Stolojan: ARD cere Guvernului sa anuleze achizitia de masini de 18.000 de euro

Duminica, 18 Noiembrie 2012, ora 16:19
2763 citiri
Stolojan: ARD cere Guvernului sa anuleze achizitia de masini de 18.000 de euro

Europarlamentarul PDL Theodor Stolojan a declarat ca ARD cere Guvernului Ponta anularea "ordonantei prin care a dat libertate la cumpararea de masini cu valoarea pana la 18.000 de euro", avand in vedere ca sunt spitale si scoli care nu mai au bani pentru cheltuielile curente.

"Cerem Guvernului Ponta sa anuleze ordonanta prin care a dat libertate la cumpararea de masini cu valoarea pana la 18.000 de euro, in conditiile in care, iata, economia Romaniei scade. Avem spitale, avem scoli care reclama ca nu mai au cu ce plati medicamente, energie, intretinere si asa mai departe", a declarat Stolojan, duminica, intr-o conferinta de presa, la sediul ARD.

Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, ca decizia Guvernului de a cumpara masini, cu o valoare de pana in 18.000 de euro, este "una din masurile neinspirate" pe final de an, apreciind ca, daca au ramas bani necheltuiti, ar fi putut fi folositi la plata facturilor restante la ministere.

"Am inteles ca Guvernul s-a hotarat sa cumpere masini si valoarea masinilor sa nu depaseasca 18.000 de euro. Cred ca este una dintre masurile neinspirate pe sfarsit de an, dar este caracteristica guvernarilor noastre. Banii de investitii - pentru ca masinile noi inseamna investitii - banii de investitii se duc in masini pana la 18.000 de euro valoare, ceea ce inseamna ca nu va fi Dacia de 7500 sau Fordul B-Max, vor fi masini mai serioase - acesti bani sunt bani carora le spui << bani de investitii >>, pentru ca sunt achizitii de masini noi", a spus Basescu.

El a apreciat ca o masura corecta a Guvernului ar fi fost ca acesti bani, daca nu s-au cheltuit, macar sa fie utilizati la plata facturilor restante la diverse ministere.

Capacitatea cilindrica si pretul maxim stabilit la masinile care vor fi cumparate de structuri guvernamentale "indeamna" catre cei doi producatori din Romania, Guvernul neavand "voie sa spuna" ca autoritatile sa cumpere autoturisme doar din tara pentru ca ar incalca norme UE, a precizat premierul Ponta.

El a sustinut ca, prin programul Rabla, exista posibilitatea ca alte institutii, "nu cele centrale", sa achizitioneze autoturisme, iar Guvernul a vrut sa reglementeze situatia.

"Ceea ce noi am vrut sa reglementam a fost tocmai - si nu mi-a apartinut initiativa, ci Ministerului de Finante - a fost tocmai aceasta scapare a Guvernului Boc, iar daca va uitati, si macar cunostintele in materie de masini sper ca nu mi le desconsidera domnul presedinte, si capacitatea cilindrica si pretul indeamna, ca mai mult de atat nu avem voie sa facem, indeamna catre cei doi producatori din Romania. Noi n-avem voie sa spunem ca alte autoritati sa cumpere masini numai din Romania, pentru ca am incalca regulile europene, dar sper ca, pe baza acestor reglementari, cand se mai cumpara in alte institutii decat cele centrale, sper sa se cumpere in special - si nu cred ca gresesc facand promovare si reclama celor doua mari companii care produc in Romania, cu muncitori romani si cu materiale romanesti", a spus Ponta la RTV.

Agentia MEDIAFAX a anuntat saptamana trecuta ca Guvernul intentioneaza sa permita institutiilor si autoritatilor publice, prin ordonanta de urgenta, sa achizitioneze autoturisme si in afara Programului "Rabla", eliminand astfel interdictia de cumparare aplicata in ultimii patru ani, impunand in acelasi timp ca masinile cumparate sa nu aiba un motor mai mare de 1,6 litri si sa nu coste mai mult de 18.000 euro cu TVA.

Ordonanta de urgenta a fost aprobata in sedinta de miercuri a Guvernului.

Autoritatilor si institutiilor publice li s-a interzis in 2009 sa achizitioneze, sa cumpere sau sa preia in leasing autoturisme si mobilier, exceptate fiind doar structurile nou-infiintate si numai in primul an de functionare, achizitiile pentru realizarea proiectelor finantate din imprumuturi, fonduri externe nerambursabile, donatii si sponsorizari si autoturismele cumparate in cadrul Programului "Rabla".

Interdictia a fost prelungita succesiv in ultimii ani si era valabila pana la 31 decembrie 2012 inclusiv.

Ordonanta de urgenta adoptata miercuri de Guvern face insa referire doar la ordonanta din 2001 privind normativele de cheltuieli pentru institutiile publice, care stabileste numarul de masini la care are dreptul fiecare demnitar si consumul lunar de carburanti acceptat.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#ARD achizitie masini Guvern, #Stolojan masini achizitie guvern , #europarlamentar