Stolojan, despre criza din Grecia si Spania: Trebuie adoptata solutia Romaniei

Miercuri, 26 Septembrie 2012, ora 17:521725 citiri
Stolojan, despre criza din Grecia si Spania: Trebuie adoptata solutia Romaniei

Tari ca Grecia si Spania nu vor iesi din criza prin greve generale, ci prin masuri de ajustare si cresterea competitivitatii, este de parere europarlamentarul PDL, Theodor Stolojan. El declara ca "solutia este cea prin care a trecut si Romania".

Theodor Stolojan considera ca "scapare nu exista si, indiferent cate greve generale se vor face, mai devreme sau mai tarziu si Grecia si Spania si Portugalia, dar si Franta vor intelege ca e foarte complicat sa rezolvi o problema, a lipsei de competitivitate sau a pierderii de competitivitate, e foarte complicat sa rezolvi o problema a indatorarii excesive a unei tari cum este Grecia sau Spania, prin greve generale si asa mai departe".

Stolojan a completat, spunand pentru RFI Romania, ca "solutia este cea prin care a trecut si Romania".

"Sigur, nu neaparat prin aceleasi masuri, dar solutia e una singura: sa te ajustezi la nivelul resurselor pe care le ai, resurse care pot fi produse de tine, ca tara sau resurse pe care le imprumuti, in conditii, insa, de costuri admisibile, nu in conditiile in care nu mai poti sa sustii datoria externa pe care o faci. Deci din aceasta ecuatie nu se iese nici prin greve generale, nici prin greve partiale, ci prin aceste masuri de ajustare si cresterea competitivitatii economiilor respective", a explicat democrat-liberalul.

Stolojan crede ca ajustarea va dura "ani de zile".

"Din pacate, nu-i vorba numai de Grecia, e vorba de intreaga economie europeana. Ajustarea va dura ani de zile, pentru ca iesirea dintr-o criza a datoriilor a sectorului financiar are loc prin ani mai multi", subliniaza europarlamentarul PDL.

O greva generala are loc in Grecia, miercuri, 26 septembrie, fata de noile masuri de austeritate pe care Guvernul Samaras le-ar putea anunta in perioada urmatoare.

Pe de alta parte, ciocniri violente au avut loc marti noapte la Madrid, intre manifestantii din miscarea indignatilor spanioli si politisti. Acestia din urma au folosit gloante de cauciuc, pentru a-i tine la distanta pe protestatarii furiosi.

Citeste mai multe despre Stolojan, despre criza din Grecia si Spania: Scapare nu exista! Trebuie adoptata solutia Romaniei, pe RFI Romania.