Stolojan: Avem doua probleme cu statul de drept, pe FMI si coduri

Vineri, 31 Ianuarie 2014, ora 21:39
2707 citiri
Stolojan: Avem doua probleme cu statul de drept, pe FMI si coduri

Europarlamentarul PDL Theodor Stolojan considera ca Romania are 2 mari probleme legate de statul de drept in ultimul timp - una fiind cea privind intrarea in vigoare a noilor coduri penale, alta fiind cea privind mandatul de negociere cu FMI.

"In exterior exista acest mesaj contraditoriu care pleaca de la Guvern si de la presedintele tarii. O tara care trimite mesaje diferite e privita 'in asteptare'.

Acordul cu FMI - Ponta provoaca niste confuzii, spune 'indiferent daca presedintele semneaza sau nu scrisoarea de intentie, eu o sa o pun in aplicare.' Scrisorile de intentii, regula si inainte de 1990 si dupa, care insotesc memorandumul care consfinteste acordul cu FMI se semneaza de ministrul Finantelor si de guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, niciodata presedintele nu a semnat.

Ponta are iar probleme cu statul de drept, pentru ca fiind un acord international, potrivit statului de drept, presedintele trebuie sa aprobe mandatul de negociere - fie mandatul initial, fie mandatul rectificat, daca in urma negocierilor apar schimbari fata de mandatul initial. Se pare ca domnul Ponta nu are asa ceva. Iarasi avem o problema de stat de drept care provoaca discutii in afara Romaniei", a spus Stolojan pentru Ziare.com.

Fostul premier a vorbit si despre situatia codurilor penal si de procedura penala, care vor intra in vigoare cu niste prevederi considerate a favoriza infractorii.

"Suntem in aceeasi situatie de tara comica, care aproba aceste coduri cu nu-stiu-cati ani inainte de intrarea in vigoare, si cu 2-3 zile ne trezim ca avem nevoie de ordonanta de urgenta ca sa schimbam ceva sau sa amanam din nou aplicarea codurilor. E situatie caracteristica unei tari in care statul de drept e slab, in care institutiile sunt incompetente, n-au capacitate administrativa. E exact ce ne spune Uniunea Europeana de foarte multa vreme.

Cu agitatia noastra din ultimele saptamani uitam complet ca Romania negociaza acordul de parteneriat si programele operationale cu Uniunea Europeana pentru cele 40 de miliarde de euro alocate in perioada 2014-2020, unde iarasi ne izbim de incompetenta, de lipsa de capacitate administrativa. Asta nu inseamna ca nu supravietuim, suntem aici de 2.000 de ani, mergem inainte!", a mai comentat Stolojan.

Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat joi, 28 martie, că ultima factură de energie electrică pe care a plătit-o a fost ”destul de mare”, ținând cont că nu este un mare...
Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a precizat că el nu crede că „fermierii români vopsesc puii”. Declarațiile vin în contextul în care fostul președinte al...
#Stolojan probleme stat drept, #Stolojan mandat negociere FMI, #Stolojan coduri penale , #PDL