Stolojan, despre esecul privatizarii CFR Marfa: Asa ceva este de neimaginat!

Joi, 17 Octombrie 2013, ora 13:53
4141 citiri
Stolojan, despre esecul privatizarii CFR Marfa: Asa ceva este de neimaginat!
Foto: Arhiva

Europarlamentarul Theodor Stolojan considera de neacceptat faptul ca Ministerul Transporturilor a platit firme de consultanta private, dar documentele in baza carora a esuat privatizarea CFR Marfa nu sunt suficient de clare, ministrul Transporturilor si patronul GFR interpretandu-le fiecare in felul lui.

Intrebat de Ziare.com cum comenteaza esecul privatizarii CFR Marfa, fostul premier a afirmat ca "e vorba de incompetenta".

"Este neputinta de a invata din greselile trecutului. Pentru aceasta privatizare Ministerul Transporturilor a apelat si la firme de consultanta private si este incalificabil sa poti sa scoti Hotarare de Guvern, decizii ale Comisiei de privatizare, care sa fie citite in mod diferit de catre o parte sau de alta, de catre vanzator sau de catre cumparator.

Asa ceva este de neimaginat! Dupa cum ati putut vedea, fiecare a interpretat clauzele in felul propriu. Pur si simplu este de neacceptat asa ceva", a completat Theodor Stolojan, referindu-se la declaratiile date de Ramona Manescu si Gruia Stoica, ministrul sustinand ca "se analizeaza" posibilitatea retinerii banilor depusi de castigatorul licitatiei.

Europarlamentarul PDL a respins ideea ca Guvernul Ponta a incercat sa pacaleasca FMI pentru a putea incheia cu bine acordul atat de necesar Romaniei, ipoteza avansata de alti analisti.

Esec la CFR Marfa - Biris: Un doctor in drept si unul in economie nu au stiut ce semneaza?

Privatizarea CFR Marfa, un joc politic? Interviu cu Mircea Cosea

"In niciun caz nu e vorba despre un joc! Asa ceva nu se facea decat pe vremea lui Ceausescu, cand se incheia un acord cu FMI, dupa ce anterior se cadea de acord pe niste masuri, si pe urma pur si simplu acele masuri nu se luau, doar se emiteau decrete ca masurile s-ar fi luat.

Asa ceva este exclus! Ceea ce s-a intamplat cu CFR Marfa este ceea ce se intampla, din pacate nu de azi de ieri, in administratia publica din Romania, in care lucrurile se fac superficial, fara o analiza competenta. Din pacate avem si consultanti carora le platim bani seriosi, firme de avocatura, si care, iata, intocmesc documente cu clauze care nu sunt verificate in ce masura nu intra in contradictie unele cu altele, asa ca avem rezultatele pe care le avem", a declarat Theodor Stolojan.

Intrebat cine a pierdut din toata aceasta afacere, acesta a raspuns ca "statul a ramas cu CFR Marfa in brate", iar Romania a avut foarte mult de suferit ca imagine in fata investitorilor romani si straini.

"A demonstrat inca o data ca nu e in stare sa conduca un proces complex, cum este procesul de privatizare a unei asemenea companii importante, in mod transparent, in mod corect si pana la capat. A schimba, cum spune lumea, regulile in timpul jocului este de neacceptat", a adaugat fostul premier.

Cat despre responsabili, nici nu poate fi vorba.

"Aici nu avem o cauza penala. E greu de presupus ca a existat o intelegere subterana de genul 'Hai sa dam aceasta companie unui anumit investitor, pentru asta ne intelegem cu totii, cum sa eliminam ceilalti investitori probabil interesati de companie'. Eu refuz sa cred asa ceva. Dupa parerea mea, nu va fi gasit nici un vinovat. Poate ca unii vor suporta niste consecinte administrative, dar eu refuz sa cred ca am asistat la un joc in care lucrurile ar fi fost dinainte programate pentru un investitor anume.

Pe de alta parte, am vazut toate discutiile aparute in spatiul public, nu il cunosc pe acest domn Gruia, nu l-am vazut niciodata, nu m-am intalnit niciodata cu el, dar, atat timp cat justitia nu il gaseste vinovat de ceva, este proprietarul unei afaceri care s-a dovedit viabila, profitabila, care stie ce sa faca. Trecand peste suspiciuni, omul a dovedit ca are capacitatea de a face un business profitabil, ceea ce, din pacate, CFR Marfa sub toate conducerile pe care le-a avut nu a demonstrat", a sustinut Stolojan.

In plus, nici la asumarea unei responsabilitati politice nu ne putem astepta. "Din pacate nu ministrul este cel care trebuie sa conduca un proces de privatizare. El poate fi tras la raspundere politic, dar nu am vazut inca vreun ministru in Romania dandu-si demisia pentru ca nu a reusit un proces de privatizare", a conchis acesta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Stolojan privatizare CFR Marfa, #Stolojan CFR Gruia Stoica, #Stolojan privatizare CFR FMI , #PDL