Eu sunt de acord cu libertatea fiecarui om sa faca ce vrea cu viata lui, inclusiv aceasta libertate, pentru ca ce facem fiecare intre peretii casei noastre este problema noastra. Si a intra in aceasta zona, a o reglementa cu interdictii prin Constitutie, este o mare greseala. Avem un Cod civil care spune ce inseamna familia, care reglementeaza relatiile si nu se stie ce evolutii vor fi. Nu treci in Constitutie ceva ce maine s-ar putea sa fie modificat", a mai spus seful statului.

El a fost intrebat in legatura cu amendamentul introdus initial in proiectul de revizuire a Constitutiei, care a provocat dezbateri, privind definirea casatoriei si a fost chestionat daca este de acord cu casatoriile intre persoanele de acelasi sex.

Comisia de revizuire a Constitutiei a revenit, marti, asupra amendamentului votat saptamana trecuta prin care se definea, in Legea fundamentala, casatoria ca relatie dintre un barbat si o femeie, respingand amendamentul si optand pentru mentinerea articolului respectiv in forma nemodificata.

Amendamentul, respins cu 12 voturi "impotriva", sase "pentru" si o abtinere

Astfel, amendamentul, care avea forma "Familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie, pe egalitatea acestora si pe dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea, edicatia si instruirea copiilor", a fost respins, in momentul in care Comisia de revizuire a revenit la votul asupra acestuia.

Amendamentul, formulat si de BOR, a cumulat sase voturi "pentru", 12 voturi "impotriva" si o abtinere.

In aceste conditii, forma actuala a articolului 48, alineatul (1) se va mentine si in viitoarea Constitutie.

Articolul 48, alineatul (1) din actuala Constitutie are urmatorul continut: "Familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre soti, pe egalitatea acestora si pe dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor".

Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat joi, 28 martie, că ultima factură de energie electrică pe care a plătit-o a fost ”destul de mare”, ținând cont că nu este un mare...
Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a precizat că el nu crede că „fermierii români vopsesc puii”. Declarațiile vin în contextul în care fostul președinte al...
#Stolojan sprijina casatorie gay, #Stolojan Romania casatorii homosexuali, #casatorii acelasi sex Romania, #casatorii gay Traian Basescu , #europarlamentar