Stolojan, despre "nasterea" Procurorului European dupa suspendarea lui Basescu

Vineri, 14 Septembrie 2012, ora 07:19
4856 citiri
Stolojan, despre "nasterea" Procurorului European dupa suspendarea lui Basescu

Europarlamentarul PDL Theodor Stolojan considera ca actiunile USL de la suspendarea lui Traian Basescu au convins Europa sa instituie functia de Procuror European, nu doar pentru chestiuni financiare, ci si pentru verificarea respectarii statului de drept.

"In raportul sau, domnul Barroso a aratat ca o prevedere din tratat care nu a fost pusa in practica - infiintarea biroului de Procuror European. Acesta era gandit pentru apararea intereselor financiare ale UE, acum au aparut discutii dupa ce s-a intamplat discutii dupa ce s-a intamplat in Romania, dar si in alte cazuri, in Ungaria.

Barroso a spus ca suntem limitati cand un stat deviaza de la statul de drept, sunt 2 posibilitati de actiune - una e persuasiunea politica, ce s-a intamplat in cazul Romaniei, cealalta e optiunea nucleara, interzicerea dreptului de vot, care nu a fost pusa in aplicare niciodata", a spus fostul premier pentru Ziare.com.

El a declarat si ca va exista o legatura intre mecanismele prin care se verifica daca statele respecta deficitele bugetare impuse prin tratat si criteriile de respectare a statului de drept.

"Comisarul Reding a emis ipoteza, si va actiona in aceasta directie, ca in cadrul mecanismului care evalueaza bugetele, sa se faca si o lista de criterii care sa se refere la evaluarea sistemului judiciar din fiecare stat", a mai precizat Stolojan.

USL crede ca e vorba de PR

Stolojan a comentat si dezbaterea de miercuri din Parlamentul European referitoare la respectarea statului de drept in Romania.

"Din pacate USL e in aceeasi gandire, ca n-au avut un PR bun si de aceea au fost toate mesajele pe care Comisia le-a dat. Raman in aceeasi modalitate de gandire si au exprimat-o prin atacuri la Comisia Europeana. Au atacat-o pe doamna comisar Reding intr-un mod fara seama", a spus Stolojan.

Eurodeputatul a adaugat si ca "dezbaterea a fost mai mult intre europarlamentarii romani, sala a fost mai mult goala", iar efectul a fost doar "informarea celor care urmaresc aceste dezbateri".

"Domnii de la USL considera ca n-au avut prilejul sa-si spuna punctul de vedere l-au avut acum, iar luni, dupa ce domnul Barroso se intalneste cu presedintele Traian Basescu, va fi si o intalnire cu premierul Ponta.

Isi imagineaza ca nu au un PR bun, dar cei din Comisia Europeana stiu foarte bine ce se intampla in Romania", a mai comentat Stolojan.

Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Alianţa Dreapta Unită şi-a lansat vineri, 26 aprilie la Buzău, candidaţii pentru alegerile locale, vicepreşedintele USR Dan Barna formulând cu acest prilej o serie de critici la adresa...
Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Gabriela Firea, candidatul PSD pentru Primăria Generală a Capitalei, reafirmă că nu are nicio vină în scandalul azilurilor, care a devenit anchetă penală. „Nu am de ce să plătesc eu...
#Stolojan Romania procuror european, #Stolojan dezbatere PE , #PDL